Στη Δικαιοσύνη, κατά της Χρυσής Αυγής, προσέφυγαν οι γονείς του 22χρονου Μάνου Καπελώνη, σχεδόν ένα χρόνο από την εκτέλεση του νεαρού έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο, τον περασμένο Νοέμβριο
Την 1η Νοεμβρίου (2014), συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονική ενέδρα και εκτέλεση σε βάρος των δύο νεαρών του 22χρονου Μανώλη Καπελώνη και του 23χρονου Γιώργου Φουντούλη, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Ν.Ηράκλειο. Στη δολοφονική επίθεση, ένας νεαρός είχε γλιτώσει τα δολοφονικά πυρά, ενώ ο Αλέξανδρος Γέροντας, είχε τραυματισθεί βαρύτατα, και έπειτα από πολλαπλά χειρουργεία και παραμονή στο Νοσοκομείο, κατάφερε να επιστρέψει στην οικογένειά του. Με αίτηση που κατέθεσαν στο τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Πρωτοδικείου της Αθήνας η οικογένεια του Μανώλη Καπελώνη, υποστηρίζουν ότι “η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται το όνομα και την απεικόνιση (βίντεο και φωτογραφίες) του 22χρονου, για πολιτικές σκοπιμότητες, απολύτως ασύμβατες με τον χαρακτήρα, τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά του και ως προσβλητικές για την προσωπικότητα του” και ζητάνε με δικαστική απόφαση να απαγορευτεί στο κόμμα Λαικός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και στα στελέχη του, να αναφέρονται καθώς επίσης να γίνεται χρήση των στοιχείων και της απεικόνισης και οποιαδήποτε αναφορά στον 22χρονο.
Η Χρυσή Αυγή, με κάθε ευκαιρία, έκανε αναφορά στα ονόματα και τις απεικονήσεις των δύο νεαρών οι οποίο εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της (01/11 2013) ενώ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση μνήμης ανήμερα της δολοφονίας των Μανώλη Καπελώνη και Γιώργου Φουντούλη με την προαναγγελία να απεικονίζει τους δύο νεαρούς. Σχετική αναρτηση υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος καθώς και στην είσοδο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Λ.Μεσογείων με γιγαντοαφίσες και διαφημιστικά “μπαρνερ” με τις φωτογρφίες των δύο νεαρών, όπως και στο γεγονός ότι, το κόμμα χρησιμοποιεί την εικόνα του 22χρονου στο πάνελ των διαδικτυακών εκπομπών τους.
“Ο Μάνος ουδέποτε θα συναινούσε στην εν ζωή ή μετά θάνατο ηρωοποίηση του και στην εκμετάλευση του ονόματος και της εικόνας του γιά πολιτικές σκοπιμότητες, ως απολύτως ασύμβατες με τον χαρακτήρα, τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά του και ως προσβλητικές για την προσωπικότητα του”, αναφέρουν στο δικαστικό έγγραφο, ενω επισημαίνεται ότι “η διαρκής δημόσια κατάχρηση και πολιτική εκμετάλευση του τραγικού θανάτου του πολυαγαπημένου μας προσβάλλει τη μνήμη του, ενω διαιωνίζει και καθιστά αβάσταχτο το πένθος μας γιά την απώλεια του”.
Η οικογένεια του Μανώλη Καπελώνη, είχε επιλέξει από την πρώτη στιγμή, και είχε διαφοροποιήσει τη στάση της, από τους γονείς των υπολοίπων θυμάτων της δολοφονικής ενέδρας, σε βάρος του γιου τους. Είχαν επιλέξει να μην παραχωρήσουν δηλώσει, ενώ και η κηδεία του Μανώλη Καπελώνη, είχε τελεστεί σε κλειστό κύκλο, χωρίς την παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής, με τους παρόντες φίλους του νεαρού, χωρίς πολιτικούς χαρακτηρισμούς και προσδιορισμούς.
Μεταξύ άλλων στην αίτηση της, η οικογένεια του 22χρονου, ζητάει επιπλέον την προσωπική κράτηση 6 μηνών του Γενικού Γραμματέα της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου και χρηματική αποζημίωση 30.000 ευρω, για κάθε παραβίασης της δικαστικής απόφασης, αφού σύμφωνα με τους δικονομικούς ισχυρισμούς, γίνεται “ευρύτατη κατάχρηση του ονόματος και της εικόνας του λατρεμένου μας, με σκοπό την πολιτικής εκμετάλλευση του τραγικού και άδικου θανάτου του”.
Επίσης η οικογένεια του Μανώλη Καπελώνη, κατέθεσε(14/10) άιτημα προσωρινής απαγόρευσης προς τον κομματικό σχηματισμό της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της, μέχρι την εκδίκαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας- έχει προσδιοριστεί δικάσιμος (21/11) – χρήσης των στοιχείων του Μανώλη Καπελωνη, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε. Μέχρι τότε -σύμφωνα με την απόφαση- η Χρυσή Αυγή θα μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα και την εικόνα του Μανώλη Καπελώνη.