Προσαγωγές και συλλήψεις στα επεισόδια εξω από τη Βουλή

Ανακοίνωση με τους προσαχθέντες και τους συλληφθέντες από τη ΓΑΔΑ

Σε 133 προσαγωγες -εκ των οποίων 11 μετατράπηκαν σε συλληψεις- κατα τη διεξαγωγή του Συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος (24/01) ενώ ηταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την ονοματοδοσία των Σκοπίων ως Μακεδονία – Συμφωνία Πρεσπών, προχώρησε η Αστυνομία.

Μεταξύ των 11 συλληφθέντων, δύο ανήλικοι και ένας φαντάρος – παραπέμπεται στο Στρατοδικείο

Σε 31 προσαγωγές  έξω από την οικία του Αμερικανου Πρέσβη, προχώρησε η Αστυνομία, καθως εντοπίσθηκαν να αναγράφουν συνθηματα στην εξωτερικη πλευρα της περιφραξης για την ελληνικότητα της Μακεδονιας. Ωστόσο όπως διακριβώθηκε, τα ίδια άτομα,  είχαν προσαχθεί και νωρίς το μεσημέρι (24/01) στο πλαίσιο “προληπτικών” προσαγωγών, και τότε, αφέθησαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τις ίδιες Αστυνομικές πηγές, μεταξύ των προσαχθέντων- στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος- ήταν 32άχρονος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη επίθεση τον στέκι αντιεξουσιαστών “Φαβέλα” (25/02 2018), όταν εντοπίστηκε στο ύψος του ΦΙΞ, κατέχοντας αντιασφυξιογόνο μάσκα.

Ένας ακόμα άνδρας, είχε προσαχθεί  (13/01) έξω από το Μέγαρο Μουσικής, σε διαμαρτυρία για την Συμφωνία των Πρεσπών, ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Για δύο ακόμη άτομα – μεταξύ των προσαχθέντων- προκύψει οτι είχαν συλληφθεί (2017) κατά τη διάρκεια επεισοδίων, έξω από τον Άρειο Πάγο ενώ την σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα- διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη (ρίψη μολότοφ), απόπειρα σωματικής βλάβης και περί όπλων- παραπέμπονται δύο εκ των συλληφθέντων. Κατά περίπτωση για τους 11 συλληφθέντες, σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, φωτοβολίδων, απρόκλητη εξύβριση, αντίσταση, απείθεια, απόπειρα σωματικής βλάβης.