ΠΟΣΥΦΥ: “Δε μπορεί αυτές οι αλλαγές να περάσουν “αθόρυβα, όταν η Ευρώπη προχωρά στη σύσταση της Συνοριοφυλακής, η Ελλάδα κλείνει Υπηρεσίες Δίωξης παράνομης Μετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης”

Για το κλείσιμο Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης και την υποβάθμισή τους σε “γραφεία διαχείρισης μετανάστευσης” η ΠΟΣΥΦΥ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης.

Όπως  αποφασίστηκε στο Έκτακτο Γενικό της Συμβούλιο  (18/11) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων  στη Θεσσαλονίκη, “δεν μπορεί αυτές οι αλλαγές να περάσουν “αθόρυβα, όταν η Ευρώπη προχωρά στη σύσταση της Συνοριοφυλακής, η Ελλάδα επιλέγει να κλείνει Υπηρεσίες Δίωξης παράνομης Μετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης και να τα μετατρέπει σε γραφεία. Θα ενημερώσουμε την κοινωνία για τις αλλαγές και τις συνέπειες που είμαστε βέβαιοι πως θα επιφέρουν” σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρελας .

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και εκπροσώπους κομμάτων, παραβρέθηκαν στις εργασίες του Συμβουλίου εκπρόσωποι του Αρχηγείου της  ΕΛ.ΑΣ. και των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, των ΑΝ.ΕΛ. και της Ένωσης Κεντρώων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ, “εκφράστηκε η ανησυχία και ο προβληματισμος τους καθώς για πρώτη φορά από τη σύσταση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης από το 2000, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίζει με Προεδρικό Διάταγμα να κλείσει τέτοιες Υπηρεσίες υποβαθμίζοντας το έργο και την αποτελεσματικότητα τους, συστήνοντας – όπου κλείνει – “γραφεία διαχείρισης μετανάστευσης” στα ήδη υπάρχοντα Αστυνομικά Τμήματα”.

ΠΟΣΥΦΥ

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. σημειώνει ως θέση της, ότι με καταργήσεις υπηρεσιών και την μετατροπή τους σε γραφεία μέσα σε μια γενικευμένη δομή όπου οι αρμοδιότητες είναι η αστυνόμευση και τα μέτρα τάξης  θα έχει ως συνέπεια το προσωπικό αυτό να πάψει να ασχολείται με τη συνοριακή φύλαξη και τους αλλοδαπούς.
Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή είναι πλέον γεγονός και η εξειδίκευση είναι απαραίτητη, η ηγεσία επιλέγει τη γενίκευση σε ένα προσωπικό που προσλήφθηκε με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υπηρετούσε έως τώρα σε ένα συγκεκριμένο και τόσο σπουδαίο αντικείμενο.
“Είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουμε εθνική συνοριοφυλακή αλλά πρώτες σε είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα καταργεί και παράλληλα συγχωνεύει και συστήνει “γραφεία διαχείρισης μετανάστευσης” στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Έβρου ( Τ.Σ.Φ. Τυχερού), Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας.
Με απόφαση της η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης με υπομνήματα αλλά και συναντήσεις άμεσα με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς για το θέμα κάνοντας γνωστές τις σοβαρές συνέπειες που εκτιμά πως θα έχει η υλοποίηση αυτής της απόφασης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.