Πώς σκαναρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τα περιπολικά

Μεωτο «Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Απασχολούντων Οχημάτων» πληρώματα περιπολιών έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για οχήματα, πρίν τον επικείμενο έλεγχο

Με βιντεοληπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυπριακή Αστυνομία , η οποία παρέλαβε το «Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων» τα τελευταία δύο χρόνια, περιγράφει πως λειτουργεί.

Το πρόγραμμα διαθέτουν και περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ

Περισσότερα από 50 περιπολικά- συμβατικά και δίχρωμα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ διαθέτουν το «Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων» και έχει τη δυνατότητα μέχρι και 15.000 αναγνωρήσεις πινακίδων την ώρα, ακόμα και για οχήματα που κινούνται με ταχύτητες άνω των 170 χλμ/ ώρα

Ο σαρωτής του προγράμματος “διαβάζει” τα στοιχεία του οχήματος ενώ εντοπίζει κλεμμένα, και όσα οοχήματα απασχολούν από ποινικές δραστηριότητες, εγκληματικές ενέργειες κλπ. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει στοιχεία  οχημάτων στα οποία έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και αυτές δεν έχουν τακτοποιηθεί καθώς και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας, οικονομικές εκκρεμότητες (πχ απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ΔΟΥ), του κατόχου που έχουν “περάσει” στην Ευφορία κλπ.

Στο σύστημα πρόκειται να εισαχθούν στοιχεία και για τα ανασφάλιστα οχήματα, αφού ολοκληρώνεται η διασταύρωση στοιχείων των εμπλεκόμενων Υπουργείων με τον κεντρικό υπολογιστή της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως επισημαίνεται απο την Κυπριακή Αστυνομία- όπως ισχύει και για την ΕΛ.ΑΣ- αποσκοπούν  στην καταστολή  και όχι στην τιμωρία σε αποτροπή εκκνομων ενεργειών.