Πώς η Ρούπα οργάνωνε τρομοκρατικό χτύπημα στον Πειραιά

Φαίνεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση, ενδεχομένως με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, με στόχο οικονομικό ή πολιτικό παράγοντα στην περιοχή του Πειραιά.
«Αντίποινα» από ασύλληπτους ή άγνωστους συνεργούς της… κοινοπραξίας Επαναστατικού Αγώνα, Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών και Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με αφορμή της συλλήψεις της Πόλας Ρούπα και Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, φοβούνται τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.
Χάρτες, αναλυτικές σημειώσεις με παρακολουθήσεις στόχων, αλλαγή γκαράζ από αυτό του Αλίμου σε άλλο της οδού Προμπονά στη Ριζούπολη, νόμιμα αγορασμένο αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο, δύο καλάσνικοφ, δύο πιστόλια και τέσσερις χειροβομβίδες σε κρύπτη στα ντουλάπια, περισσότερα από 100.000 ευρώ μέσα στο… στρώμα της 25χρονης, γεωργικό λίπασμα, ζελατινοδυναμίτιδα, είναι μερικές από τις ενδείξεις, οι οποίες σε συνδυασμό με παλαιότερα στοιχεία, κάνει τους αρμόδιους αξιωματικούς να κάνουν λόγο για επικείμενο χτύπημα.

Ερμηνεύοντας σημειώσεις του επιχειρησιακού πίνακα της Πόλας Ρούπα και στοιχείων της έρευνας, αρχικά επιχειρούν να αποτρέψουν τέτοιο ενδεχόμενο. Πριν την σύλληψή τους, φαίνεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση, ενδεχομένως με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, με στόχο οικονομικό ή πολιτικό παράγοντα στην περιοχή του Πειραιά, όπως πριν την σύλληψή του Νίκου Μαζιώτη, κάτι που είχε διαπιστωθεί μετά τη σύλληψη του 34χρονου συνεργού τους στον Βύρωνα με το χτύπημα να προσδιοριζόταν χρονικά στις 4 Οκτωβρίου 2014.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν, χωρίς προς το παρόν να έχουν παρουσιάσει στοιχεία επιβεβαίωσης, ότι και οι τρεις τρομοκρατικές επωνυμίες είχαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα με μικρές μεταβολές, που αποτελείτο από την Πόλα Ρούπα, την Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, δύο τουλάχιστον άνδρες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις πλαστές ταυτότητες «Ευστάθιος Τριαντόπουλος», «Ιωάννης Παπαδόπουλος», ενδεχομένως κάποιες ακόμη γυναίκες, και μερικούς ποινικούς συνεργάτες, όπως ο 37χρονος παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, που φαίνεται να ήταν και προμηθευτής οπλισμού.

Οι χάρτες με τα… βελάκια
Στις σημειώσεις της Πόλας Ρούπας όπως είχε επισημάνει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», υπήρχαν χαρτογραφήσεις, εξακριβώσεις και στοιχεία κίνησης για σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μελλοντικούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμη και απαγωγών από μικτές ομάδες ποινικών και τρομοκρατών.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου διαπιστώνουν πως αυτές οι ιδιόχειρες σημειώσεις έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες που είχαν βρεθεί στην κατοχή 34χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί την 1η Οκτωβρίου 2014, όταν προσέγγιζε γκαράζ στον Βύρωνα, προκειμένου να εξαφανίσει την σκάρα του Nissan Sunny, που είχε χρησιμοποιήσει Επαναστατικός Αγώνας και ο Νίκος Μαζιώτης, ως φορέα της βόμβας που εξερράγη στις 10 Απριλίου 2014, στην οδό Αμερικής.

Οι σημειώσεις της Πόλας Ρούπα, που μπορεί να αποτελούν και  «αρχείο» από το πρόσφατο παρελθόν και από άλλα πρόσωπα, αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το ενδιαφέρουν που παρουσιάζουν και στη συνέχεια θα γίνει γραφολογική αντιπαραβολή με αυτές που είχαν εντοπιστεί στην κατοχή του συγκεκριμένου άνδρα, ο οποίος χαρακτηριζόταν από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ως «ισχυρός παίκτης» της νεοτρομοκρατίας, και «γείτονας» των Ρούπα-Μαζιώτη, όταν έμεναν στο Μαρούσι.

Αντίστοιχες γραφολογικές συγκρίσεις θα γίνουν με σημειώσεις που έχουν βρεθεί σε γιάφκες ενόπλων οργανώσεων ή μεμονωμένων ατόμων, όπως στην περίπτωση της αγροικίας του Γιώργου Πετρακάκου στον Μώλο Φθιώτιδας ή σε αποθήκη των «ληστών του Διστόμου» στον Μαραθώνα, που είχε νοικιάσει ο Σπύρος Δραβίλας, και στο εσωτερικό του βρέθηκαν πολλά οχήματα, μοτοσυκλέτες και σημειώσεις που αφορούσαν πρόσωπα και κτίρια ενδεχομένως για την εκδήλωση απαγωγών, όπως της απόπειρας σε βάρος του Κίκου Μαρτίνου.

Σε κάποιες σημειώσεις της 48χρονης όπως διαπιστώνεται μακροσκοπικά, υπάρχει χειρόγραφη χαρτογράφηση κτιρίων με χρονομετρήσεις διαδρομών προσέγγισης και κινήσεις γνωστών προσώπων. Υπάρχουν χρωματισμένες σημάνσεις με βελάκια, ανθρώπους και οχήματα. Κάτι αντίστοιχο περιελάμβανε σχεδιάγραμμα-χάρτης, που είχε βρεθεί στις σημειώσεις του 34χρονου συνεργού τους, που τότε περιελάμβανε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη, Capital, της εταιρείας Info Quest του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα και του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη τα οποία βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων.

Κάποιες καταγραφές των σημειώσεων της Πόλας Ρούπας υπάρχουν τόσο αναλυτικές αναφορές και πληροφορίες, που φαίνεται να έχουν προκύψει από κατόπτευση χώρων, παρακολούθηση των προσώπων και ανοικτές πηγές ενημέρωσης.

Το πιστόλι του ελικοπτέρου και το «εξοχικό»
Την ίδια ώρα, με καθυστέρηση τριών ημερών η ΕΛ.ΑΣ., ανακοίνωσε ότι σε κρύπτη στα ντουλάπια της κουζίνας του σπιτιού που έμενε η Πόλα Ρούπα στην Ηλιούπολη, βρέθηκαν δύο πολεμικά όπλα, δύο πιστόλια, τέσσερις χειροβομβίδες (τρεις αμυντικού και μια επιθετικού τύπου) και φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων. Τα πολεμικά όπλα, σύμφωνα με τις βαλλιστικές εξετάσεις, δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ή άλλες ενέργειες.

Ένα από τα πιστόλια που βρέθηκαν, ήταν αυτό που είχε πυροβολήσει στο εσωτερικό του ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας απόδρασης από τον Κορυδαλλό στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί και από τον Νίκο Μαζιώτη κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε τράπεζα στην Κλειτορία Αχαΐας, στις 10 Μαρτίου 2014, ημερομηνία θανάτου του συντρόφου τους Λάμπρου Φούντα στη Δάφνη. Με αυτό ο Νίκος Μαζιώτης φαίνεται να είχε τραυματίσει τον αστυνομικό που είχε επιχειρήσει να σταματήσει τον ίδιο και τον συνεργό του. Μετά την ληστεία είχαν κάψει το πρώτο αυτοκίνητο και φαίνεται να διέφυγαν με το ασημί Χιουντάι που βρέθηκε στο γκαράζ του Αλίμου.

Το συγκεκριμένο όπλο είχε πάρει η Πόλα Ρούπα από το διαμέρισμα του Αμαρουσίου, μετά την σύλληψη του συντρόφου της, στο οποίο είχε βρεθεί μόνο η θήκη του.

Κοντά  στο σπίτι, στη περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου διέμενε η 25χρονη φοιτήτρια  Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, βρέθηκε και κατασχέθηκε όχημα το οποίο φέρεται ότι είχε αγοραστεί το Δεκέμβριο του 2016 από τις δύο συλληφθείσες. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν οίκημα στον Ωρωπό, το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιούσε η Ρούπα τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς προς το παρόν να παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία των ερευνών. Το σπίτι φαίνεται να είναι  άδειο αλλά γίνεται εξερεύνηση για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

«Ταμίας» και ενοικιάστρια
Στα σπίτια της Ρούπα και Αθανασοπούλου εντοπίστηκε σημαντικό χρηματικό ποσό. Μέσα στο στρώμα της 25χρονης βρέθηκαν, περίπου 100.000 ευρώ τα οποία εξετάζεται αν προέρχονται από την λεία ληστείας τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, απ’ όπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας είχαν αφαιρέσει 180.000 ευρώ. Σήμερα αναμένεται να ζητηθούν στοιχεία από το υποκατάστημα, προκειμένου να συγκριθούν αριθμοί χαρτονομισμάτων που είχαν αφαιρεθεί με αυτά που εντοπίστηκαν.

Στο σπίτι της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, η οποία παραδέχθηκε με κείμενό της ότι είναι μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, είχαν βρει την πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «ΔΗΜΑ Διονυσία» και κάποια κλειδιά που έγραφαν «γκαράζ Προμπονά», ενώ ταυτόχρονα στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολης βρήκαν σημειώσεις με οδηγίες για το πώς κατευθύνονται προς το γκαράζ της οδού Προμπονά.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατευθύνθηκαν προς την συγκεκριμένη οδό της Αθήνας και κατάφεραν να εντοπίσουν το γκαράζ. Η 25χρονη, πριν από κάποιες ημέρες, είχε δώσει προκαταβολή στον ιδιοκτήτη, επικαλέστηκε ότι ήταν κάτοικος της περιοχής, και του είχε πει πως θέλει να μεταφέρει εκεί δύο οχήματα της «οικογένειας», ενδεχομένως το ασημί Χιουντάι και το γαλάζιο Γκολφ, που εντοπίστηκαν στο γκαράζ του Αλίμου, το οποίο είχε νοικιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως η νεαρή είχε και ρόλο «ταμία» στην οργάνωση, καθώς σε «σημειωματάριο» που κρατούσε, καταγράφεται μία «λίστα εξόδων» με ενοικιάσεις, αγορές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, έξοδα κίνησης και άλλες αποδείξεις αγορών αναλώσιμων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί στοιχεία που συνδέουν την 25χρονη, με πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με κατηγορούμενους για τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Η νεαρή είχε εξαφανιστεί την τελευταία διετία από το σπίτι της.

Σημειώνεται ότι η Ρούπα και η Αθανασοπούλου μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για εξετάσεις. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το πρωί οι δύο κρατούμενες παραπονέθηκαν ότι ένιωθαν αδιαθεσία και αδυναμία εξαιτίας της απεργία πείνας και δίψας. Με ισχυρή συνοδεία αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Δύο φωτογραφίες «μυστήριο» 

Στο μεταξύ, τις πλαστές ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης, που βρέθηκαν στα σπίτια των δύο γυναικών έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για εννέα δελτία ταυτότητας και μια άδεια οδήγησης. Οι τρεις πλαστές ταυτότητες και το επίσης πλαστογραφημένο δίπλωμα οδήγησης με τη φωτογραφία του Μαζιώτη έχουν στοιχεία Σταύρος Πασπαράκης, Μιχάλης Μιχελάκης (με αυτά τα στοιχεία είχε αγοράσει το 2013 το Χιουντάι) και Νίκος Ροδίτης, ενώ και το πλαστό δίπλωμα οδήγησης έχει στοιχεία Νικόλαος Ροδίτης.

Βρέθηκε επίσης πλαστό δελτίο ταυτότητας με τη φωτογραφία της Πόλας Ρούπα με ξανθιά περούκα και στοιχεία ΒΙΤΣΑΞΑΚΗ Ελένη του Ιωάννη και της Μαρίας. Στη διάρκεια των ερευνών, στο σπίτι της 25χρονης Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου (δήλωσε μέλος του “Επαναστατικού Αγώνα”) βρέθηκε μια πλαστή ταυτότητα με αριθμό ΑΚ 757923 υπό στοιχεία κατόχου ΔΗΜΑ Διονυσία του ΚΡΙΣΤΑΚΗ και της ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης αστυνομικοί εντόπισαν ακόμα  τρεις κλεμμένες ταυτότητες που ωστόσο, η Ρούπα και οι συνεργοί της δεν είχαν προλάβει να αλλοιώσουν.

Ιδιαίτερη πάντως σημασία για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φαίνεται να έχουν δύο πλαστά δελτία ταυτότητας που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε συνεργούς της Πόλα Ρούπα με ενεργό συμμετοχή σε ληστείες και τρομοκρατικές επιθέσεις.  Η πρώτη έχει στοιχεία ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής και έχει εκδοθεί την 09-01-2005 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Η δεύτερη έχει στοιχεία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας και έχει εκδοθεί την 09-04-2008 από το Τ.Α. Ηλιούπολης. Πρόκειται για ταυτότητες με πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως έχουν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες.

________________

* Παναγιώτης Σπυρόπουλος