Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στους κινηματογράφους- Τι υποστήριξαν οι υπάλληλοι του ΥπΠΟ

Ο παράφρονας «τιμωρός» Τζοκερ υπό την Αστυνομική επιβολή του Νόμου.

Η επέμβαση της Αστυνομίας σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες στο Μαρούσι και το κέντρο της Αθήνας, έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση, σχόλια και πολιτική κόντρα με μοναδικό «κερδισμένο» το… Joker που για τρίτη εβδομάδα παραμένει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στην ταινία, ο Άρθουρ Φλεκ, ένας αποτυχημένος κωμικός ζει στην εχθρική Γκόθαμ Σιτι, με τη μητέρα του, και προσπαθεί να βρει το σημείο αναφοράς του, με τον ίδιο να ταλαιπωρείται από βαριά προβλήματα ψυχικής υγείας. Πίσω από τη μάσκα του κλοουν, το βαθύ επιτηδευμένο γέλιο του, ενδεικτικό της αδυναμίας του να εναρμονιστεί με το περιβάλλον. Όταν η αμηχανία και η τρέλα πλέκονται στο θολωμένο του μυαλό και όλοι τον αγνοούν, γίνεται ο Τζοκερ της αιματηρής φονικής εκδίκησης. Ένας άνθρωπος του περιθωρίου οδηγείται στην απόγνωση, και από την τρέλας του .. γίνεται serial killer .

Λόγω του βίαιου περιεχομένου της ταινίας, έχει κριθεί ακατάλληλη για άτομα κάτων των 18ετων. Πρόκειται για την εφαρμογής Νόμου του 1937. Ο σχετικός Νόμος παραμένει σε ισχύ, με την επικαιροποιημένη υπογραφή του (τότε) Υπουργού Εσωτερικών, Αποκεντρωσης και Ηλ.Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, επί Υπουργείας Παύλου Γερουλάνου στον οποίο αναφέρεται στο “Άρθρο 37 – Νόμος 3905/2010: Άρθρο 3. Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία. Όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ».

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους ελέγχους στην παρουσία ανηλίκων στις προβολές της ταινίας Joker, βασίζεται σε δύο κανονιστικές πράξεις, που εκδόθηκαν κατόπιν υπουργικών αποφάσεων το 2011 και το 2014, και αφαρμόζει η Ειδική Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, κατ αίτημα στο αμόδιο τμήμα Κινηματογραφίας.

Στην κατάθεσή τους στης Αστυνομία, οι  υπάλληλοι της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, υποστηρίζουν ότι έγιναν αποδέκτες ως υπηρεσία καταγγελιών από πολιτών και σε γνώση της προϊσταμένης της Υπηρεσίας τους, δόθηκε εντολή να ελέγξουν αν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες και να προβούν στα προβλεπόμενα εκ του Νόμου.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, υπάλληλος του ΥΠΟΠΑ βρέθηκε στον πολυκινηματογράφο του Εμπορικού στο Μαρούσι, και διαπίστωσαν ότι στην αίθουσα μεταξύ των θεατών υπήρχαν ανήλικοι- έφηβοι- χωρίς συνοδεία ενήλικα για να παρακολουθήσουν την ταινία. Με σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα, διμελές πλήρωμα μετέβη στο κινηματογράφο, και προχώρησε σε έλεγχο εντός της αίθουσας. Μεταξύ των θεατών εντοπίσθηκαν επτά ανήλικοι, ηλικίας από 14 εως 16ετων- και οδηγήθηκαν στο ΑΤ Αμαρουσίου ενώ οπως προβλέπεται, προχώρησαν στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου. Με προφορική εντολή Εισαγγελεά, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι έφηβοι, παρελήφθησαν από τους γονείς τους οι οποίοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά.

Ενώ ένα δεύτερο περιστατικό, το βράδυ της Κυριακής, έρχεται να προκαλέσει ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις. Αλλη υπάλληλος της ίδιας επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμου, διαπίστωσε τηνπαρουσία ανηλίκων στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, επί της οδού Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας. Με καταγγελία στην Αμεση Δράση και σήμα Κέντρου, προς την Υποδιεύθυνση της Αθηνών, ζητήθηκε περιπολικό να μεταβεί για να διαπιστώσει. Ωστόσο λόγω περιορισμένου αριθμού πληρωμάτων, ανταποκρίθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, και διμελές πλήρωμα μετέβη στο σημείο . Οι Αστυνομικοί αποβιβάστηκαν από το υπηρεσικό και κινήθηκαν προς το ταμείο όπου με την διαβεβαίωση του ταμία ότι δεν έχει διαπιστώσει παρουσία ανηλίκων στην συγκεκριμένη προβολή και χωρίς να εισέλφουν στην κινηματογραφική άιθουσα, ενημέρωσαν για «αρνητικών» στις διαπιστώσεις τους και αποχώρησα.

Όπως επισημαίνεται στο NantiaReport.gr, από Αστυνομικές πηγές, σε οποιαδήποτε κλήση ή αναφορά πολίτη ως καταγγελία, οι Αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν ώστε αν διαπιστώσουν , διαφορετικά διαπράττουν παράβαση καθήκοντος με ποινικές προεκτάσεις.