«Θηλυκή συμμορία» τους ταξίδευε, με έκπτωση έως και 60%. Απάτη σε βάρος ναυτηλιακής εταιρείας.

Η πολυτελής και κοσμική ζωή την προσδιόριζε. Γνωστή και δημοϕιλής στους κοσμικούς κύκλους η 28άχρονη ιδιαιτέρα γραμματέας, δεν περνούσε απαρατήρητη.  Η θέση της και η ανέλιξή της, στη θέση της ιδιαιτέρας ανωτάτου στελέχους της ναυτιλιακής εταιρείας, την έϕεραν σε επαϕή με τους κοσμικούς κύκλους. Οι «διευκολύνσεις» και οι «προνομιακές τιμές» σε αεροπορικά εισιτήρια για υπερατλαντικά ταξίδια με έκπτωση έως και 60% σε προορισμούς αναψυχής, τα οποία μπορούσε να “εξασϕαλίσει” πολύ σύντομα την έκαναν .. δημοϕιλή και περιζήτητη!

Η 28άχρονη εργαζόταν τα τελευταία έξι χρόνια στη μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία με κύκλο εργασιών στο εξωτερικό και γραφεία στον Πειραιά. Με σπουδές  και ένα σοβαρό βιογραϕικό, πολύ σύντομα από την Οικονομική Διεύθυνση, έγινε η ιδιαιτέρα γραμματέας, σε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας. Έχαιρε της εμπιστοσύνης των ανωτέρων της, και στο «μύθο» που είχε δημιουργήσει γύρω από την ίδια, αλλά και οι δεσμοί τους οποίους είχε αναπτύξει με ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας, δεν «επέτρεπαν» στα μέλη του προσωπικού της Διεύθυνσης Λογιστηρίου, να ενημερώσουν για τις όποιες «αναντιστοιχίες» εντόπιζαν κατά τον τριμηνιαίο απολογιστικός- λογιστικό έλεγχο της εταιρείας.
Σύμϕωνα με την καταγγελία, εις γνώση της εταιρείας, είχε παραχωρηθεί στην 28άχρονη πιστωτική κάρτα ανώτατου στελέχους του οποίου ήταν ιδιαίτερα γραμματέας στα στοιχεία της ναυτιλιακής εταιρείας, για οικονομικές συναλλαγές στα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα και για την αποπληρωμή αναγκών οι οποίες προέκυπταν. Τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια -από το 2012- ωστόσο η μηνιαία κίνηση της πιστωτικής, εμϕάνιζε αυξημένες χρεώσεις σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (αγορά αεροπορικών εισιτηρίων – κρατήσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία), χωρίς τα παραστατικά στο «κλείσιμο λογιστικού ελέγχου» στο τέλος κάθε τριμήνου, να κατατίθενται στην αρμόδια Διεύθυνση.

Ταξίδευαν ως «προσωπικό» με έκπτωση έως και 60%
Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις, η 28άχρονη ιδιαιτέρα, ήρθε σε επαϕή με 45άχρονη υπάλληλο τμήματος προμηθειών εταιρείας με μεγάλο κύκλο εργασιών- ανάδοχο αυτοκινητόδρομου, σε κοινωνική εκδήλωση μεγάλου Αθηναϊκού Σωματείου, και της γνωστοποίησε τη δυνατότητα που υπήρχε, να της διαθέσει αεροπορικά εισιτήρια με το χαμηλότερο κόστος κατ άτομο.
Η νεαρή (τέως) ιδιαιτέρα, εξέδιδε μέσω συνεργαζόμενου με την εταιρεία ταξιδιωτικού πρακτορείου αεροπορικά εισιτήρια και προέβαινε σε κρατήσεις δωματίων ξενοδοχείων για διάφορα άτομα, εν αγνοία της εταιρείας. Το αντίτιμο για τα εισιτήρια και τη διαμονή στα ξενοδοχεία, ήταν χαμηλότερο έως και 60% σε καποιες περιπτώσεις από το κόστος αγοράς και χρέωσης των εισιτηρίων και της διαμονής, το εξοφλούσε με τη χρέωσή τους στην εταιρική πιστωτική κάρτα ενώ εισέπραττε η ίδια από τους ενδιαφερόμενους σε μετρητά είτε με κατάθεση σε τραπεζικό της λογαριασμό, το συμφωνηθέν μειωμένο ποσό. Ωστόσο, ταξιδιωτικός πράκτορας με τον οποίο συνεργάζεται επί σειρά ετών η εταιρεία, ζήτησε διευκρινήσεις από την εταιρεία σε ενημερωτικό email το οποίο είχε λάβει για τη διάθεση αεροπορικών εισιτηρίων, με κόστος ελάχιστης συμμετοχής, από 50ευρώ έως και 250ευρώ(!) κατ άτομο, με έκπτωση έως και 60%.. ως πληρώματα πλοίων της εταιρείας και ο λογιστικός έλεγχος αποκάλυψε το οικονομικό “άνοιγμα” της ναυτηλιακής στα 361.000ευρω. Χαρακτηριστικά όπως αναϕέρουν Αστυνομικές πηγές, «οι τιμές ήταν τόσο χαμηλές, που συνέϕερε ακόμα και για ταξίδια εσωτερικού από τη νησιωτική Ελλάδα, να ταξιδεύουν με τις «προσϕερόμενες» αεροπορικές εταιρείες αντί για το πλοίο της γραμμής».
Υπάλληλος της Οικονομικής Διεύθυνσης της εταιρείας, ύστερα από έλεγχο, διαπίστωσε ότι τα ονόματα τα οποία θα ταξίδευαν με την υπόδειξη «προσωπικό», δεν ανήκαν στην εταιρεία. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί 1115 email τα οποία είχε παραλάβει το ταξιδιωτικό γραϕείο προς διεκπεραίωση, χωρίς ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί. Όπως προκύπτει από καταθέσεις, αν και η 28άχρονη, είχε ήδη απομακρυνθεί από τα καθήκοντα της ιδιαιτέρας, εξακολουθούσε να «διαθέτει» ταξιδιωτικά πακέτα με ισχύ, μέχρι και το Μάρτιο του 2016. Ο αριθμός των πολιτών που αγόρασαν εισιτήρια ή διέμεινα σε ξενοδοχεία εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 650 άτομα, με την οικονομική ζημία για τη ναυτιλιακή εταιρεία να ξεπερνά τα 361.000 ευρώ, ενώ το οικονομικό όφελος της “θηλυκής συμμορίας” από την παράνομη δραστηριότητα της εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Ταξίδια.. με εισιτήρια «απάτη»!
Η απάτη διακριβώθηκε από την Οικονομική Διεύθυνση της ναυτιλιακής, τον περασμένο Οκτώβριο. Η 28άχρονη παύτηκε από τα καθήκοντά της, στις αρχές του Νοεμβρίου και αποχώρησε από την εταιρεία. Αποδέχθηκε με ενυπόγραϕή δήλωσή της, την πράξη της και τη ζημία που προκάλεσε στην εταιρία, και δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή στο σύνολο του ποσού ζημίας της ναυτιλιακής εταιρείας.
Λογιστές της εταιρείας, σε πρώτο έλεγχο τον οποίο πραγματοποίησαν, εντόπισαν ύψος ζημίας περίπου 361.000ευρώ, ωστόσο εκτιμάται το ποσό να είναι μεγαλύτερο, με την  έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπό το ϕόβο οικονομικού σκανδάλου, νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας, κατέϕυγε στο τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Ασϕάλειας Αττικής, υπέβαλλε μηνυτήρια αναϕορά, προς διερεύνηση της οικονομικής ζημίας της εταιρείας, τον προσδιορισμό των υπαιτίων, και απόδοση ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν.
Εκτός από την 28άχρονη, και την 45άχρονη υπάλληλο του τμήματος προμηθειών, έχει συλληϕθεί η 39άχρονη αδελϕή της 28άχρονης (τεως) ιδιαιτέρας γραμματέως, καθώς και μια ακόμα 30άχρονη. Αναζητούνται για να συλληϕθούν τέσσερα ακόμα άτομα -δύο γυναίκες 29 και 31 ετών, και δύο άνδρες ηλικίας 29 και 33 ετών τα οποία ωστόσο ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και όπως έχει διαπιστωθεί  και προκύπτει από τις καταθέσεις, παρείχαν «εξυπηρετήσεις» σε ϕίλους, στους οποίους διέθεταν εισιτήρια για ταξιδιωτικούς προορισμούς καθώς και άγνωστος αριθμός συνεργών τους. Αν και οι τέσσερις συγκατηγορούμενες στην ίδια υπόθεση, «δείχνουν» την 28άχρονη, η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είχε προσωπικό οικονομικό όϕελος από τις «εξυπηρετήσεις» τις οποίες παρείχε στους ϕίλους, γνωστούς και «γνωστούς γνωστών» για τα εκπτωτικά αεροπορικά.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της παράβασης των Νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι τέσσερεις γυναίκες, με την ποινική δικογραϕία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (11/03) ο οποίος τους παρέπεμψε για να απολογηθούν σε Ανακριτή (13/03).

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport