«Πίσω από κλειστές πόρτες»- Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Το βίντεο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «Πίσω από κλειστές πόρτες», με αφορμή την 25η Νοέμβριου, την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, περιλαμβάνει προσωπικές μάρτυρες θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας

Το 2021 στην Ελλάδα κάθε μήνα υπήρχε και μια γυναικοκτονία. Συνολικά, τους δέκα πρώτους μήνες του έτους, δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, και 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Η Γραμμή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, δέχθηκε 3.730 κλήσεις από γυναίκες- θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.

Μόνο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 33.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τις ερευνητικές καταγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες.

ΕΛ.ΑΣ: Να μη φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

«Είναι πολύ σημαντικό τα θύματα να πάρουν την απόφαση και να αναφέρουν αυτό που βιώνουν, είτε στο Αστυνομικό Τμήμα, είτε τηλεφωνικά είτε με SMS στο 100 και να θυμούνται ότι δεν είναι μόνα τους».

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχει ιδρύσει 73 Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκπαιδεύσεων Αστυνομικών που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών.