Περιμένουν να «μιλήσει» το DNA για τον 38άχρονο αντιεξουσιαστή |ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ *

Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για τον 38χρονο αντιεξουσιαστή με το οπλοστάσιο στα Εξάρχεια.

Η επίσημη και νομότυπη ταυτοποίηση του γενετικού υλικού του 38χρονου αντιεξουσιαστή, κατόχου του κινητού οπλοστασίου στη Νεάπολη Εξαρχείων τον Μάρτιο του 2013, με αντίστοιχο που είχε βρεθεί στο κοντάκι όπλου, στη γιάφκα του Γιώργου Πετρακάκου στον Μώλο Φθιώτιδας, αναμένεται από το εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής Ευτύχιος Νικόπουλος να προσθέσει την βαριά κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.
Το περασμένο Σάββατο, ο 38χρονος μεταφέρθηκε από τις φυλακές Ναυπλίου σε αυτές του Κορυδαλλού προκειμένου χθες να εξεταστεί από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή σε θέματα τρομοκρατίας. Ο κατηγορούμενος είχε οδηγηθεί στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής όπου του έγινε λήψη δείγματος DNA. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της πλευράς του κατηγορουμένου, η λήψη έγινε με βίαιο τρόπο από τους αστυνομικούς, από τους οποίους δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο 38χρονος κατάπιε την… μπατονέτα, σύμφωνα με την καταγγελία, ωστόσο οι αστυνομικοί πήραν δείγμα γενετικού υλικού. Ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Βασίλης Παπαστεργίου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το Νόμο, η λήψη DNA είναι μεν υποχρεωτική, αλλά αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο που σέβεται (και μάλιστα απόλυτα) την αξιοπρέπεια αυτού που υποβάλλεται στη λήψη του υλικού. Είναι δε αποτυπωμένο ως βούληση του νομοθέτη ότι είναι διαφορετικό πράγμα η υποχρεωτικότητα της λήψης του υλικού και διαφορετικό η άσκηση εξαναγκασμού επί του σώματος του κατηγορούμενου. Στην περίπτωση του εντολέα μου, είναι προφανές ότι ξεπεράστηκε κάθε μέτρο».

Το ιστορικό της υπόθεσης
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά τη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου στο Βόλο, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει το ορμητήριό του στον Μώλο Φθιώτιδας. Στο εσωτερικό της αγροικίας αλλά και σε θαμμένο οπλισμό, είχαν εντοπιστεί αποτυπώματα και γενετικό υλικό των Σπύρου Χριστοδούλου και Σπύρου Δραβίλα (έθεσε τέλος στη ζωή του τον Μάιο του 2015), αλλά και του 38χρονου αντιεξουσιαστή, ο οποίος μετά από σχεδόν δύο χρόνια ως φυγάς παραδόθηκε στις αρχές στις 13 Οκτωβρίου 2015. Η μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε τότε ήταν αυτή της παράνομης οπλοκατοχής.
Μία ημέρα μετά, με έκθεσή τους, τα εγκληματολογικά εργαστήρια ενημέρωναν πως «σε ένα πολεμικό τυφέκιο άνευ κοντακίου με καφέ ξύλινη χειρολαβή και καφέ ξύλινο υποφυλακτήρα που βρέθηκε στην ίδια έρευνα ανιχνεύτηκε γενετικός τύπος που ταυτίζεται με δείγμα DNA που είχε βρεθεί σε κατοικίες στην οδό Σκυλίτση στα Εξάρχεια, στην οδό Κοδριγκτώνος στην Αθήνα και σε κατοικία στα Καμίνια».
Τα συγκεκριμένα οικήματα χρησιμοποιούσε για τη διαμονή του ο 38χρονος κατηγορούμενος, που αναζητούνταν από τον Μάρτιο του 2013, όταν είχε βρεθεί βαρύς οπλισμός σε αυτοκίνητο το οποίο είχε νοικιάσει και είχε εντοπισθεί σε πάρκινγκ της οδού Νοταρά στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, μέσα σε δύο σάκους είχαν βρεθεί δύο καλάσνικοφ, τέσσερις χειροβομβίδες, και σε δύο παραλληλόγραμμα μεταλλικά κουτιά περίπου 1.500 σφαίρες.

Και “ληστής με τα μαύρα”;
Μετά την παράδοσή του, οι αστυνομικοί δεν είχαν, από νομικής άποψης, τη δυνατότητα της τυπικής λήψης DNA, προκειμένου να τον συσχετίσουν με την υπόθεση του Γ. Πετρακάκου και, επομένως, να του ασκήσουν συμπληρωματική δίωξη για τρομοκρατική δράση. Από τη στιγμή όμως που ο φάκελος της υπόθεσης ανατέθηκε στον αρμόδιο ειδικό εφέτη ανακριτή, αυτά τα νομικά κενά καλύφθηκαν, με την διαταγή του για λήψη γενετικού υλικού, κάτι που έγινε το περασμένο Σαββάτο. Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων.
Ο 38χρονος είναι δραστήριος και γνωστός στις διωκτικές Αρχές, αναρχικός, καθώς ήδη από το 2005 είχε κατηγορηθεί μαζί με δύο ακόμη άτομα για επίθεση και κλοπή ασπίδων από διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ από τότε τον τοποθετούσαν στους επονομαζόμενους «ληστές με τα μαύρα» και σε διάφορους τρομοκρατικούς «σχηματισμούς» χωρίς αυτό να έχει στοιχειοθετηθεί.


*του  Παναγιώτη Σπυρόπουλου