Πειραιάς: “BeSecure- FeelSecure” εφαρμογή σε κινητά χαρτογραφεί το έγκλημα στις γειτονιές και συμβάλει στο αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες

Στην ανάπτυξη δικτύου ασφάλειας, στις γειτονιές του Πειραιά εφαρμόζεται το καινοτόμο πρόγραμμα για την αστική ασφάλεια «Be Secure – Feel Secure», ενω τέσσερα νέα περιπολικά και δύο μοτοσικλέτες ενισχύουν το στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στον Πειραιά

Με ψηφιοποίηση του εγκλήματος στις γειτονιές του Πειραιά, και αποτύπωση σε πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν φορείς, με δεδομένα και καταγγελίες πολιτών του Πειραιά οι οποίοι ενημερώνουν τις Αρχές- Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία, λειτουργεί το καινοτόμο πρόγραμμα για την αστική ασφάλεια «Be Secure – Feel Secure».

Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, Ταξίαρχος Πρωτοσίλαος Κωστάζος, σε δήλωσή του, ανέφερε, «Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της αστικής ασφάλειας  των πολιτών. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Be Secure- Feel Secure», που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραλάβαμε τα τέσσερα αυτοκίνητα και δύο μηχανές. Η αστική ασφάλεια κινείται σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος  είναι η δημιουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, ο δεύτερος είναι οι χωρικές παρεμβάσεις σε  δημοτικά και δημόσια κτίρια στον Πειραιά και ο τρίτος πυλώνας είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας.  Μία πλατφόρμα που συμμετέχουν φορείς, αλλά μπαίνουν και οι πολίτες του Πειραιά και μας ενημερώνουν»

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δημοτικού Θεάτρου, Αστυνόμος Α΄ Αντώνης Σκάρπας, σε δήλωσή του, επεσήμανε, «Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Secure – Feel Secure», είναι ένα καινοτόμο, σε εθνικό επίπεδο, έργο, που έχει ως σκοπό την ενίσχυση της  αστικής ασφάλειας των πολιτών, με κύριο γνώμονα την διυπηρεσιακή συνεργασία. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα,  από το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε. Το Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου, προμηθεύτηκε  δύο υπηρεσιακά οχήματα και δύο δίκυκλες μοτοσικλέτες, η χρήση των οποίων θα ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών».

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Secure – Feel Secure» του Δήμου Πειραιά το Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων- Νέου Φαλήρου προμηθεύτηκε δύο νέα υπηρεσιακά οχήματα, τα οποία ανανέωσαν το στόλο μας με σκοπό την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας. Ήδη χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη δράσεων αστυνόμευσης. Ως περιοχή παρέμβασης είναι κυρίως η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, η οποία είναι μία υποβαθμισμένη, αλλά και πυκνοκατοικημένη περιοχή από κοινωνικής και οικονομικής άποψης. Στόχος της υπηρεσίας μας είναι  η μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καμινίων- Νέου Φαλήρου Υπαστυνόμος Β΄ Γεώργιος Πράντζιος.

Η  Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος BeSecure–FeelSecure (BSFS) Χριστίνα Ζαραφωνίτου, σε δήλωσή της, επεσήμανε, «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η επιστημονική μας γνώση και  εμπειρία αξιοποιείται στο πλαίσιο δράσεων εγκληματοπροληπτικής συμμετοχικής πολιτικής. Σημαντική συνιστώσα αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της περιοχής. Η συνεργασία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης γνώσης των προβλημάτων των πολιτών και αποτελεσματικότερης επίλυσής τους μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένους και δεοντολογικά δόκιμους τρόπους και άρα, μπορεί να συμβάλει στην αντίστοιχη βελτίωση των σχέσεων κοινού-Αστυνομίας, που αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, κοινωνικής ευημερίας και δημοκρατικής συνύπαρξης. Είναι πολύ θετικό ότι και η Αστυνομία ενισχύεται μέσω του BSFS με την απόκτηση έξι οχημάτων που θα βελτιώσουν περαιτέρω το έργο της προς όφελος των δημοτών».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε, «Έχουμε τη χαρά μέσω του «Be Secure – Feel Secure» να διαθέτουμε στην Ελληνική Αστυνομία τέσσερα νέα οχήματα και δύο μοτοσικλέτες για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Το πρόγραμμα  «Be Secure – Feel Secure», το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά, ως επικεφαλής εταίρος, μας δίνει  απτά  και θετικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν σημαντικοί θεσμοί όπως   το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας και η Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας. Με την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, τον Ταξίαρχο κι όλους τους συνεργάτες του, έχουμε μια άριστη συνεργασία και χαίρομαι που ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει σε μια δράση για την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας».

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμος Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το European Forum for Urban Security απ’ τη Γαλλία καθώς και οι εταιρίες Singular Logic και Space Hellas.