Πάτρα: Παιδοκαρδιολόγος 9χρονης, «Ο απινιδωτής δε μπορεί να δώσει παρέμβαση εξωτερικά»

Διαψεύδει ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη Τζωρτζίνα, ο παιδοκαρδιολόγος που παρακολουθούσε την 9χρονη

«Ο απινιδωτής δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες ότι κάποιος έκανε κάτι εξωτερικά», είναι η απόλυτη θέση του  παιδοκαρδιολόγου της 9χρονης Τζωρτζίνας, Γιάννη Παπαγιάννη και διευκρίνισε ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή. Όπως εξήγησε, η συσκευή, «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί στα επεισόδια του παιδιού». 

«Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», εξήγησε και συμπλήρωσε. «Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε», συμπλήρωσε και εξήγησε, «η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία».

«Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα», ενώ ανέφερε ότι η εξέταση στην 9χρονη Τζωρτζίνα, η οποία κατέληξε τον Ιανουάριο, δεν έδειξε πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποιο σύνδρομο. Ωστόσο, «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή», εξήγησε.

Αναμένεται ανακοίνωση δια του συνηγόρου της, από την οικογένεια Δημοπούλου, σε απάντηση των ερωτημάτων που έχουν προκύψει από δημοσιεύματα- μεταξύ άλλων και του απινιδωτή της 9χρονης Τζωρτζίνας.