Πάτρα: Ασφυκτικός θάνατος με απόφραξη έξω στομίων αεροφόρων οδών για Μαλένα και Ίριδα

Το επιστημονικό πόρισμα των ιατροδικαστών ολοκληρώθηκε για το μηχανισμό θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας της οικογένειας Δασκαλάκη Πισπιρίγκου, διαβιβάστηκες στις αρμόδιες Αρχές

Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης οι δύο ιατροδικαστές, Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογριάς, αποτυπώνουν στο πόρισμά τους νεκροψιακά, παθολογοανατομικά και φωτογραφικά ευρήματα. Το πόρισμα των δύο ιατροδικαστών δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και δεν μπορεί να ζητηθεί επανέλεγχος. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη σύνταξη του πορίσματος, οι δύο ιατροδικαστές είχαν περισσότερα ευρήματα για την 6μηνων Ιριδα, η οποία εντοπίσθηκε νεκρή στην κούνια της, ενώ ιχνηλατήθηκε και το δωμάτιο νοσηλείας της 3,5ετών Μαλένας στο Νοσοκομείο όπου κατέληξε.

«Το πιο σημαντικό εύρημα της Μαλένας»

Για το θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη που εξέπνευσε στις 13 Απριλίου του 2019 στην ογκολογική μονάδα του νοσοκομείου Παίδων «Ελπίδα» αν και υπήρχαν αναφορές της Ρούλας Πισπιρίγκου για πανάκι, καθώς δεν περιλαμβάνεται στα πειστήρια ως συγκεκριμένο αποδεικτικό εύρημα, δεν το λαμβάνεται υπόψη. Στην περίπτωση της Ιριδας, το 6 μηνών βρέφος της οικογένειας Δασκαλάκη, όπως σημειώνεται στο αν και υπήρξαν ευρήματα στις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν αποτυπώθηκαν. Για την Ίριδα, προέκυψε ότι το αίμα που εντοπίσθηκε στο πανάκι της, προήλθε από το στόμα. Εκτιμάται ότι η παρατεταμένη ασφυξία προκάλεσε την αιμορραγία και πνευμονικό οίδημα.

Οι δύο ιατροδικαστές είχαν ευρήματα για την Ιρίδια, το μόνο από τα τρία παιδιά που εξέπνευσε εκτός νοσοκομείου, μέσα στην κούνια της στο ισόγειο της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα στις 21 Απριλίου 2021. Η καρδιά της Ιριδας δείχνει ασφυξία, αναφέρουν οι ίδιες πληγές. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί λόγω της μεγάλης αλλοίωσης της καρδιάς από την πρώτη εξέταση φλεβόκομβος, με το πόρισμα της αιτία θανάτου για το 6μηνών βρέφος να αποδίδεται σε αγενεσία φλεβόκομβου.

Για τη Μαλένα, οι δύο ιατροδικαστές έκαναν αυτοψία στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν. Ως αιτία θανάτου αποδόθηκε η ηπατική ανεπάρκεια, ωστόσο στο πόρισμα αναφέρεται ότι η εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων στο παιδί ήταν λόγω υποξίας.

Το πόρισμα παραδόθηκε σε τρία αντίγραφα στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το γραφείο του Διοικητή Ασφαλείας και του Τμηματάρχη του ΥΔΕΖΙ1ο ΔΑΑ (Ανθρωποκτονιών) και πλέον οι αστυνομικοί καλούνται να καταλήξουν στον εξωγενή παράγοντα που προκάλεσε το θάνατο των δύο κοριτσιών της οικογένειας. Ο Εισαγγελέας πλέον θα αποφανθεί αν προκύπτουν ευθύνες ώστε να ασκηθούν νέες διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων .