Πάτμος: Ερευνα για τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος με νεκρό τον καπετάνιο του ρυμουλκού “ΠΟΘΗΤΟΣ”

Τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας με το θάνατο του 45χρονου κυβερνήτη ρυμουλκού, στο κεντρικό λιμάνι της Πάτμου, κατά τη διαδικασία χειρισμών απόδεσης κρουαζιερόπλοιου

Σε εσφαλμένος χειρισμό του 45χρονου ναυτικού, Γιάννη Τρικοίλη, εκτιμάται η παράσυρσή του στο βύθισμα του ρυμουλκού  «ΠΟΘΗΤΟΣ» κατά την ρυμούλκηση του κρουαζιερόπλοιου «AZAMARA JOURNEY» σημαίας Μάλτας, με μαρτυρίες και πληροφορίες από πηγές του Λιμενικού, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο καπετάνιος.

Ο 45χρονος Γιάννης Τρικοίλης, καπετάνιος του ρυμουλκού “ΠΟΘΗΤΌΣ ΙΙ” ήταν πατέρα δύο παιδιών, και ανασύρθηκε νεκρός στο λιμάνι του νησιού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, o Θεολόγος Γιάνναρος, ένας εκ των δυτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ανάσυρσης της σορού, περιέγραψε όσα βίωσε, επεσήμανε πως «..Το καράβι παρέσυρε το ρυμουλκό και το βύθισε. Αυτό έγινε στο κέντρο του λιμανιού…».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, Παύλος Ξηραδάκης ειχε πρόσφατα δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο υπάρχων στόλος των ρυμουλκών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη ηλικία και την μικρότερη ελκτική δύναμη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό, ενώ οι εξελίξεις στα μεγέθη κρουαζιερόπλοιων και των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθιστούν απαραίτητη την αλλαγή του.

Ο ίδιος, είχε επισημάνει την ανάγκη να αντικατασταθεί ο στόλος με ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία νέα αποδοτικότερα πλοία με μεγαλύτερες ελκτικές δυνάμεις και με τη χρήση πιο φιλικών καυσίμων προς το περιβάλλον.

Την προανάκριση της υπόθεσης για τα αίτια της βύθισης του ρυμουλκού έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Πάτμου, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας -νεκροτομή, για τα ακριβή αίτια θανάτου του 45χρονου καπετάνιου του ρυμουλκού.