Παρενόχληση με μορφή παρακολούθησης (Stalking/ Cyberstalking): Έγκλημα ή ψυχική διαταραχή?

Σεμινάριο για το φαινόμενο της παρενόχλησης με τη μορφή στενής παρακολούθησης (stalking) των θυμάτων έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ανοιχτό στο κοινό

fb_img_1440249463228Πόσοι άνθρωποι περπατώντας μόνοι τους αργά τη νύχτα δεν έχουν νιώσει στραμμένο πάνω τους ένα αδιάκριτο και επίμονο βλέμμα σαν κάποιος να τους παρακολουθεί? Πόσοι δεν έχουν λάβει κατ’ επανάληψη ανώνυμα τηλεφωνήματα με σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου ή εκβιαστικού τύπου σχόλια?

Ετησίως περισσότεροι από 200.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και 165.000 στην Αυστραλία δηλώνουν ότι έχουν παρενοχληθεί είτε από πρώην σύντροφο είτε από κάποιον άγνωστο με τη μορφή στενής παρακολούθησης (stalking).

Το stalking αποτελεί μια διαφορετική μορφή παρενόχλησης με τις ίδιες και πιθανόν , σε πολλές περιπτώσεις,  χειρότερες επιπτώσεις στην ψυχολογία των θυμάτων.

Υποθέσεις όπως αυτές της Brooke Shields που την παρακολουθούσαν για 15 ολόκληρα χρόνια καθώς και της Rebecca Schaeffer η οποία έχασε τη ζωή της από τον επίμονο ‘κυνηγό’της το 1989, έφεραν στην επιφάνεια το φαινόμενο τουstalking. Η στενή παρακολούθηση του θύματος συνοδευόμενη από τις ψευδαισθήσεις του δράστη ότι το θύμα είναι ερωτευμένο μαζί του μπορούν να έχουν τραγικές επιπτώσεις όχι μόνο στο θύμα αλλά και στην ίδια την κοινωνία καθώς δημιουργείται μια κοινωνία του φόβου. Επιπλέον, η ανωνυμία του διαδικτύου ενισχύει τέτοιου είδους συμπεριφορές και αναδεικνύει την ψυχοπαθολογία του δράστη.

Τι  άνθρωποι είναι όμως αυτοί που εκδηλώνουν  τέτοιες συμπεριφορές? Είναι εγκληματίες ή ψυχικά διαταραγμένες προσωπικότητες που χρήζουν βοήθειας? Τι προβλέπει η δικαιοσύνη για τέτοιου είδους εγκλήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και ποιές οι επιπτώσεις του φαινομένου στο άτομο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία?

Θεματολογία σεμιναρίου:

Ιστορική αναδρομή και ορισμός του φαινομένου

Επιδημιολογία του φαινομένου

Υποθέσεις που συγκλόνισαν

Τυπολογία και κατηγοριοποίηση των δραστών

Αιτιολογικές θεωρίες για την επεξήγηση του φαινομένου

Προφίλ του δράστη

Επιπτώσεις στο άτομο και στην κοινωνία

Συζήτηση

Εισηγήτρια:   Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο  (MSc),
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ημερoμηνία  08/10/2016
Ώρα 12.00π.μ.- 4.00μ.μ.
Τοποθεσία «περί Ψυχής» Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997
Κόστος 35 ευρώ
Για φοιτητές 25 ευρώ
*Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Αίτηση Ενδιαφέροντος Σεμιναρίου