Παραπέμπεται από την Εισαγγελία της Κω για κακούργημα ο “εθνικός μηνυτής” Παναγιώτης Δημητράς

Αξιοποιωντας η Εισαγγελία Κω, δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, αποδίδει σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στο,μ διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), και εις βάρος του ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report

Με κακουργηματικές για Διωξεις Παναγιώτης Δημητράς, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), και ο Τόμι Ολσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report παραπέμπονται για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου». Οι Διωξεις απαγγέλονται με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Ο Παναγιώτης Δημητράς, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ως τον Ιούλιο του 2019 είχε καταθέσει- κατά δική του δήλωση- πέντε χιλιάδες (5.000) μηνύσεις, για -κατά την κρίση του- ρατσιστικά εγκλήματα που είχαν διαπράξει το ελληνικό κράτος, και Έλληνες πολίτες με δημόσιο λόγο. Μεταξύ άλλων είχε μηνύσει την συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, τους δημοσιογράφους Λώρη Κέζα, Μανόλη Βασιλάκη, Τάκη Θεοδωρόπουλο Διονύση Γουσέτη και άλλα πρόσωπα, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Φώφη Γεννηματά ακροδεξιά εθνικίστρια και τη ΝΔ ναζιστικό κόμμα, είχε υποβάλει μήνυση στους Αντώνη Σαμαρά, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και άλλους..

Η ΜΚΟ Aegean Boat Report στη Λέσβο έχει τεθει υπο έρευνα για τις Ελληνικες Αρχές για συνδρομή σε παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασκοπεία. με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ νς συνεχίζει τη δράση της.

Τον Ιούλιο του 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ είχαν σχηματίσει δικογραφία κατά τεσσάρων αλλοδαπών μελών της ΜΚΟ Aegean Boat Report, στη Λέσβο, για διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασκοπεία.

«Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, παρείχαν οδηγίες στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών κατά την άφιξη σε ελληνικό έδαφος, που αφορούν τη μετάβασή τους είτε σε δύσβατες προς απόκρυψη περιοχές των νησιών είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών Αρχών» ανέφερε σς ανακοίνωση η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Οι έρευνες είχαν εστιαστεί ειδικά στον διαχειριστή της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιεύονται πληροφορίες για κινήσεις λαθρομεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η οργάνωση έκανε τότε λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση».

Η ελεγχόμενη ΜΚΟ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για φιλοτουρκική προπαγάνδα και σε κάθε ευκαιρία αναφέρει η Τουρκία επιτελεί ανθρωπιστικό ενω ενώ οι έλληνες λιμενικοί πνίγουν τους λαθρομετανάστες. Από το υλικό που έχει κατατεθεί και περιλαμβάνεται στα πειστήρια σε ορισμένες περιπτώσεις λαθρομετανάστες σε επικοινωνία με την τουρκική Ακτοφυλακή τους παρέπεμψε στη συγκεκριμένη ΜΚΟ Aegean Boat Report, στη Λέσβο.

Η Aegean Boat Report, δεν υφίσταται στο μητρώο των ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ελληνικό χώρο, ενώ υπό διερεύνηση παραμένει η προέλευση και πηγη για τις πληροφορίες τους. Αναπαράγοντας φωτογραφίες τις οποίες είχαν υποκλέψει με drones οι τουρκικές υπηρεσίες από τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Χίο, είχαν σχολιάσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ενέργεια «μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων».