Παραγγελία του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου: Για κακουργηματικές διώξεις σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Αντιμέτωποι έως και με κακουργηματικές διώξεις, όσοι παραβιάζουν τα περιοριστικά μετρά λόγω κοροναϊού

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα μετά τις αυξανόμενες παραβιάσεις των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Με εγκύκλιό του προς τους Εισαγγελείς της χώρας, με επισήμανση του νομικού πλαισίου και τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο Νομοθέτης σε βαθμό κακουργήματος αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, όταν αυτό παραβιάζει τα μέτρα της πολιτείας για την αποφυγή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο Ανώτατος Εισαγγελικός Λειτουργός ζητεί να μεριμνούν για παραβάσεις μεταξύ άλλων του άρθρου 285 ΠΚ.

Το άρθρο 285 ΠΚ – “αποτροπής μετάδοσης ασθενειών”:

Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα

«Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάσωση της νόσου του κορονοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη, θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, του ιστορικού γεγονότος, εμπίπτουν στην νομοτυπική υπόσταση εκτός της προναφερόμενης πράξης και στην όμοια, άλλων αξιόποινων πράξεων συρρεουσών αληθώς ή κατ’ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφία της παραγράφου 1 του άρθρου 404 ΠΚ, εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας, κλπ και τις πράξεις αυτές».