Όταν το αλκοόλ «σβήνει» από τη μνήμη φόνους και «θολώνει» τα κίνητρα..|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Ένα πρωτοφανές έγκλημα προ πέντε ημερών στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο η πλήρης μέθη διέγραψε τη μνήμη, θόλωσε τα κίνητρα και προκάλεσε σύγχυση σε
δράστη, θύμα και αυτόπτες μάρτυρες, υπενθύμισε ένα παρόμοιο θρίλερ πριν από περίπου 20 χρόνια που είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ., τις δικαστικές αρχές αλλά και την κοινή γνώμη.

Πρόκειται για την υπόθεση του κύπριου φοιτητή Μάριου Γεωργίου (έχασε τη ζωή του αργότερα σε τροχαίο δυστύχημα), που είχε κατηγορηθεί το 1996 για τη δολοφονία 80χρονης γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας, την οποία δεν γνώριζε αλλά κατηγορήθηκε ότι την κατέσφαξε σε «κατάσταση πρωτοφανούς μέθης». Κύριο ερώτημα αστυνομικών, δικαστών και εγκληματολόγων ήταν εάν κάποιος που έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχει σκοτώσει χωρίς λόγο και κυρίως να μη θυμάται ούτε μία στιγμή από τον φόνο που έχει διαπραχθεί. Βασικό ζητούμενο παραμένει αν «η μέθη μπορεί να διαγράψει πλήρως τη μνήμη».
Πρόσφατη είναι μια ανθρωποκτονία ενός 43χρονου στο κέντρο της Αθήνας, η οποία συγκεκριμένα διαπράχθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2016.
Το θύμα αποχώρησε από τον χώρο όπου διασκέδαζε με την παρέα του και στην οδό Κολοκοτρώνη σταμάτησε διερχόμενο ταξί. Όλοι, όπως προέκυψε από την έρευνα, ήταν μεθυσμένοι και ζαλισμένοι. Το θύμα εκείνη την ώρα είδε μία νεαρή κοπέλα έξω από νυχτερινό κέντρο της περιοχής να έχει καθίσει στο πεζοδρόμιο ζαλισμένη λόγω αλκοόλ και προσπάθησε να τη βοηθήσει. Τότε βγήκε ο αδελφός της κοπέλας, ένας 27χρονος ημεδαπός, που θεώρησε ότι ο 43χρονος παρενοχλούσε τη συγγενή του του.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, εκείνη την ώρα ο δράστης χτύπησε με κάτι που έμοιαζε σαν σουβλί τον άτυχο 43χρονο, προκαλώντας του μια οριζόντια επιδερμική πληγή στον λαιμό, και ύστερα το βύθισε κατακόρυφα προς το στέρνο του.
Η παραζάλη λόγω μέθης, η περιορισμένη αντίληψη του γεγονότος, η μειωμένη αίσθηση του πόνου οδήγησε το θύμα και την παρέα του σχεδόν σε «κατάσταση ευθυμίας» να επιβιβασθούν στο ταξί και να φύγουν από τον τόπο της επίθεσης. Το ίδιο συνέβη και με τον δράστη και την αδελφή του οι οποίοι αποχώρησαν τρεκλίζοντας από το σημείο μη έχοντας συναίσθηση του τι είχε συμβεί. Λίγα λεπτά αργότερα, μέσα στο ταξί ο 47χρονος άφησε την τελευταία πνοή του λόγω εσωτερικής αιμορραγίας.
Στον φόνο της οδού Κολοκοτρώνη αρχικά διατυπώθηκε η άποψη ότι ο δράστης χτύπησε το θύμα με το κλειδί του αυτοκινήτου του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ δεν βρέθηκε και το «όπλο» του εγκλήματος παρά την έρευνα σε εκείνο το σημείο. Ο δράστης δεν θυμόταν τίποτα σχετικό και δεν μπορούσε να δώσει καμιά διευκρίνιση.
Η Αστυνομία προσπάθησε να ανασυνθέσει τη σκηνή του εγκλήματος και όλοι οι πρωταγωνιστές ή οι παρόντες «δεν θυμούνταν σχεδόν τίποτα» λόγω υπερβολικής χρήσης αλκοόλ· ένας φόνος σχεδόν είχε εξαϋλωθεί από τη μνήμη τους.

Η προ εικοσαετίας άγρια δολοφονία στο Κουκάκι
Ένα περιστατικό με εντυπωσιακές ομοιότητες, που είχε απασχολήσει επί πολλά χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη, ήταν η δολοφονία μίας 80χρονης στην οδό Τούσα Μπότσαρη στο Κουκάκι, στις 18 Φεβρουαρίου 1996. Είχε αποδοθεί στον 26χρονο κύπριο φοιτητή Μάριο Γεωργίου που είχε βγει μεθυσμένος από ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Επιβαρυντικό στοιχείο για τον 26χρονο ήταν ότι είχε βρεθεί από τους αστυνομικούς πάνω από τη γυναίκα να κρατά ένα κομμάτι σπασμένου καθρέφτη το οποίο φαίνεται να ήταν και το «όπλο» του εγκλήματος.
Ο ίδιος αρνήθηκε στο δικαστήριο τις κατηγορίες, δήλωσε ότι δεν είχε κανένα κίνητρο να σκοτώσει μία γυναίκα που δεν γνώριζε και υποστήριξε πως «δεν θυμόμουν τίποτα λόγω της εξαντλητικής κατάποσης αλκοόλ εκείνο το βράδυ». Συμπλήρωσε ότι πιθανόν οι δράστες να ήταν άλλοι και αυτός να μπήκε στον τόπο όπου βρισκόταν η δολοφονημένη γυναίκα επειδή άκουσε τις φωνές της. Μάλιστα τότε είχε υπάρξει και «κύμα συμπαράστασης» μέσω του Ίντερνετ (στα πρώτα «βήματά» του εκείνη την περίοδο).
Ο Μάριος Γεωργίου είχε καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 15 ετών κατά πλειοψηφία και αθωώθηκε παμψηφεί σε δεύτερο βαθμό στις 20 Μαΐου 1998 λόγω αμφιβολιών και ύστερα από απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα.
Σημειώνεται πάντως ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί για την «επήρεια του αλκοόλ» που οδηγεί στο ακαταλόγιστο και στην… αμνησία έχουν διατυπωθεί και σε άλλες περιπτώσεις –χωρίς σχετική βασιμότητα–, όπως πριν από περίπου δύο χρόνια όταν νεαρός Αλβανός τραυμάτισε 14 νεαρούς θαμώνες σε μπαρ στο Μικρολίμανο.


*του Βασίλη Λαμπρόπουλου- “ΒΗΜΑ”