Ορεστιάδα: Καταδίκη σε δύο Αφγανούς για τα επεισόδια στη Δομή Φυλακίου- Είχε δηλώσει “ανήλικο” κατά την σύλληψή του

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας εκδικάστηκε η παραπομπή των δύο ενηλίκων Αφγανών για τα επεισόδια στη Δομή του Φυλακίου Ορεστιάδας για τα “ασυνόδευτα ανήλικα”

Καταδίκη έξι ετών και εννέα μήνες ποινή φυλάκισης -τη μικρότερη δυνατή ποινή όπως επεσήμανε η Εδρα- επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας και καταδίκασε για τα  τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς, (12/05) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας , τους δύο ενήλικες λαθρομετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν από κοινού με 26 κατά δήλωσή τους ασυνόδευτα ανήλικα . Σύμφωνα με το κατηγορητήριο καταδικάστηκαν για βία κατά υπαλλήλων, στάση υπό τη μορφή της μεταχείρισης βίας και τέλεση βιοπραγιών κατά συναυτουργία, διατάραξη της κοινής ειρήνης με τη μορφή της υποκείμενης , διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ενώ απηλλάγησαν από την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, για τον τραυματισμό του Αστυνομικού.

Η καταδίκη των δύο δύο Αφγανών είναι εφεσιβάλλιμη , ωστόσο δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ

Πρόκειται για δύο Αφγανούς, ένας εκ των οποίων είχε περάσει παράνομα στη Χώρα στις 29 Φεβρουαρίου 2020 με την έναρξη της μαζικής απόπειρας εισβολής στην Ελλάδα, από την Τουρκία και συνελήφθη, οπότε και δήλωσε ανήλικος, για να αποφύγει τις ποινικές κυρώσεις, καθώς όσοι είχαν συλληφθεί εκείνη την περίοδο, καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ο ισχυρισμός του αποδείχθηκε ψευδής ύστερα από ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Ο έτερος Αφγανός είχε εισέλθει παράνομα στη Χώρα πριν από περίπου 8 μήνες.

Στο Δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες οι έξι Αστυνομικοί οι οποίοι εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία στη Δομή, και κλήθηκαν αρχικά να καταστείλουν την εξέγερση των λαθρομετανάστων και ο νέος διοικητής του ΚΥΤ, Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Οι Αστυνομικοί, περιέγραψαν τις επιθέσεις τις οποίες δέχθηκαν με ρίψεις αντικειμένων – από φούρνους μικροκυμάτων και θερμοσίφωνες, μέχρι και μεγάλα σίδερα και κλιματιστικά- τα οποία είχαν αποσπάσει από το εσωτερικό της δομής στην οποία επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς. Όπως επεσήμαναν οι Αστυνομικοί , οι συμμετέχοντες στην εξέγερση, κρατούσαν κατσαβίδια, μεταλλικές λάμες, τσεκούρια και φτυάρια.
Σε ερώτηση της Έδρας για τον τρόπο που βρέθηκαν στην κατοχή τους τα εργαλεία και την οικοσκευή της δομής, προέκυψε ότι τα αντικείμενα υπήρχαν σε αποθήκη υλικού εντός της Δομής καθώς και συσκευές και υλικά τα οποία αποκόμισαν από τους βανδαλισμούς στο εσωτερικό του χώρου, ενώ όπως τόνισε ο Διοικητής του ΚΥΤ Κωνσταντίνος Δημητριάδης η αποθήκη υλικού της Δομής, ήταν κλειδωμένη και ασφαλισμένη. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν προέκυψε αναγνώριση ως “καθοδηγητή” σε κάποιον από τους δύο κατηγορούμενους, ωστόσο επεσήμαναν όλοι οι μάρτυρες, με βεβαιότητα ότι συμμετείχαν ενεργά στα επεισόδια. Έκ των κατηγορουμένων, υποστήριξε ότι ενω ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια και όλη η Δομή σε εξέγερση.. ήταν στο κρεβάτι του και κοιμόταν, χωρίς ο ισχυρισμός του να γίνει αποδεκτός από τη σύνθεση της Εδρας.

Οι δύο ενήλικες λαθρομετανάστες κατηγορούμενοι για τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς, υποστήριξαν ότι η εξέγερση έγινε γιατί το βράδυ ένας Αστυνομικός μπήκε σε θάλαμο και κτύπησε λαθρομετανάστη, χωρίς ο ισχυρισμός να αποδεικνύεται και δεν έπεισε την Εδρα του Δικαστηρίου, ενώ δεν έχει υποβληθεί σε κανέναν προγενέστερο χρόνο καταγγελία. Μάλιστα ο ένας είπε ότι την ώρα των επεισοδίων βρίσκονταν στο κρεβάτι του και κοιμόταν.

Οι δύο καταδικασθέντες κατηγορούνταν για:

Βία κατά υπαλλήλων
Στάση υπό τη μορφή της μεταχείρισης βίας και τέλεση βιοπραγιών κατά συναυτουργία
Διατάραξη της κοινής ειρήνης με τη μορφή της υποκείμενης
Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας
Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία
ενώ αθωώθηκαν για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

____________________________________________________

* thrakinea.gr