“Όποιος κουράζεται και σας δείχνει τη δυσφορία του, καλά θα κάνει να μην ασχολείται με τον συνδικαλισμό”

Κείμενο γνώμης Αστυνομικού*

“Από το ανεξήγητο μέχρι στιγμής «δεν σου χαλάμε χατίρι Γρήγορη» (που είπε ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο μας) πριν τρεις μήνες, περάσαμε στην μουγκή και βουβή στάση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. εν μέσω πανδημίας και καταλήξαμε στον διαδικτυακό (μέσω άρθρων) πόλεμο των συνδικαλιστικών παρατάξεων, οι οποίες προσβλέπουν σε θέσεις στις επερχόμενες εκλογές………. και μέσα σε όλα αυτά ο συνάδελφος μόνος του!

Ο συνάδελφος, που πέρα από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει βάλει ΑΚΟΜΗ μια φορά το χέρι στην τσέπη του, για να προμηθευτεί τα κατάλληλα μέσα για να προφυλαχθεί μόνος του από τον ιό. Ο συνάδελφος, τον οποίον η φυσική ηγεσία αντιμετωπίζει ως άτομο με ανοσία στον ιό, συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό να απαιτούν αποδόσεις και στατιστικές, ενώ οι ίδιοι παίρνουν τις αποφάσεις προφυλαγμένοι στα γραφεία τους και επικοινωνούν μέσω τηλεδιασκέψεων. Ως συνήθως, ακόμη και τώρα, στον Αστυνομικό δεν προσδίδει κανείς τη σημασία που του πρέπει.

Πήρα όρκο και δεν θέλω τίποτα παραπάνω από όσα δίκαια οφείλει η πολιτεία να με εφοδιάσει, για να εκτελώ το καθήκον μου. Προσωπικά δεν θέλω καμία αναγνώριση για το λειτούργημα μου, δεν το κάνω από ανάγκη ή επειδή «αυτό το επάγγελμα επέλεξα» όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε! Το κάνω από αγάπη και σεβασμό για τον πλησίον μου και έχω τη δύναμη να στέκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου που με έχουν ανάγκη.

Δε με ενδιαφέρει αν η Π.Ο.ΑΣ.Υ. αποφάσισε να τηρήσει σιγή ιχθύος, γιατί κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι είναι δύσκολες στιγμές για τη χώρα και νομίζουν ότι επιδεικνύουν σοβαρότητα με αυτόν τον τρόπο. Αυτό δεν ονομάζεται συνδικαλισμός αλλά πολιτική! Με ενδιαφέρει όμως το ότι δεν πήρε επίσημα και με στεντόρεια φωνή θέση, για να διεκδικήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για όλους εμάς εν μέσω πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του συνδικάτου! Με ενδιαφέρει το ότι δεν φρόντισε να φτιάξει ένα δίκτυο πληροφοριών μέσα από τους πολλούς αντιπροσώπους της ανά την Ελλάδα, για να ενημερώνεται καθημερινά για τα προβλήματα και να επεμβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται, έστω και χωρίς τρανταχτές ανακοινώσεις στα Μέσα. Σε αυτή την περίπτωση ναι, βουβά! Όπως βουβά αγωνιά και ανησυχεί ο συνάδελφος καθημερινά, και νιώθει μόνος χωρίς κάλυψη και αναγνώριση από πουθενά.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι μεγάλοι συνδικαλιστές, που εμφανίζονται συνεχώς στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και προβάλλονται μέσα από αυτά, αγχώνονται περισσότερο για τις εκλογές. Για τις θέσεις και τα προνόμια που αυτές αποφέρουν. Εδώ και χρόνια, ανακάλυψαν μία φόρμουλα και δημιούργησαν παρατάξεις από συνδικαλιστές που υπηρετούν την ομάδα και όχι τον συνάδελφο. Σαν άλλοι φανατικοί οπαδοί οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, πάνε στις εκλογές της Π.Ο.ΑΣ.Υ. χωρίς να καταλαβαίνουν τη ζημιά που κάνουν στο σώμα και ψηφίζουν με φακελάκια και σταυρωμένα ψηφοδέλτια, άτομα τα οποία πολλά από αυτά, δεν έχουν καμία ιδέα του τι σημαίνει μάχιμος αστυνομικός στο πεζοδρόμιο. Για να έρθει ο υπουργός μας, να το επιβεβαιώσει, λέγοντας “Αν δεις, η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών δεν είναι μάχιμοι. Κι αυτό λίγο ως πολύ μας βολεύει.  Συνδιαλεγόμαστε πιο εύκολα με αυτούς. Καταλαβαίνουν από πολιτική και μέσω αυτών κάνουμε κι εμείς τη δική μας. Οπότε, όλοι βολευόμαστε….”.

Οι συνάδελφοι έχουν να κερδίσουν πολλά από τον συνδικαλισμό, μόνο όταν αυτός είναι υγιής και εκπροσωπείτε από ικανά άτομα. ΑΛΛΑ δυστυχώς χάνουν, χρόνια τώρα! Γιατί υπήρξαν κάποιοι χωροφύλακες που ανακάλυψαν τον συνδικαλισμό , ασχολήθηκαν με αυτόν και γίνανε βουλευτές και επιχειρηματίες στις πλάτες μας, ανοίγοντας την όρεξη στις επόμενες γενιές που ακολουθούν!

Υ.Γ. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους. Συνεχίζουμε βουβά και αδιαμαρτύρητα να προσφέρουμε τα μέγιστα στους συμπολίτες μας με υψηλό το αίσθημα ευθύνης. ΚΑΙ όπου βλέπετε συνδικαλιστές, εκεί πρέπει να σπάτε τη σιωπή σας και να τους ενημερώνεται συνεχώς για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται, ακόμη και το πιο απλό. Να τους βομβαρδίζεται με αυτά μέσων μηνυμάτων και να τους καλείτε ακόμη και στα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα. Όποιος κουράζεται και σας δείχνει τη δυσφορία του, καλά θα κάνει να μην ασχολείται με τον συνδικαλισμό. Δείξτε του την έξοδο, μιας και εσείς πιο μπροστά τον μπάσατε σε αυτόν με την ψήφο σας για να σας εκπροσωπεί”.

* Θεόδωρος ΧΑΝΤΖΗΣ Αντιπροσώπου της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.Α.Σ.Υ.