Ομάδες “δίωξης” Τζιχαντιστών ιδρύει η ΕΛΑΣ|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Αν και βεβαιώνει ότι δεν έχει δημιουργηθεί πυρήνας ισλαμιστών στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ οργανώνει ειδικές «αντιτζιχαντιστικές» μονάδες.

ΤΖΙΧΑΝΤ-ΙΙΙΑντιτρομοκρατικά-«αντιτζιχαντιστικά» κλιμάκια δημιουργεί η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εγκατασταθούν μόνιμα στα θαλάσσια σύνορά μας αποκαλύπτουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ..

Αιτίες δημιουργίας τους οι φόβοι αιματηρής προβοκάτσιας, οι πληροφορίες έλευσης περίπου 500.000-700.000 μεταναστών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο στα ελληνικά νησιά, ο κίνδυνος δημιουργίας πυρήνων τζιχαντιστών στη χώρα μας και η πιθανή εκδήλωση αιματηρών επιθέσεων σε στόχους ξένων συμφερόντων ή σε ξενοδοχεία όπου καταλύουν αλλοδαποί τουρίστες, εξαιτίας του εγκλωβισμού τους στην Ελλάδα. Τα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα και ο ενδεχόμενος εγκλωβισμός τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών στα ελληνικά νησιά εγκυμονεί και κινδύνους σοβαρών εγκληματικών ενεργειών εξαιτίας της… πείνας και εξαθλίωσης.

«Δεν πρέπει να δολοφονηθεί γιαγιά»

Tους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, όταν καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες, αναμένονται περίπου 700.000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά

«Το μεγαλείο της ανθρωπιάς που ανέδειξε η εικόνα των γιαγιάδων να ταΐζουν το προσφυγόπουλο, ενδέχεται να μεταστραφεί επικίνδυνα στην περίπτωση, που μία ‘γιαγιά’ πεθάνει από τα χέρια ενός πεινασμένου και εξαθλιωμένου πρόσφυγα» εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αιτιολογώντας πως μία από τις πτυχές, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν τα αστυνομικά κλιμάκια, είναι και αυτή, καθώς ένα τέτοιου τύπου έγκλημα μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες συνέπειες και ακροδεξιές αποκλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, των οποίων αποδέκτες έχουν γίνει οι επικεφαλής των αρμόδιων ελληνικών διωκτικών αρχών, τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, όταν καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες, αναμένονται περίπου 700.000 μετανάστες να φθάσουν στα ελληνικά νησιά. Περίπου το 1/3 θα είναι πρόσφυγες, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, και οι υπόλοιποι παράτυποι μετανάστες.

Ο μεγάλος όγκος των μεταναστευτικών ροών, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει αυξητικές τάσεις, πιθανότατα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό. «Ποιος τουρίστας θα έρθει για διακοπές στα νησιά του Αιγαίου, όταν αυτά είναι κατακλυσμένα από μετανάστες;» αναρωτιέται στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Από τα «ανοικτά σύνορα» στις κλειστές δομές

Η Ευρώπη θέλει να μας μετατρέψει σε μία «αποθήκη ψυχών» σε ένα ευρωπαϊκό «στρατόπεδο» συγκέντρωσης μεταναστών

Το παράξενο είναι πως ενώ θεωρητικά είχαμε μπει σε μια σειρά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τις όποιες σοβαρές παθογένειες υπήρχαν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τα δεδομένα διατυμπανίζοντας τα ανοικτά σύνορα που τώρα έκλεισαν, και το οξύμωρο είναι ότι πλέον τα αρμόδια στελέχη, που χειρίζονται το σοβαρό ζήτημα, επανέρχονται στο μοτίβο των κλειστών-«ελεγχόμενων» δομών κράτησης των παράτυπων μεταναστών και στις προσπάθειες απελάσεων, που κατέκριναν ως αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η Ευρώπη θέλει να μας μετατρέψει σε μία «αποθήκη ψυχών» σε ένα ευρωπαϊκό «στρατόπεδο» συγκέντρωσης μεταναστών, όπου θα ελέγχονται εξονυχιστικά και στη συνέχεια θα επιλέγουν αυτούς που τους κάνουν για να ταξιδέψουν στις χώρες τους, αναφέρουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου. «Γιατί μετατρέπουν τον FRONTEX σε ευρωπαϊκό στρατό ασφάλειας συνόρων της Ευρώπης και τον τοποθετούν στα Σκόπια και όχι στην Τουρκία, όπου ξεκινούν οι μεταναστευτικές ροές;» αναρωτιούνται τα ίδια στελέχη.

Εκπαίδευση στα… θρησκευτικά

Η ανυπαρξία αραβόφωνων στην ΕΛ.ΑΣ. πιθανότατα θα ξεπεραστεί με την πρόσληψη ατόμων με γνώση της γλώσσας, ενδεχομένως με σύμβαση έργου

Μία από αυτές είναι η ανυπαρξία αραβόφωνων στην ΕΛ.ΑΣ., κάτι που πιθανότατα θα προκαλέσει την πρόσληψη ατόμων με γνώση της γλώσσας, ενδεχομένως με σύμβαση έργου, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτά κλιμάκια. Ουσιαστικά γίνεται ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου τα στελέχη τους να εκπαιδευτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αυτονόητες θρησκευτικές διαφορές των ατόμων από αραβικές χώρες, στον εντοπισμό στοιχείων που καθιστούν τους ελεγχόμενους ως ύποπτους και στην μετέπειτα έρευνα ταυτοποίησης των στοιχείων τους μέσα από διαύλους συνεργασίας με αντίστοιχες υπηρεσίες ξένων κρατών. Ήδη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., γίνονται οι προεργασίες στελέχωσης αυτών των κλιμακίων, τα οποία θα στηρίζονται περισσότερο σε προσωπικό που υπηρετεί στη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αρχικά όμως πρέπει να ξεπεραστούν πολλές παθογένειες, που αφορούν τα οικονομικά ζητήματα, τη διαμονή τους, τον εξοπλισμό, την εξειδίκευση στο αντικείμενο και την εκπαίδευσή τους.

Παρότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχουν πυρήνες τζιχαντιστών, όπως διαβεβαιώνουν Έλληνες αξιωματούχοι, ο προβληματισμός τους αφορά την πιθανότητα έλευσης ενός ακραίου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους στην Ελλάδα, ο οποίος εγκλωβισμένος εδώ, αποφασίσει τη δημιουργία «πυρήνα» στο εσωτερικό μας στρατολογώντας πρόθυμα και θρησκευτικά φανατισμένα άτομα.

Οι φόβοι για δημιουργία τζιχαντιστικού πυρήνα

Σε συνεργασία με την ΕΥΠ επιχειρηθεί η ανάπτυξη και ενδυνάμωση δικτύου πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβοκάτσιας

«Με κλειστά τα ευρωπαϊκά σύνορα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση επιθέσεων σε στόχους ξένων συμφερόντων στη χώρα μας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας τζιχανιστής που έχει έρθει από τις εμπόλεμες ζώνες, δεν μπορεί να σχηματίσει πυρήνα που θα ανοίξει πυρ σε κάποιο ξενοδοχείο ελληνικού νησιού, όπου έχουν καταλύσει ξένοι τουρίστες; Κανείς» δηλώνει με νόημα στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στόχος της δημιουργίας αυτών των αστυνομικών κλιμακίων είναι ο μέγιστος έλεγχος των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά και ο αποκλεισμός ενέργειας των τζιχαντιστών στην Ελλάδα. Παράλληλα, μαζί με κλιμάκια στελεχών της ΕΥΠ, θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη και ενδυνάμωση δικτύου πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβοκάτσιας, που μπορεί να αποδοθούν σε τζιχαντιστές, με σκοπό την αποσταθεροποίηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη, και επικοινωνιακής στοχοποίησης ως ένα «ξέφραγο αμπέλι» διέλευσης τρομοκρατών.

Η «κόντρα» μεταξύ αστυνομικών

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στείλει γλωσσομαθείς, αραβομαθείς και άλλους ειδικούς στα νησιά

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να ξεπεραστεί για την εγκατάσταση των αντιτρομοκρατικών κλιμακίων στα νησιά μας, είναι η ιδιότυπη κόντρα ανάμεσα σε αστυνομικούς, που παρατηρήθηκε έντονα στις δομές συγκέντρωσης των μεταναστών και τα hot spots. Εμφανίζεται το φαινόμενο αστυνομικοί που υπηρετούν στα επίμαχα νησιά, να είναι νωχελικοί και να σνομπάρουν τους συναδέλφους τους που έρχονται από Αττική και ηπειρωτική Ελλάδα, με αφορμή τα επιπλέον λιγοστά χρήματα που παίρνουν ως οδοιπορικά και εκτός έδρας, χωρίς να υπολογίζουν ότι φεύγουν από τα σπίτια και τις οικογένειές τους προκειμένου να τους συνδράμουν στο δύσκολο έργο τους.

Την τοποθέτηση των αντιτρομοκρατικών κλιμακίων στα ελληνικά νησιά, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με κάποιες «λειάνσεις»,  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας: «Αυτή την στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στον έλεγχο των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι πιθανόν να συνδέονται με τέτοιες τάσεις ή τέτοιες οργανώσεις. Και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στείλει γλωσσομαθείς, αραβομαθείς και άλλους ειδικούς στα νησιά που ασχολούνται με αυτό το θέμα και, εάν θέλετε, συνεργαζόμαστε και με ξένες υπηρεσίες σε αυτό τον τομέα. Δεν υπάρχει όμως κάτι ιδιαίτερο».

«Τρακάρουν» οι… πράκτορες

Το αιματοκύλισμα στο Παρίσι, ανέδειξε την ανυπαρξία αντιτρομοκρατικής πολιτικής και ανετοιμότητας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει συλλογικά το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Η παρακολούθησή ενός Ιρακινού εξελίχθηκε σε μία παγκόσμια «συνάντηση», στελεχών δύο διαφορετικών αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας μας και μερικών ακόμη ξένων μυστικών υπηρεσιών

Οι μυστικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, διατηρώντας μία πεπαλαιωμένη αντίληψη, δεν μοιράζονταν μεταξύ τους κρίσιμες πληροφορίες για τη διέλευση και δράση υπόπτων τζιχαντιστών, προκειμένου να υπάρξει κοινή δράση σε ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. Ο καθένας κρατούσε τις πληροφορίες για λογαριασμό του, όπως έγινε στην περίπτωση του οργανωτή της σφαγής στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος θα μπορούσε να συλληφθεί 10 μήνες νωρίτερα στη χώρα μας, αν οι Βέλγοι τηρούσαν τη «συμφωνία» για κοινή επιχείρηση σύλληψής του εδώ. Αντίθετα επιχείρησαν στο Βερβιέ εξουδετερώνοντας μεν τους δύο συνεργούς του, χάνοντας όμως τον ίδιο. Στη συνέχεια μάλιστα επιχείρησαν και επιχειρούν, με επιτηδευμένες διαρροές σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να αποδώσουν μεγαλύτερο μερίδιο σε εκείνους που είχαν το ελάχιστο, στην περίπτωση αυτή, στις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Δείγμα αυτής της κρυψίνοιας των μυστικών υπηρεσιών είναι οι πρόσφατες πληροφορίες, σοβαρές ή τεστ «ελέγχου ανταπόκρισης», για τις ύποπτες κινήσεις ενός Ιρακινού που διέμενε στον Βόλο και είχε 10ετή άδεια παραμονής. Ήταν ένας νεαρός που είχε έρθει στην Αθήνα με τον «σύντροφό» του. Η παρακολούθησή του εξελίχθηκε σε μία παγκόσμια «συνάντηση», στελεχών δύο διαφορετικών αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας μας και μερικών ακόμη ξένων μυστικών υπηρεσιών. Η «επαφή» ολοκληρώθηκε με… γέλια, ο ύποπτος ήταν «καθαρός», αλλά η έρευνα για το πρόσωπό του ήταν ένα απόλυτο δείγμα της απόλυτης μυστικότητας με την οποία συνεχίζουν να λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες, για ένα θέμα όμως που αφορά όλους, έχει παγκόσμιο αντίκτυπο και αίμα ανθρώπων πολλών χωρών.

Το θετικό είναι πως έχει αυξηθεί η ροή πληροφοριών από τις ξένες αστυνομικές αρχές για έρευνα και έλεγχο υπόπτων από τις αντίστοιχες ελληνικές, με τις περισσότερες όμως να είναι κοινές και να κάνουν ένα «ρολόι» των υπηρεσιών χωρών της Ευρώπης. Κάτι είναι και αυτό…

 

____
*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου