Όλυμπος: Μεγάλη φυτεία κάνναβης εκρίζωσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Λάρισας

Στο “σπίτι των Θεών” έστησαν το παράνομο εργαστήριο και καλλιεργούσαν φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης αλβανικό δίκτυο που κατάφερε με μουλάρια να φτάσει σε δύσβατο σημείο του ανατολικού Ολύμπου

Μια πληροφορία για παράνομη δραστηριοποίηση Αλβανών σε καλλιέργεια κάνναβης  στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και τα ορεινά του Ολύμπου, προκάλεσε την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση και έρευνα, επεσήμανε ο Γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας.

Για μια εβδομάδα οι Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, αναζητούσαν το σημείο που οι Αλβανοί καλλιεργούσαν τη φυτεία κάνναβης. Σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση (15/09) οι Αστυνομικοί εντόπισαν σε δύσβατη ορεινή περιοχή του ανατολικού Ολύμπου, στην Άνω Σκοτίνα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας πέντε φυτείες, με συνολικά 5.052 δενδρύλλια κάνναβης.

Στο χώρο οι αστυνομικοί κατάσχεσαν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών με χρήση γεωργικών λιπασμάτων ενώ είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο-ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.

 

Από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Λάρισας, συνελήφθησαν δύο Αλβανοί, ηλικίας 31 και 47 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό διά της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης και παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή.

Οι Αλβανοί συλληφθέντες και οι συνεργοί τους, διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα, ενώ εντοπίζεται και η παρουσία γυναικών χωρίς ωστόσο να έχουν τακτοποιηθεί, με την εγκατάσταση να δίνει τη δυνατότητα στους δράστες να διαβιούν στο χώρο, ενώ παράλληλα επιτηρούσαν την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά 5.052 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρων, 21 κιλά και 626,5 γραμμάρια κάνναβης σε φούντα, κινητό τηλέφωνο με κάρτα SIM, ζυγαριές ακριβείας, ασύρματος, 15.000 λεκ και 230 ευρώ, καθώς και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια κάνναβης. Η συνολική συγκομιδή κάνναβης θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 11 τόνους, με το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος να κυμαίνεται από 30.000.000 έως 40.000.000 ευρώ.

Λόγω του δύσβατου και απόκρημνου της περιοχής, η μεταφορά των δενδρυλλίων κάνναβης πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, εξήρε την συνδρομή των 120 αστυνομικών των Υπηρεσιών που συνέδραμαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος, οι οποίοι χρειάστηκε να κάνουν πεζοπορία περίπου 2,5ωρών για να φτάσουν στις φυτείες Ενώ έκανε ειδική αναφορά σε γυναίκα αστυνομικό μητέρα ανηλίκων η οποία παρέμεινε επί τρεις ημέρες στην περιοχή ενώ οι έρευνες ήταν σε
εξέλιξη. Συνοδευόμενος από το Διοικητή Ασφαλείας το Προϊστάμενο της Δίωξης Ναρκωτικών και το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Λάρισας, ο ΓΑΔΠ Θεσσαλίας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρουσία του Αρχηγού του Σώματος.

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου και μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνεχάρη προσωπικά τους Αξιωματικούς της ΓΑΔΠ Θεσσαλίας από τη Λάρισα και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε, «Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ για την επιχειρησιακή ετοιμότητα στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά».