Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Βίλια και Κερατέα

Το πύρινο μέτωποπλήττει το όρος Πατέρας και εξακολουθεί να μαίνεται στην Ανατολική Αττική με τους οικισμούς να έχουν εκκενωθεί

Στην οριοθέτηση των πυρκαγιών επιχειρουν μέχρι και αυτή την βρα πυροσβέστες και εθελοντές σε Βίλια και Κερατέα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, θα επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια μέσα.

(16/08- 23:00) Στην Κερατέα η μείωση της έντασης των ανέμων απο το απόγευμα συνέβαλε στο έργο κατάσβεσης που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς οι επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια. Η φωτιά έφτασε να απειλεί τα σπίτια του οικισμού Συντερίνα και Αγίου Κωνσταντίνου.

Στα Βίλια οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα, ωστόσο επιχειρείται οριοθέτηση ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί στο όρος Πατέρα, όπου εκτείνεται παρθένο πευκόδασος.
(16/08- 20:30) Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές από το ΣΕΚΥΠΣ, περιέγραψε την κατάσταση στην Κερατέα βελτιωμένη, ωστόσο οι επιχειρείται η οριοθέτηση διάσπαρτων εστιών.

Ενω για το μέτωπο που παραμένει ενεργό στα Βίλια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η πυρκαγιά μαίνεται σε πυκνή δασική έκταση, κοντά σε οικισμούς, οι οποίοιπροληπτικά έχουν εκκενωθεί, χωρίς  να τους απειλεί- προς το παρόν.

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς στην Κερατέα επιχειρούν 104 πυροσβέστες εκ των οποίων τρεις ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Ενω έως τη δύση του ηλίου, περιοδικά επιχειρούν από αέρος, 8 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικόπτερα από τη Ρωσία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ενώ στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βίλια επιχειρούν 240 πυροσβέστες και τεσσάρις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ, και δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από τη δύναμη της Πολωνίας. Μεχρι και τη δύση του ηλίου, περιοδικά από αέροςρίψεις νερού πραγματοποιούσαν έως τη δύση του ηλίου, 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

(16/08- 20:00) Εντολή εκκένωσης της Βενίζας, πρόκειται για τον έβδομο οικισμό ( Βενίζα, Παλαιοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι) που εκκενώνεται προληπτικά στα Βίλια Αττικής όπου το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο. Το μέτωπο κατευθύνονται νότια – προς τα Μέγαρα- και μαίνεται σε παρθένο πευκοδάσος. Το δύσβατο της περιοχής, και οι άνεμοι εντάσεως δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων .

(16/08- 19:00) Στις παρυφές του όρους Πατέρα, μαίνεται το μέτωπο στα Βίλια Αττικής σε παρθένο νεοφυές δάσος, μέσα στην κατάφυτη περιοχή. Ενώ στην Κερατέα, εντοπίζονται εστίες και αναζωπυρώσεις, προς τον οικισμό Συντερίνα, ενώ η προσπάθεια από τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης καταβάλλεται ώστε να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου,  ενώ και οι άνεμοι, εξασθενούν. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λαυρεωτικής έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια από την πυρκαγιά στην Κερατέα.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας διενεργούν αυτοψία για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

(16/08-14.00)  Εντολή για εκκένωση των οικισμών της Κερατέας Συντερίνα και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και για προληπτική εκκένωση των οικισμών Μετόχι και Μεγάλα Πεύκα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, το μέτωπο εκδηλώθηκε (16/08-15.00) σε συνέχεια της εστίας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα πρώτα χωριά του οικισμού Άγιος Κωνσταντίνος, ενώ εάν ξεφύγει η πυρκαγιά θα απειληθεί το Σούνιο και τα Λεγραινά. Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν οριοθέτηση ώστε να συγκρατηθεί το πύρινο μέτωπο και να ανακοπεί στη λεωφόρο Αναβύσσου-Λαυριού, ώστε να διασωθεί ο εθνικός δρυμός Σουνίου.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κερατέα.

Διακοπή κυκλοφορίας στη. Παλαία λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ, στη Λεωφόρο Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου, στη Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου και τη Λεωφόρο Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου.