Οι “Τεχνικοί της ΔΕΗ” ήταν Ρομά- Ο “πατερ φαμίλια” είχε μοιράσει τα κλοπιμαία σε .. κάλτσες στη θυρίδα

Είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, και ήταν ελεύθεροι τα μέλη της μαφίας των Ρομά, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους.

Επικοινωνούσαν με «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους, συγκεντρώνονταν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και επιβαίνοντες σε διαφορετικά οχήματα μετέβαιναν γειτονιές με λαϊκές αγορές, συνοικιακούς δρόμους ή σε τοποθεσίες με σουπερ μάρκετ, προκειμένου να αναζητήσουν ηλικιωμένα άτομα. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους, προσέγγιζαν τους ηλικιωμένους, λίγο πριν εισέλθουν στην οικία τους, και προσποιούμενοι τους τεχνικούς- υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. ή του Δήμου ή συντηρητές ανελκυστήρων κ.α., τους έπειθαν να μπουν στις οικίες τους. Για να πείσουν για τη φεργγυότητά τους, μπροστά στους ηλικιωμένους, μιλούσαν με εκφράσεις “κύριε Προϊστάμενε” και απασχολούσαν τα θύματά τους.

Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζαν να περιορίζουν τα θύματά τους, στο χώρο της κουζίνας, όπου τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις, βάζοντάς τους να ενεργοποιήσουν τις εστίες της κουζίνας ή να βράσουν νερό σε οικιακά σκεύη ή να αδειάσουν το ψυγείο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είχε καταγραφεί, να μετακινούν το ψυγείο, με τρόπο ώστε να τους εγκλωβίσουν στο χώρο της κουζίνας και να μην έχουν οπτική επαφή με τους υπόλοιπους χώρους της οικίας. Ενώ άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης των Ρομά, προφασιζόμενος έλεγχο του πίνακα ηλεκτροδότησης της οικίας, ερευνούσε τους λοιπούς χώρους και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις, αφαιρούσε κυρίως κοσμήματα, χρυσαφικά, χρήματα και άλλα τιμαλφή.

Ενδεικτικό της οργανωμένης δράσης τους, αποτελεί το γεγονός ότι, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη «λεία» τους και να αποκομίσουν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα που είχαν αποκρύψει τα θυματά τους, και αδυνατούσαν να τα εντοπίσουν οι ίδιοι, χρησιμοποιούσαν και ιδιαίτερα τεχνάσματα για να τους παραπλανήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, έπειθαν τα θύματα να συγκεντρώσουν τιμαλφή και χρήματά τους σε αλουμινόχαρτο, ώστε δήθεν να μην καταστραφούν – αλλοιωθούν από τις εργασίες που θα πραγματοποιούσαν και να το τοποθετήσουν σε σημείο που εκείνοι τους υπεδείκνυαν, ενώ σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να το αντιληφθούν το αφαιρούσαν. Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας και της σκληρότητας των μελών, αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δε δίστασαν να ασκήσουν σωματική βία, για να αφαιρέσουν αλλά και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.

Όπως διπίστωαν οι Αστυνομικοί ο “πατερ φαμίλια” της μαφίας των Ρομά, είχε φτιάξει κομπόδεμα με το μερίδιο τους, περίπου €32.000, με τα χρήματα που είχαν αποσπάσει με απάτη από τα υπέργηρα θύματά τους. Είχε τοποθετήσει τα χρήματα μεσα σε θυρίδα που διατηρούσε, μοιρασμένα στα παιδιά του, μέσα σε .. κάλτσες!Τα μέλη της σπείρας δρούσαν τουλάχιστον από το Μάιο του 2019, σε περιοχές της Αττικής

Οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, με τη συνδρομή δυνάμεων της Ο.Π.Κ.Ε. εντόπισαν το «κρησφύγετο» που διατηρούσαν σε ξενοδοχέιο και οικίες, ενώ ακόμα η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.  Οι συλληφθέντες Ρομά έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν για τα ίδια αδικήματα, ωστόσο κατά την εξακρίβωση στοιχείων τους, προκύπτει ότι μέλη της εκγληματικής οργάνωσης των Ρομά, έχουν συγγενική σχέση με έναν από του συλληφθέντες καθ ομολογίαν δράστης, της άγριας δολοφονίας της 73άχρονης Ειρήνης Τζίβα, στους Αγίου Θεοδωρους Κορινθίας.

Κατά την Αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε ότι τα 16 μέλη της συμμορίας, συγγενέις μεταξύ τους όλοι Ρομά από τα Ανω Λιόσια, δρούσαν τουλάχιστον από το Μάιο του 2019 κι έχουν εξακριβωθεί ως δράστες σε περισσότερες απο 34 περιπτώσεις- 2 ληστείες και 32 κλοπές- σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Μαρούσι και Βριλήσσια. Κατά την αστυνομική προανάκριση, έχει προκύψει ότι το ποσό που έχουν αποσπάσει από τα θύματά τους, ανέρχεται στο €1.180.000.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η εγκληματική οργάνωσητων Ρομα, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά της δομημένης και επαγγελματικού τύπου δράσης των μελών της, καθώς συνεργάζονταν σε ομάδες των τριών ή περισσότερων προσώπων, με καταμερισμό αρμοδιοτήτων, ρόλων και καθηκόντων, δρούσαν σε σχεδόν καθημερινή βάση, επιδίωκαν τη διάπραξη κακουργημάτων με στόχο το παράνομο περιουσιακό όφελος, νομιμοποιούσαν τη λεία τους, διοχετεύοντας αυτή σε διαφορών ειδών επενδύσεις, όπως αγορές πολυτελών οχημάτων, επιχειρήσεις διαχείρισης ταξί και απόκτηση καταστημάτων, βιοπορίζονταν αποκλειστικά από την παράνομη δράση τους και είχαν μεταξύ τους συγγενικούς δεσμούς, με απόλυτη πίστη, εχεμύθεια και εμπιστοσύνη. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε ξενοδοχείο και στις κατοικίες των συλληφθέντων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 Ι.Χ. αυτοκίνητα και ταξί, κοσμήματα, χρυσαφικά και επώνυμα ρολόγια χειρός, τα επιχειρησιακά τους κινητά τηλέφωνα, 2.500 ευρώ, 102 γραμμάρια κάνναβης, καθώς και 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

Οι συλληφθέντες, παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.