«Οι παράνομες ηλεκτρονικές αγορές, αύξησαν την παρουσία σε νέες μορφές ή παραλλαγές αδικημάτων και στο σκοτεινό Διαδίκτυο»

Εισήγηση τεως Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ για το παρεμπόριο στον ΚΥβερνοχώρο.

Ο τεως Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Παπαπροδρόμου, προσκεκλημένος σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ για το παρεμπόριο στον ΚΥβερνοχώρο, σημείωσε πως το αναπτυξιακό τεχνολογικό πλαίσιο έδωσε τη δυνατότητα ή δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες στους κυβερνο-εγκληματίες .

«Αύξησαν την παρουσία τους σε νέες μορφές ή παραλλαγές αδικημάτων, όπως οι απάτες, οι κλοπές προσωπικών δεδομένων, η χρήση λυτρισμικού (ransomware) κ.ά. Οι παράνομες ηλεκτρονικές αγορές, τόσο στον επιφανειακό παγκόσμιο ιστό – κυρίως στα social media – όσο και στον σκοτεινό, παρέχουν στους εγκληματίες – πωλητές την ευκαιρία να προσφέρουν όλα τα παράνομα εμπορεύματα, με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να βρίσκονται στο σκοτεινό Διαδίκτυο. Επομένως, ένα αποτελεσματικό αντίμετρο θα απαιτήσει μια κατάλληλα συντονισμένη, οριζόντια δράση, στην οποία θα συμμετέχουν ερευνητές με διαφορετική εμπειρογνωμοσύνη. Και παράλληλα τη δημιουργία επιπλέον δυναμικού και την κατάρτιση στελεχών αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων» επεσημανε μεταξέ αλλων, ο εα Αξιωματικός της ΕΛΑΣ.