Οι κάτοικοι ζητάνε “Βοήθεια” και να κατέβει ο στρατός, ενώ η Κυβέρνηση Twάρει ανέμελα

Η φωτιά στον Κάλαμο Αττικης σε δασική έκταση προκάλεσε τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και τα βρήκε σε παθητική ανεπάρκεια.

Ανήκω στους δημοσιογράφους του πεζοδρομίου.  Έχω καλύψει τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο το 2007 και πυρκαγιές στην Αττική και στην επικράτεια απο το 1999 εως και σήμερα .. Έχω βρεθεί σε “ανοιχτά” μέτωπα με Αξιωματικούς του ΠΣ με τη φωνή να μη βγαίνει και μάτια κουμποτρυπες από την αϋπνία..

Με πεζοπορία της ΕΜΑΚ να περπατάμε παράλληλα σε ορεινούς όγκους με ξένες μονάδες σε συνδρομή των ελληνικών κλιμακίων ενώ η εστία της φωτιάς μαίνονταν ενεργή..

Με συναδέλφους έχουμε απομακρυνθεί από μέτωπα φωτιάς σε ζωντανή σύνδεση όταν το γύρισμα του αέρα μας έκλεισε.

Πάντα όμως, όσο δύσκολη κι αν ήταν η φωτιά υπήρχε συντονισμός. Μηχανισμός υποστήριξης.  Επικεφαλής Αξιωματικός του ΠΣ και τοπικοί Αξιωματούχοι σε συνδρομή των επιχειρησιακών δυνάμεων , εθελοντές και απλοί πολίτες.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κάλαμο Αττικης (13/08-16.30) έφτασε τα ξημερώματα (14/08-01.50) να εκτείνεται στα 20χλμ. με τα κλιμάκια πυρόσβεσης να έχουν υπερβεί εαυτούς.

Σε ζωντανές συνδέσεις τηλεοπτικών σταθμών οι τοπικοί Σύμβουλοι έδιναν συνεντεύξεις και πληροφορίες χωρίς επίσημη ενημέρωση με το “ράδιο αρβύλα” να διατυπώνεται ως “επίσημη θέση”. Ενω σε άλλες δηλώσεις έγινε αναφορά και σε αίτημα “να κατέβει ο στρατός” για να συνδράμει την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.

Η καταστροφή στην περιοχή του Καλάμου και των Αγίων Αποστόλων τεράστια οπως αποτιμάται ενω ακόμα μαίνεται.

Το εξοργιστικό ειναι η διαπίστωση πόσο απροετοίμαστες βρέθηκαν οι Αρχές στο πιθανό ενδεχόμενο εκδήλωσης φωτιάς στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ σε όλη την επικράτεια μαίνονται εστιες φωτιές.

Και την ίδια στιγμή μέλη της Κυβέρνησης και ο ΠΘ μεσω των λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα, έδινα εντολές και ενημέρωναν για το αυτονόητο απ την ασφάλεια της απόστασης ..της αργιας του 15Αυγουστου.

Η διαπίστωση προκαλεί οργή και έκρηξη θυμού. Χωρίς σχέδια εκκένωσης, ούτε οργάνωση και διχως καθοδήγηση των κατοίκων η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο ενώ δυνάμεις διάσπαρτες έδιναν μάχη.. ασυντονιστες. Κι ο Θεός να βάλει το χέρι του.

* Νάντια Αλεξίου