Οι γενναίοι του Βορά, μάχονται στα σύνορα με τις ορδές παράνομων μεταναστών!

Έχουν κλείσει μια εβδομάδα ακροβολισμένοι στην πρώτη γραμμή σε κάθε σημείο της συνοριογραμμής

Σε μήκος 220 χιλιομέτρων στον Έβρο, οι διμοιρίες από τη Θεσσαλονίκη την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική με ενισχυτική τις τελευταίες ημέρες από όλη την επικράτεια,  αποτελούν το “φράχτη της Ελλάδας όπως λένε οι ίδιοι. Στις ακριτικές Καστανιές, στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκονται  αντιμέτωποι με δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που έφτασαν καθοδηγούμενοι  στα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα και να βρεθούν στην Ευρώπη!

Οι ανθρώπινες “ασπίδες” απέναντι σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες

«Ο Έβρος είναι ένα μέρος που όταν έρθει η στιγμή να αφήσεις την τελευταία σου πνοή, μπορεί να είναι εδώ πάνω! Στρατός Αστυνομία και Συνοριοφύλακες, ένα Σώμα μια ψυχή, καθημερινά προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας μας και την πατρίδα μας. Και όλοι εμείς οι Έλληνες Αστυνομικοί που είμαστε εδώ, που μαχόμαστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των συνόρων της χώρας μας θα παραμείνουμε εδώ για όσο χρειαστεί και μόνο ένα μπορούμε να υποσχεθούμε, ότι τίποτε και κανένας δε θα περάσει από τον Έβρο!», διαβεβαιώνει ο Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, αντιπρόσωπος της Π.Ο.Α.Ξ.Ι.Α που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως ενισχυτική από την Αθήνα! Μαζί  με τη διμοιρία του,  επιχειρούν μέρα- νύχτα, ακόμα και σε σημεία που εκτός από τη φύση μέσα στο σκοτάδι δεν ξεχωρίζεις στο ένα μέτρο απόσταση ανθρώπινη παρουσία.
Για τους ντόπιους μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να εκφράσει, για την ένθερμη υποστήριξή τους,  «Υπέροχοι άνθρωποι, ΕΛΛΗΝΕΣ που αξίζει να σώσει τα πάντα γι αυτούς! Δε μας άφησαν στιγμή, να νιώσουμε μακριά από τα σπίτια μας, με την παρουσία τους, το λόγο τους, το σπιτικό φαγητό που μαγειρεύουν και πίτες που φτιάχνουν γυναίκες μεγάλης ηλικίας από τα χωριά και μας φέρουν από το υστέρημά τους. Σε αυτούς του ανθρώπους τιμή και σεβασμός!», τονίζει ο Αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

«Από πουθενά δεν θα περάσουν, εδώ είναι Εβρος!»

Υπηρετεί σε διμοιρία της ΘΣΝ, ο Αστυφύλακας της ΕΛ.ΑΣ και βρέθηκε στα σύνορα με την Τουρκία. «Από πουθενά δεν θα περάσουν, εδώ είναι Εβρος! Εκείνο που έχουμε δει είναι ότι είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένοι. Ούτε μια γυναίκα ή ένα παιδί δεν έχουν ανάμεσά τους. Εμφανίζουν γυναικόπαιδα, μόνο όταν ξένα πρακτορεία και κάμερες βρίσκονται στην περιοχή. Ενήλικες άνδρες με άγρια βλέμματα και βία για οποιονδήποτε απέναντι. Δεν πρόκειται για πρόσφυγες, είναι μετανάστες που έχουν οδηγηθεί στα σύνορά μας, με σκοπό να εισβάλλουν παράνομα στην Ελλάδα. Δεχόμαστε επιθέσεις για να βρουν πέρασμα στην ελληνική πλευρά. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Ο Έβρος είναι όρθιος και εμείς είμαστε εδώ να κρατήσουμε τα σύνορα κλειστά», τονίζει .  Στο χωριό Καστανιές και όλα τα χωριά της παραμεθορίου, ζουν περίπου 200-300 κάτοικοι. Σε απόσταση 500 μέτρων πάνω από 10.000 παράνομοι μετανάστες καραδοκούν αναζητώντας σημείο πρόσβασης και εκτοξεύουν δακρυγόνα, φλεγόμενα ξύλινα δοκάρια, πέτρες και αντικείμενα !

«Πάρα πολύ δύσκολα θα περάσουν κάποιοι αλλά και αυτοί θα συλληφθούν. Την δεύτερη ημέρα είδαμε  τουρκικά drones να ρίχνουν καπνογόνα από το Τούρκικο έδαφος , προς την Ελληνική πλευρά. Όταν τους συλλάβαμε, κατασχέσαμε στην κατοχή τους εργαλεία με τα οποία έκοβαν τα τμήματα του φράχτη. Τα μηνύματα που παίρνουν από τις «φήμες» που κυκλοφορούν τους κατευθύνουν να περάσουν τα σύνορα αλλά τους γυρίζουμε πάλι πίσω. Δεν πτοούμαστε από τις ακραίες επιθέσεις . Είμαστε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε τον όρκο μας και τη θέση μας, ως προστάτες των συνόρων μας», υπογραμμίζει ο Αστυφύλακας.

Αλαλαγμοί στο πυκνό σκοτάδι

Τα βράδια οι περιολίες είναι δύσκολες, στην περίμετρο στους νομαδικούς καταυλισμούς όταν ανάβουν φωτιές. Συμπαραστάτες στου ακροφυλακές των συνόρων, οι ντόπιοι . «Δύσκολες συνθήκες, πολλές οι ώρες, αλλά ξέρουμε ότι επιτελούμε ιερό σκοπό εδώ πάνω. Όταν πέφτει νύχτα , ακούς σε αντίλαλο τις φωνές εξαγριωμένου πλήθους. Αλλά είμαστε εμείς εδώ ! Τίποτε δεν έχει περάσει και κανένας δε θα περάσει. Έχουμε δίπλα μας όλο τον κόσμο εδώ πάνω, αγρότες από το Τυχερό, τον Πέπλο, το Διδυμότειχο και όλα τα μεθοριακά χωρία. Έρχονται τα βράδια δίπλα μας, με τα τρακτέρ τους και φωτίζουν για να βλέπουμε να κάνουμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί, οι «καλυβιέριδες» που στην πρώτη ύποπτη κίνηση θα μας ενημερώσουν. Εμείς είμαστε ο Φράχτης της Ελλάδας! », δηλώνει υπερήφανος για την παρουσία του στην πρώτη γραμμή, σε ώρα κρίσης για τη χώρα.

«Οι αστυνομικοί είναι υπερήφανοι για αυτό που κάνουν. Βγαίνουν οι διαταγές και εκδηλώνονται παραπάνω από τον αριθμό που αναφέρει η διαταγή. Η ανταπόκριση των συναδέλφων, είναι η απόδειξη ότι η χώρα προστατεύει τα σύνορά της» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης που συμμετείχε στην επιχείρηση στον Έβρο.

Εθελοντές Αστυνομικοί

Αστυνομικοί από όλη την επικράτεια, έχουν αιτηθεί με αναφορές στις Υπηρεσίες τους , την πρόθεσή τους να μετακινηθούν οικειοθελώς στον Έβρο για να συνδράμουν στον τιτάνιο αγώνα των Σωμάτων Ασφαλείας, του Ελληνικού Στρατού  και των πολιτών. «Συνάδελφοι ενημερώνουν τις διευθύνσεις τους ότι θέλουν να ανέβουν. Συνάδελφοι από Πελοπόννησο, Αθήνα, Λάρισα, Καστοριά, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, από όλη την Ελλάδα θέλουν να ανέβουν πάνω και να επιχειρήσουν. Έχουν την συμπαράσταση όλων όσοι επιχειρούν στο νομό μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας Ηλίας Ακίδης.

* Νάντια Αλεξίου, Espresso