Οι «φυλές» των … Εξαρχείων- Η αναθρωπογεωγραφία της πλατείας υπό το πρίσμα αναλυτών της ΕΛ.ΑΣ

Οι «φυλές» των αντεξουσιαστών στα Εξάρχεια, θα μπορούσε να τιτλοφορείται η απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ για τη χαρτογράφηση των «μπαχαλάκηδων» και των όσων προσάγονται στα γραφεία του 6ου ορόφου της ΓΑΔΑ, από τους αστυνομικούς σε επιχειρήσεις . Ωστόσο το ενημερωτικό δελτίο με την ένδειξη «Ειδικού Χειρισμού», φέρει τον τίτλο «Δραστηριότητα αντεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων», και περιγράφει αναλυτικά την ανθρωπογεωγραφία στην «Μονμάρτρη των Εξαρχείων» και τις καταλήψεις της πλατείας.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισαγωγή, «διαχρονικά η περιοχή των Εξαρχείων και ιδιαίτερα η κεντρική πλατεία αυτής και οι παρακείμενες οδοί αποτελούσε τον κυριότερο χώρο ζυμώσεων και δράσεων ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται αντεξουσιαστές, κάτι το οποίο εκφράζεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο από τη συνεχή, αδιάκοπη και δυναμική παρουσία τους στη συγκεκριμένη περιοχή. Η παρουσία αυτή εκδηλώνεται, κυρίως, με τη μορφή της ενεργής συμμετοχής τους στην αγορά της περιοχής τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως θαμώνες». Στην έκθεση για εσωτερική ενημέρωση των Αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας, έχουν χαρτογραφηθεί και τα .. «μπυράδικα», σημεία περιμετρικά της πλατείας, στα οποία συγκεντρώνονται νεαρά άτομα, αγοράζουν μπίρες και χρησιμοποιούν τα μπουκάλια για μολωτοφ. Επισημαίνονται επισης οι πεζόδρομοι Μεσολογγίου, Δερβενίων, Βαλτετσίου αλλά και καταστήματα της ευρύτερης περιφέρειας των Εξαρχείων, με πελάτες καταληψίες και μπαχαλάκηδες.
Στις δικογραφίες που σχηματίζονται, μετά την εξακρίβωση στοιχείων των συλληφθέντων, οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, επιβεβαιώνουν απόλυτα τις δηλώσει του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοϊδη, για «πλουσιόπαιδα που περνάνε από τις καταλήψεις».
Στην Ασφάλεια οι Αστυνομικοί, έχουν σαφή εικόνα για τα πρόσωπα που κινούνται και «διαχειρίζονται» τα τελευταία χρόνια στις πέντε μεγάλες καταλήψεις των αντεξουσιαστών – σε κτήρια επί των οδών Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλης στο Κουκάκι, η κατάληψη Βανκούβερ κοντά στην ΑΣΟΕΕ και η Gare στα Εξάρχεια- καθώς και πέντε «αυτοδιαχειριζόμενες δομές» τις οποίες λειτουργούν παράνομα και φιλοξενούν μετανάστες με διαχειριστή τον Σύρο με το ψευδώνυμο «Κάστρο» μαζί με αντεξουσιαστές. Σε αυτή την περίπτωση, διαχειρίζονταν χρήματα που λάμβαναν «υπογεια» από ΜΚΟ, ενώ εμφανίζεται να κατέχει και κτήματα στη Βοιωτία.
Όπως έχει προκύψει για τους αναλυτές της Ασφάλειας Αττικής, οι τρεις καταλήψεις στο Κουκάκι ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο 27χρονου αντεξουσιαστή με ρίζες από την Κύπρο, ο οποίος συνελήφθη στην επιχείρηση των Αστυνομικών, με προσαγωγές στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας. Στην κατάληψη Gare των Εξαρχείων το γενικό πρόσταγμα είχε ο 46χρονος καταζητούμενος για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης ο οποίος θεωρείται ηγετική μορφή των Εξαρχείων. Στην κατάληψη Βανκούβερ, κοντά στην ΑΣΟΕΕ, ομάδα σκληρών αντεξουσιαστών είχε το γενικό πρόσταγμα, και με πρόσταγμα σε ομάδες αλλοδαπων που δραστηριοποιούνται στο παρεμπόριο, ενεργούσαν επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ασφάλειας τα «παιδιά των καταλήψεων», κινούνται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Μεταξύ των οποίων γόνοι καλών οικογενειών των Βορείων Προαστίων που φοιτούν σε Ιδιωτικά, ανήλικοι με τάσεις «επαναστατικής γυμναστικής», φοιτήτριες σε .. «κατήχηση» από ινστρούχτορες ιδεολόγους του «χώρου» και φέρελπις φεμινίστριες με ακτιβιστικές «διαθέσεις», ομάδα κρούσης των αλλοδαπών υπό την καθοδήγηση Έλληνα μεσήλικα, «σκιώδεις» επαναστάτες χωρίς ποινικό μητρώο ή προηγούμενη σύλληψη στο όριο της ενηλικότητας (19 εως 21ετών) είναι μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις των συλληφθέντων σε επεισόδια. Μεταξύ άλλων γόνοι ευκατάστατων οικογενειών των βορείων προαστίων, καλλιτεχνών και ανωτάτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της Κρατικής Ασφάλειας. Ενδεικτικές περιπτώσεις οικογενειών με γονείς επιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους και δικαστικούς, μετά την πρώτη σύλληψη των γόνων τους, όταν οι Αστυνομικοί τους αναζήτησαν για καταθέσεις, ενημερώθηκαν ότι τους είχαν στείλει διακοπές στο εξωτερικό μεταξύ των χωρών η Βιέννη η Ελβετία, και η Νότιος Αμερική προκειμένου να ξεφύγουν από τα Εξάρχεια. .
Στο κτίριο της οδού Ματρόζου 25 στο Κουκάκι, οι Αστυνομικοί, εκτός από τη 17χρονη κόρη του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη, διαπιστώθηκε ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία της στο χώρο, καθώς είχε «εντοπισθεί» η παρουσία της και στην πρωτη επιχείρηση τη ΕΛ.ΑΣ, είχε συχνή παρουσία στην κατάληψη του Κουκακίου, από κοινού με έναν 16χρονο που στρατολόγησαν από την περιοχή του Ζωγράφου και πολλά βράδια κοιμόταν στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ προέκυψε ότι είχε σταματήσει το σχολείο.
Από τις τρεις καταλήψεις του Κουκακίου περνούσε και μια ομάδα νεαρών κοριτσιών που δήλωναν σκληρές φεμινίστριες και έπαιρναν μέρος σε πολλές ακτιβιστικές ενέργειες. Οι εν λόγω κοπέλες είχαν ενεργή παρουσία και λόγο στα τεκταινόμενα εκφράζοντας πολλές φορές ιδιαίτερα απόλυτες και σκληρές θέσεις.
Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας για τον συνολικό αριθμό των ατόμων που κινούνται στον «χώρο» με παρουσία σε πορείες, στέκια, και καταλήψεις ανέρχεται σε περίπου 2.000. Σε ομάδα 100-150 αλλοδαπών από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, Γαλλία, τη Συρία και την Πολωνία που έχει διαπιστωθεί ότι κοιμούνται στις καταλήψεις, ενώ κάποιοι λειτουργούν ως «αλληλέγγυοι γυρολόγοι» ανα τον κόσμο των καταλήψεων με «αντάλλαγμα» ένα σάντουιτς και χαρτζιλίκι σε ρόλο φύλακα, και εμπροσθοφυλακή στις επιθέσεις με εκρηκτικές μολώτοφ κατά Αστυνομικών .Σε αρκετές από τις καταλήψεις έχει διακριβωθεί ότι έβρισκαν καταφύγιο κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου, καθώς τα Εξάρχεια αποτελούν κοινή μήτρα, υπό τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων εκμεταλλευόμενοι το άβατο για να μην εντοπιστούν και συλληφθούν.
Στην έκθεση που συντάχθηκε πριν από έναν χρόνο αναφέρεται ότι «λόγω της πάγιας αντιπαράθεσης των αντεξουσιαστών με τις αστυνομικές αρχές η συνεχής και δυναμική παρουσία – αστυνόμευση της περιοχής, καθώς και η άντληση πληροφοριών καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη, γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων, με κυριότερη τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατά κόρον αύξηση της παρουσίας ατόμων νεαρής ηλικίας 14 έως 21 ετών, τόσο ελληνικής όσο και αλλοδαπής καταγωγής, τα οποία αποτελούν και τον κύριο όγκο των γνωστών μπαχαλάκηδων».
Η σύμπραξη αναρχικών και ποινικών στις φυλακές εκδηλωνόταν ξεκάθαρα και στην πλατεία. Σημείο αναφοράς αποτελεί και η αποτύπωση στις ξένες μαφίες ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, που αποτελεί πεδίο σκληρών επεισοδίων, απαγωγών και άγριων δολοφονιών μεταξύ αλλοδαπών Αφρασιατών, ενώ μέλη ακτιβιστικων οργανώσεων αναφέρονται να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όπλα κομπάζοντας για την αναβαθμισμένη δράση τους σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.