“Οι φυλακές έχουν εκκενωθεί από εργαζομένους”

Άποψη εκφράζει ο Σπύρος Καρακίτσος είναι Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ)

Οπως σημειώνει ο συνδικαλιστής συνοριοφύλακας, «Οι Ελληνικές Φυλακές έχουν εκκενωθεί από εργαζομένους και δεν φταίει το 112. Φταίει η εγκατάλειψη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, καθώς καμία Κυβέρνηση των τελευταίων ετών δεν επένδυσε στον σημαντικότερο παράγοντα και στον μεγαλύτερο πυλώνα ενός σωφρονιστικού συστήματος που λέγεται ανθρώπινο δυναμικό. Καμία αντεγκληματική προσέγγιση, θεωρητική ή πρακτική, καμία παρέμβαση σε οποιοδήποτε σωφρονιστικό σύστημα, σε όλες σχεδόν τις Χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου δεν πέτυχε, εάν πρωτίστως δεν ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό στις Φυλακές με το κατάλληλο προσωπικό (όλων των κλάδων και ειδικοτήτων), με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Όλα τα προγράμματα αναμόρφωσης και παρέμβασης σε σωφρονιστικά συστήματα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ (United Nations Office on Drugs and Crime), όλες ανεξαιρέτως οι οδηγίες και οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδίως της αρμόδιας Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (CPT), όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει κατά καιρούς το αρμόδιο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε., οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες κοκ. εστιάζουν στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στις Φυλακές.

Οι σκανδιναβικές χώρες οι οποίες για πολλούς αποτελούν Χώρες πρότυπο για το αντεγκληματική (και όχι μόνο) πολιτική, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την σωφρονιστική πολιτική και των οποίων τα συστήματα παρουσιάζονται συνεχώς σε διεθνή φόρα και παγκόσμια συνέδρια ως πετυχημένα, αναμόρφωσαν σταδιακά και με αποφασιστικότητα την αντεγκληματική πολιτική τους σε ένα ολιστικό μοντέλο πρόληψης και ποινικής καταστολής με επίκεντρο τον άνθρωπο και βασικό πυλώνα το ανθρώπινο δυναμικό.

Η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή στην εγκατάλειψη του σωφρονιστικού προσωπικού, το οποίο προσωπικό έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην μοίρα του. Μάλιστα, η προ δύο ετών μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των Φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί «φρούδα ελπίδα» για τους εργαζόμενους από πολλαπλές απόψεις, αλλά ιδίως στις προσλήψεις και την ενίσχυση του προσωπικού, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων που έχουν γίνει ή εξαγγελθεί μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση για το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφορούν αποκλειστικά τους ειδικούς φρουρούς, την νεοιδρυθείσα πανεπιστημιακή αστυνομία, τους συνοριοφύλακες, εσχάτως την Πυροσβεστική κοκ και όχι τα 34 Καταστήματα Κράτησης.

Καμία μεταρρύθμιση και καμία αλλαγή δεν πετυχαίνει χωρίς τους εργαζόμενους ή για να ακριβολογούμε στην περίπτωσή μας χωρίς καθόλου εργαζόμενους».

* TheCaller.gr