“Ο κατάλογος των Ε.Φ. με βαριά εγκλήματα είναι μεγάλος και τα γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν το πρόβλημα και την αναγκαιότητα λύσης”

Διερωτάται ο εα Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, «Γιατί το «απρόσωπο» της αστυνόμευσης και το έλλειμμα ελέγχου οδηγεί στην αστυνομική αυθαιρεσία!»

Στον σκεπτικό του ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Νίκος Μπλάνης, αναφέρει, «Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση του καταγγελλόμενου βιασμού 19χρονης μέσα στο Α.Τ. Ομόνοιας, σε ώρα υπηρεσίας, από δύο Ειδικούς Φρουρούς (Ε.Φ.) της ΔΙΑΣ. Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή για μια ακόμη χυδαία επίθεση της Αντιπολίτευσης, ενώ το κύρος της ΕΛ-ΑΣ έπιασε πάτο. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι, πως (γιατί) οι κατηγορούμενοι, εγκαταλείποντας ανέλεγκτοι την υπηρεσία τους, βρέθηκαν και εκτέλεσαν τις πράξεις μέσα στο Τμήμα, αφού δεν ανήκουν στην οργανική του δύναμη (ακόμη και αν πρόκειται για φλερτ-συναινετική πράξη); Το εν λόγω παράδοξο αναδεικνύει για άλλη μια φορά το έλλειμμα οργάνωσης, διοίκησης, ελέγχου, λογοδοσίας κ.α., προβλήματα που έχουμε αναλύσει πολλές φορές.

Σε πρόσφατο άρθρο μου (12-5-2022) με τίτλο «Τελικά έχουμε Αστυνομία του…φραπέ και των γυαλιών ηλίου;» περιγράφω την κατάσταση, που επικρατεί στον τομέα της αστυνόμευσης. Όπως και στο από (9-4-2022) άρθρο με τίτλο: «Οργάνωση ΕΛ-ΑΣ: Ο υδροκεφαλισμός και η απρόσωπη-ανεύθυνη αστυνόμευση!», έχω εκθέσει πολλές φορές προτείνοντας και συγκεκριμένες λύσεις. Όταν για παράδειγμα είχαμε το διπλό φιάσκο στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, την ανεπάρκεια με τον θανατηφόρο τραυματισμό του Ρομά κατά την καταδίωξη στο Πέραμα (η ίδια που είχε παρατηρηθεί και τον Μάρτιο 2011, όταν, σε παρόμοια καταδίωξη στου Ρέντη, βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο Ε.Φ.), τα οποία θύμιζαν περισσότερο «γιουρούσι» παρά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.

Το δομικό-οργανωτικό πρόβλημα έχω περιγράψει πολλές φορές ιδίως στο άρθρο απο (20-5-2021) με τίτλο: «Άμεση Δράση: Ο μύθος, η πραγματικότητα και η ανάγκη «αναγέννησης» της ΕΛ-ΑΣ». Ανέδειξα τον υδροκεφαλισμό, που διέπει το οργανόγραμμα και το μοντέλο αστυνόμευσης-άμεσης δράσης, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, με αποτέλεσμα τα Α.Τ. και Τ.Α. να υπολειτουργούν χωρίς περιπολίες. Στην ουσία «διαλύθηκαν» τα Τμήματα (ούτε ΚΕΠ να ήταν) για να φτιαχτεί μια υδροκεφαλική υπηρεσία Άμεσης Δράσης. Ο διοικητής του οικείου Α.Τ. έχει άγνοια των περιστατικών, αφού οι αναφορές των πληρωμάτων δεν φθάνουν σε αυτόν. Δεν έχει την εποπτεία και τον έλεγχο. Τα πληρώματα ενεργούν μόνο κατασταλτικά (κατόπιν εντολής του R/T Κέντρου) και δεν έχουν γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής. Περνάνε, βλέπουν και φεύγουν, όπως έδειξε και η περίπτωση της γυναικοκτονίας στην Καλλιθέα, όπου το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης, που πήρε εντολή για επέμβαση, έκανε το συνηθισμένο tour στον τόπο του συμβάντος και αποχώρησε με τη γειτόνισσα να προβλέπει: «Όταν την σφάξει θα ενημερώσω πρώτα κανένα κανάλι για να σας φωνάξουν». 

Ως αναγκαία λύση προτείναμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα οργάνωσης και την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων στα κατά τόπους Τμήματα, που αποτελούν τα κύτταρα του Σώματος, υπό τον συντονισμό ενός ενιαίου R/T Κέντρου Επιχειρήσεων. Έτσι ο οικείος Διοικητής ελέγχει το προσωπικό, επιλέγει τους καλύτερους και αποκλείει τυχόν «προβληματικούς», ενώ ταυτόχρονα δίνει οδηγίες για τα ζητήματα της περιοχής, πράγμα που είναι μάλλον ανεφάρμοστο σήμερα. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι παύει το απρόσωπο, αδιάφορο, ανέλεγκτο και ανεύθυνο της αστυνόμευσης. Το προσωπικό ελέγχεται και λογοδοτεί. Ο Διοικητής του Τμήματος έχει την συνολική ευθύνη και λογοδοτεί-αξιολογείται διαρκώς.

Εξάλλου το πρόβλημα με την ουσιαστική ακύρωση των Γενικών Εξετάσεων και την πρόσληψη των Ε.Φ., που τροφοδοτεί την αστυνόμευση με προσωπικό χωρίς εκπαίδευση και αστυνομική κουλτούρα, το εκθέσαμε αναλυτικά στο άρθρο μας (10-5-2021) με τίτλο «Έλλειμμα στρατηγικής: Απόφαση-«συμβόλαιο θανάτου» των Πανελληνίων και της αστυνομικής εκπαίδευσης!». Εκεί που αναδείξαμε την προχειρότητα και την απουσία στρατηγικής, με τη συνεχή δημιουργία νέων (εκτός οργανογράμματος) «σωμάτων», δηλ. ομάδων (κλειστών με αδιαφανείς και εξωυπηρεσιακές «δράσεις» πολλές φορές), που θίγουν τη συνοχή, την ομοψυχία και την ενότητα της προσταγής. Οι εκφραστές της πολιτικής αυτής οδηγούν στην χρεοκοπία το δόγμα «νόμος και τάξη», στην αναποτελεσματικότητα και στη δημιουργία κλίματος υποκουλτούρας, που ευνοούν φαινόμενα αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και παραβατικότητας (των οποίων ο κατάλογος των Ε.Φ. είναι μεγάλος και με βαριά εγκλήματα)!!! Δυστυχώς η σειρά των γεγονότων ήρθε να επιβεβαιώσει το πρόβλημα, τις εκτιμήσεις μας και την αναγκαιότητα της προτεινόμενης λύσης!!

__________________________

* Νίκος Μπλάνης, Αντιστράτηγος εα, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ., Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών