Ο «εκδότης» οι «δημοσιογράφοι» και οι εκβιασμοί

Υπό την ιδιότητα του εκδότη και των δημοσιογράφων οι τρεις που συνελήφθησαν είχαν στήσει «μηχανισμό» και με εκβιαστικές μεθοδεύσεις, αποσπούσαν από Διοικητές τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιχειρηματίες, εκβιαστικά ποσά και διαφημίσεις.

image

Σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό της Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι τρεις κατά δήλωσή τους εκπρόσωποι του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου, συνελήφθησαν, έπειτα απο ερευνες ενος μήνα και συνακροασεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Είχε προηγηθεί καταγγελία γυναίκας η οποία είχε θέση σε ΔΕΚΟ όταν οι οχλήσεις που αρχικά δεχόταν για καταβολή χρηματικού ποσού, σύντομα μετατράπηκαν σε απειλές κατα της ζωής της και του ανήλικου παιδιού της. Υστερα απο συνεννόηση  η γυναίκα κατεθεσε σε λογαριασμό του εκδότη €15.000 ευρώ και ακολούθησε η σύλληψη των τριών ανδρών.
Πρόκειται για τον 42άχρονο εκδότη της “Ακρόπολης” Παναγιώτη Μαυρίκο ο οποίος κατοχύρωσε τον τίτλο της ιστορικής εφημερίδας, ενώ είχε στην κτηση του ενα ακομα έντυπο και 5 ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Συνελήφθησαν επίσης μαζί του, δύο δημοσιογράφοι γνωστοί για τις κατά καιρούς.. αργομισθίες σε γραφεία τύπου, ο 35άχρονος Χρήστος Φράγκος, ο οποίος έχει απασχοληθεί στο παρελθόν στο γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων και σε γραφείο Τύπου τράπεζας, ενω φέρεται ως συντάκτης άρθρου το οποίο δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο (22/02) με τίτλο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», στο οποίο υποστήριζε ότι η Google διαμορφώνει εντέχνως με τα αποτελέσματα που εμφανίζει στις αναρτήσεις της αρνητικό κλίμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άρθρο το οποίο είχε αναπαραχθεί στο διαδίκτυο ενώ είχε αναδημοσιευτεί και από τον κομματικό ιστότοπο. Και ο 50άχρονος Παναγιώτης Μουσάς, ο οποίος κάλυπτε επί χρόνια πολιτικό ρεπορτάζ ενω ειχε εργαστεί -μεταξύ άλλων- σε δημόσιο ραδιόφωνο, σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό, στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και παλαιότερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Οι τρεις συλληφθέντες, απαιτούσαν εκβιαστικά πόσα ως οικονομικές απολαβές από Διοικητές τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιχειρηματίες, προκειμένου να μην γράψουν συκοφαντικά και ψευδη δημοσιεύματα εναντίον των εκβιαζόμενων ή ζητούσαν διαφήμιση χωτις να ανταποκρινονται οι κυκλοφοριες στις απαιτήσεις τους. Σε περίπτωση που δεν λαμβαναν τις οικονομικές απαιτήσεις τους, απειλούσαν ότι θα προβούν σε συκοφαντικά δημοσιεύματα με αρνητικά σχόλια επί προσωπικού και εξαπέλυαν απειλές κατά της ζωής τους. Η δράση τους ήταν γνώση αλλά κανείς δεν είχε προβεί σε καταγγελία μέχρι πριν ένα μήνα που τρια ατομα απευθυνθηκαν στην Αστυνομία και ξεκίνησε η έρευνα.
Όπως διευκρινίζεται για την υπόθεση αναμένονται και άλλες συλλήψεις
ενω οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα με την έρευνα της Αστυνομίας να βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έχει εκδόσεις -ακόμα- σχετική ανακοίνωση καταδίκης των ποινικών συμπεριφορων των τριών συλληφθέντων ενώ δεν έχει διευκρινισει αν πρόκειται για μέλη της.