Νομοθετική ρύθμιση για τα Ανασφάλιστα οχήματα.

Τροπολογία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές και τσουχτερά πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα οχήματα, κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς, να παραλάβουν τα στοιχεία οδήγησης, με την καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σε περίπτωση εντοπισμού από ελεγχτικά οργανα, κυκλοφορίας ανασφάλιστου οχήματος προβλέπεται:
– Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες.
– Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες ενώ αν έχει εμπλακεί σε ατύχημα για 2 χρόνια και μετά την παρέλευση των παραπάνω περιόδων, για την επιστροφή των πινακίδων απαιτείται η προσκόμιση του συμβολαίου ασφάλισης.
– Χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατικά και 250 ευρώ για δίκυκλα.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση η οποία προωθείται, σε περιπτώσεις παραβάσεων για ανασφάλιστα οχήματα θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) στον οδηγό, πριν την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της άμεσης καταβολής του διοικητικού προστίμου, καθώς και η προσκόμιση του ασφαλιστήριου συμβολαίου.
Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, ιδίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων, αγροτών αλλά και λοιπών ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τροχαίας,  υπολογίζονται σε 800.000 τα ανασφαλιστα οχηματα.