Νίκος Δένδιας, για Τουρκία: «Tζιχαντιστικό ταξιδιωτικό γραφείο» και «Ταραχοποιός της περιοχής μας η Τουρκία»

Συνάντηση σε επίσημη επίσκεψη στο Αμμάν της Ιορδανίας είχε με τους ομολόγους του της Ιορδανίας και Κύπρου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την ατζέντα των συνομιλιών να περιλαμβάνει και το “κεφάλαια” Τουρκία

«Η Τουρκία δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και έχει γίνει ταραχοποιός στην περιοχή, απειλώντας να χρησιμοποιήσει βία», τόνισε μετά την τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου στο Αμμάν, ο Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκία διαδίδει προπαγάνδα και ανυπόστατες -ψευδείς ειδήσεις, απειλεί με χρήση βίας, ενώ έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν η ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις ασφαλείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ απέδωσε την Τουρκία ως «ταξιδιωτικό γραφείο τζιχαντιστών» από τη Λιβύη στον Καύκασο, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή .

Η πλήρης δήλωση του ΥπΕΞ Νίκου Δένδια:
«Η Τουρκία δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και έχει γίνει ταραχοποιός στην περιοχή, απειλώντας να χρησιμοποιήσει βία. Η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα με πόλεμο εάν η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το κυριαρχικό της δικαίωμα και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Χρησιμοποιώντας τους μετανάστες ως εργαλείο (πίεσης), εξαπλώνοντας την προπαγάνδα και επιδεινώνοντας το πρόβλημα ασφαλείας, μεταφέροντας τζιχαντιστές από τη Λιβύη στον Καύκασο και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καλέσει επανειλημμένα την Άγκυρα να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που τηρούν το νόμο και μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για τη Λιβύη, τη Συρία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα προετοιμάζει τη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021.