ΓΓΠΠ, Ν.Χαρδαλιάς: «Αλλάζουν όλα στο Πυροσβεστικό Σώμα..»

«Αλλάζουν όλα στο Πυροσβεστικό Σώμα…», ήταν τα λόγια του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, κατά την επαφή του με τους συνδικαλιστικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Γ.Γ. άρτια ενημερωμένος για τα θεσμικά προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημέρωσε αρχικά τους παρευρισκόμενους για τις αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς επικύρωση στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2019.

Σκοπός του Υπουργείου είναι να επαναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα στο κύρος που του αρμόζει σε σχέση με τα υπόλοιπα Σώματα, καταργώντας το υπάρχων καθεστώς, με μια νέα σύγχρονη και με γερά θεμέλια δομή. Ο Γενικός Γραμματέας ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι «…ο πυροσβέστης δεν είναι δυνατό να ανήκει στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων, αλλά με όρους πολιτικού προσωπικού…»

Σχεδιάζεται ουσιαστικά, η αναβάθμιση του φορέα Πολιτικής Προστασίας σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων, που θα είναι συνέχεια σε λειτουργία 365 μέρες το χρόνο. Η νέα δομή θα έχει υπό τη σκέπη της την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ και τους ΟΤΑ (Δήμους). Επιπρόσθετα προωθείται η αποκέντρωση από το Αρχηγείο, δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις 13 Περιφέρεις.

Θα οργανωθεί Διεύθυνση Μελετών Περιβάλλοντος και Πρόληψης, Διεύθυνση Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως και Επιχειρησιακό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης (για άμεση οικονομική εξυπηρέτηση αναγκών σε υλικά). Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν αντίστοιχα τμήματα μελετών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να χάνονται Ευρωπαϊκά κονδύλια. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθούν συνολικά κονδύλια ύψους 4,2 δις από το νέο πρόγραμμα ΈΣΠΑ (21-27), που αφορά την Κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Επίσης, στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει το ποσό του 1,8 δις για την δασοπυρόσβεση. Με αυτά τα χρήματα θα ανανεωθεί ο εναέριος και επίγειος στόλος, όπως και ο υπόλοιπος πυροσβεστικός εξοπλισμός. Παράλληλα, θα συμμετάσχουμε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης, ασκήσεων και μετεκπαίδευσης.

Στα θεσμικά προβλήματα των πυροσβεστών θα δούμε:
1. Την δημιουργία Σχολής Άρχιπυροσβεστών και Επιμόρφωσης Πυρονόμων, μέσα στο 2020.

2. Αλλαγή του Κανονισμού Μεταθέσεων (Π.Δ.170 και Π.Δ.305), με ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο κατάταξης, όπως και της μετέπειτα υποχρεωτικής παραμονής για 4-5 χρόνια σε Υπηρεσίες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι θα έχουν το δικαίωμα εκ νέου δήλωσης Νομού Συμφερόντων (ΟΧΙ Τόπου Συμφερόντων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα). Επίσης, θα γίνει επανεξέταση όλων των μεταθέσεων που υπόκεινται σε «άρθρα» και τακτικός έλεγχος αυτών κάθε 2 έτη. Οι υπηρετούντες σε κατάσταση γραφείου στο Π.Σ ανέρχονται περίπου στους 900, οι οποίοι θα υποβληθούν σε νέο ιατρικό έλεγχο.

3. Την θέσπιση Βαθμολογίου, ως κομμάτι του νέου Νομοσχεδίου. Με βασικό κριτήριο την κατ’ ελάχιστο 5ετή θητεία σε κάθε βαθμό, την επιμόρφωση και την εξέταση των στελεχών, όπως και την υποχρεωτική εκτέλεση των καθηκόντων τους σε Υπηρεσίες εκτός Νομού συμφερόντων τους.

4. Το ωράριο εργασίας θα παραμείνει ως έχει (24ωρο).

5. Εξετάζεται η δημιουργία «παράλληλης επετηρίδας» για τους Αξιωματικούς (Επιπυραγοί) και η δυνατότητα παραμονής των Ανώτερων Αξιωματικών στον ίδιο βαθμό, ή αξιοποίησης τους με θέματα Πολιτικής Προστασίας.

6. Στο μεγάλο ζήτημα των αεροδρομίων της FRAPORT, θα συνεχιστεί η εκπαίδευση νέων υπαλλήλων, όπως και θα ξεκινήσει τον προσεχή Φεβρουάριο του 2020 η αντικατάσταση όσων έχουν συμπληρώσει 3ετία σε αυτά. Επίσης, το Υπουργείο είναι σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών για το θέμα στέγασης των υπαλλήλων.

7. Γίνονται προσπάθειες να ομογενοποιηθεί το σύνολο των πυροσβεστών (μονίμων, Π.Π.Υ. και εποχικών), μετά από την επίλυση των νομικών κολλημάτων.

8. Θετικός ήταν στην οργάνωση ολοκληρωμένων Ανακριτικών Γραφείων στις Διοικήσεις των Νομών.

9. Επίσης συζητήθηκε με τον Γ.Γ. Π.Π το θέμα των Νέων Ταυτοτήτων, ο οποίος δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

Η «Δημιουργική Συμμαχία» με τους Μαρίνο Αντώνη, Μήλτσιο Γιαννη, Χαρέλα Βασιλική και Πασχάλη Προβητσάκη, ήταν παρόν και με άρτια προετοιμασία παρουσίασαν τα Θεσμικά και Τοπικά προβλήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες της Περιφέρειας της Κ. Μακεδονίας.

Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν:

ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
1. Την θέσπιση ενός σύγχρονου και λειτουργικού Βαθμολογίου.
2. Την δημιουργίας Νέο Δίκαιο Μισθολόγιο.
3. Την αναγνώριση ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού του πυροσβεστικού επάγγελματος.
4. Την θέσπιση εργασιακών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
5. Την δημιουργίας ενός σύγχρονου και δίκαιου Κανονισμού Μεταθέσεων.
6. Προκήρυξη Σχολής Αρχιπυροσβεστών και Σχολής Επιμόρφωσης Πυρονόμων.
7. Χορήγηση Μ.Α.Π στο προσωπικό.
8. Μηχανολογικός εξοπλισμός – έγκριση προϋπολογισμών για την επισκευή οχημάτων.

ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
1. Την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν σύνορα.

2. Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για την 2η ΕΜΑΚ. Ο Γ.Γ Πολιτικής προστασίας ενημέρωσε ότι γα το κτήριο της 2ης ΕΜΑΚ έχουν ζητηθεί τα σχέδια για την προσωρινή εγκατάσταση της. Παράλληλα εξετάζεται η διευθέτηση των νέων εγκαταστάσεων και η πιθανότητα κάλυψης ή όχι χώρο ευθύνης.

3. Χρηματοδότηση ανέγερσης κτηριακών εγκαταστάσεων νέας Π.Υ Σερρών (Οικόπεδο υπάρχει).
4. Μετεγκατάσταση του Π.Κ Λαγκαδά (Το υφιστάμενο είναι ακατάλληλο).

5. Δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Ανατολικά όρια του Νομού Θεσσαλονίκης (Νέα Μηχανιώνα).

6. Δημιουργία Π.Υ Εθνικών Οδών στην περιοχή των Νέων Κερδυλίων του Νομού Σερρών (Κομβικό σημείο).

7. Επαναλειτουργία Π.Κ. Βεργίνας στον Νομό Ημαθίας.

8. Η αλλαγή των δογμάτων που εκφράζεται με το τρίπτυχου «Άμεση Ενημέρωση- Άμεση Κινητοποίηση- Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων», πιστεύουμε ότι επιβάλει την Αναβάθμιση Υπηρεσιών και Κλιμακίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι αναγκαία είναι η Αναβάθμιση του 3ου Π.Σ Θεσσαλονίκης, της Π.Υ Σερρών και της Π.Υ Βέροιας από Β’ σε Α’ Τάξης.

9. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σιδηροκάστρου του Ν. Σερρών και το Π.Κ Λαγκαδά Ν. Θεσσαλονίκης να γίνουν Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Δ’ Τάξης.

10. Ιατρική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη που αφορά την σειρά προτεραιότητας των πυροσβεστών στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της χώρας.