Ν.Τοσκας: “Τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί- Απαράδεκτη η απαίτηση των αγροτών να ανέβουν στο υπουργείο!”

Δήλωση  του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης σε παρέμβασή του, στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ).

image

Δημοσιογράφος: Θα συνομιλήσουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα ο οποίος θέλει να παρέμβει αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ηθελαν να κάνουν κατάληψη, υπήρξε ένταση ήταν κάτι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει ένταση στη σημερινή ημέρα, πιθανόν να το περιμένατε. Το πρώτο σχόλιο σας θα θέλαμε.

Υπουργός: Κοιτάξτε. Η προσπάθεια μας είναι να διαφυλαχτεί το δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας και οι συγκεντρώσεις να είναι ειρηνικές ώστε και οι αγρότες να εκδηλώσουν, να εκφράσουν αυτό που θέλουν, αλλά και να μην διασαλευτεί η τάξη μέσα στην πόλη και να μην υπάρξουν έκτροπα.
Τα επεισόδια τα οποία έγιναν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι απαράδεκτα, οι απαιτήσεις που υπήρξαν για να ανέβουν και να καταλάβουν ουσιαστικά το χώρο του Υπουργείου είναι απαράδεκτες και φυσικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνει αποδεκτό. Έγιναν τέσσερις συλλήψεις, υπήρξαν δέκα τραυματίες από την πλευρά των αστυνομικών, δύο βρίσκονται στο 401.
Ευτυχώς η εικόνα τώρα είναι ήρεμη και πιστεύω να κατάλαβαν και αυτοί οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια ότι δεν λύνονται έτσι οι κοινωνικοί αγώνες και δεν είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης αυτός. Σαν δείγμα της καλής μας θέλησης, εμείς δεχτήκαμε ένας αριθμός από τρακτέρ της περιοχής της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, στις διαμαρτυρίες, εφόσον το γενικότερο κλίμα είναι ήρεμο.
Και εμείς προσβλέπουμε ακριβώς στη διατήρηση ενός κλίματος ήρεμου με το δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά ήρεμου ώστε να διαφυλαχτούν αυτά που πρέπει να διαφυλαχτούν και να υπάρξει αν θέλετε και το ήπιο κλίμα για τις όποιες λύσεις προέλθουν τις επόμενες ημέρες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας.
Δημοσιογράφος: Κάποιος θα ρωτούσε κύριε Υπουργέ, γιατί μόνο, έστω τα είκοσι τρακτέρ της Νίκαιας που τους επετράπη να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί όχι τα τρακτέρ από την Κόρινθο, όπου παρακολουθήσαμε και το τι μας είπαν οι συνάδελφοι νωρίτερα, εκεί από την Κόρινθο, υπήρξε λένε οι αγρότες συμφωνία για πέντε τρακτέρ να περάσουν από τον Ισθμό της Κορίνθου αλλά δεν επετράπη, γιατί;
Υπουργός: Αυτό είναι ανακριβές. Καμία συμφωνία και κανένα αίτημα δεν υπήρξε και τέλος πάντων δεν μπορούσαν όπως καταλαβαίνετε να υπάρξουν και να αποδεχθούμε να συγκεντρωθούν τρακτέρ απ’ όλες τις αγροτικές περιοχές της Χώρας. Ένας συμβολικός αριθμός έγινε δεκτό να συμμετάσχουν και πιστεύω ότι οι αγρότες θα το εκτιμήσουν αυτό και την καλή θέληση της κυβέρνησης και το ήπιο κλίμα θα διαφυλάξουν.
Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω ποιες είναι οι πληροφορίες σας για τον όγκο του συλλαλητηρίου το απόγευμα. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για το σχέδιο της αστυνομίας προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια, νέα επεισόδια.
Υπουργός: Η αστυνομία έχει σχεδιασμό ο οποίος ήδη υλοποιείται για την συγκέντρωση, για το παρκάρισμα αν θέλετε τον αγροτικών αυτοκινήτων προκειμένου να συμμετάσχουν οι αγρότες χωρίς να δημιουργείται σύγχυση μέσα στην πόλη με τα αγροτικά αυτοκίνητα ή φορτηγά . Από κει και πέρα θα διαφυλαχτεί το κέντρο, θα διαφυλαχτούν οι διαδηλώσεις και πιστεύω στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ένα απολογισμό ηρεμίας και έναν απολογισμό τέτοιο που θα οδηγεί στην επόμενη μέρα.
Δημοσιογράφος: Ας ελπίσουμε να κυλήσουν όλα ήρεμα και ειρηνικά. Κύριε Τόσκα σας ευχαριστούμε πολύ.
Υπουργός: Αυτή είναι η επιδίωξή μας και αυτό θα γίνει.