Ν.Τόσκας: “Αγοράσαμε 12Eurodac για την ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταναστευτικών ροών”

Η ταυτοποίηση λαθρομεταναστών ως πρόσφυγες, (χωρίς να είναι) στα σημεία ελέγχου τα οποία έχουν δημιουργηθεί, στα νησία του Ανατολικού Αιγαίου, ως χώροι πρώτης υποδοχής, έχει καταγγεθεί από τις Αρχές χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Ερωτηθείς ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε για την αγορά 12μηχανημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποιησης, τα οποία θα διατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, υποδοχής λαθρομεταναστών.

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝΔημοσιογράφος: H Αστυνομία το τελευταίο τρίμηνο τετράμηνο διατυμπανίζει τις μεγάλες της επιτυχίες. Πώς κατάφερε να διαχειριστεί τον κόσμο στα νησιά. Γνωρίζω ότι είναι τεράστια η ροή.

Υπουργός: Δε λύσαμε το θέμα έτσι.

Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα έχουν έρθει σ’ αυτό το καλοκαίρι περίπου 150.000 άνθρωποι. Η Αστυνομία δεν έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει ούτε τους λιγότερους ούτε τους μισούς. Έχει ταυτοποιήσει λιγότερους από τους μισούς. Έχουν μπει 150.000 και έχουν ταυτοποιήσει περίπου 60.000. Σε ρεπορτάζ που έχουμε κάνει βλέπουμε και από την κάμερα τους δίνουν κάτι χαρτιά, που δεν τα λες και ακριβώς Δημόσιο Έγγραφο. Σ’ άλλα έχει φωτογραφία, σ’ άλλα δεν έχει, σ’ άλλα έχει τη σφραγίδα του Αστυνομικού, σ’ άλλα δεν έχει, υπογραφή έχει, δεν έχει. Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί οι άνθρωποι παίρνουν το χαρτί και πάνε στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται για τη μη ταυτοποίηση και με δεδομένο ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα και να στείλει πάλι την Ελλάδα στην επιτήρηση για το από την οποία κατάφερε να βγει πριν από λίγο καιρό. Θα θελα να μάθω γιατί δεν υπάρχει οργάνωση. Γιατί αυτό ανοργανωσιά δείχνει και να καταλάβω και μ’ αυτά τα δεδομένα ποια είναι η επιτυχία της Αστυνομίας. Που είναι;

Υπουργός: Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Τα προβλήματα είναι πρωτόγνωρα. Οι αριθμοί δεν είναι αυτοί που είπατε. Είναι 350.000 απ’ το Γενάρη. Καμία άλλη χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Και νομίζετε ότι η διπλανή Ιταλία δεν έχει προβλήματα; Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Θα μπορούσανε να επιτευχθούν άλλοι ρυθμοί και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα; Προφανώς. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να διορθώσουμε τα λάθη μας και να επιταχύνουμε, γιατί ξέρετε όλο το θέμα κατ’ αρχάς δεν είναι μόνο της Αστυνομίας, αλλά εγώ θα σας απαντήσω. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να επιταχύνουμε την καταγραφή, την ταυτοποίηση, τα χαρτιά που πρέπει να παίρνουν είναι τα προβλεπόμενα χαρτιά από την Ευρωπαϊκή Ένωση πηγαίνουν εκεί που πηγαίνουν. Ξέρετε κάτι; Πρέπει να δούμε και τα συμφέροντα της Χώρας μας και τα συμφέροντα τα γεωπολιτικά και τα συμφέροντα τα ανθρωπιστικά απ’ τη μεριά τους. Εάν δε δούμε και τους τρείς αυτούς παράγοντες το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τις διαστάσεις του. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε μηχανήματα καταγραφής απ’ το εξωτερικό, Eurodac. Έχουμε ζητήσει από άλλες Χώρες. Την Παρασκευή (16/10) οι Γερμανοί θα μας δώσουν 12 μηχανήματα. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια και εδώ είναι ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Φιλιππάκος, που μπορεί να σας πει περισσότερες λεπτομέρειες. Η προσπάθεια αυτή έχει αναγνωριστεί από του ξένους και από τον κ. Γκουτέρες και από τον κ. Άσελμπορν, τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτή τη στιγμή και από τον κ. Αβραμόπουλο σαν Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επομένως μη μηδενίζουμε καταστάσεις.

Δείτε τι γίνεται αυτές τις ημέρες. Χθες ήμουν από το πρωί στο ελικόπτερο από τις έξι η ώρα στο ελικόπτερο Κω. Λέρο και Σάμο ακριβώς για να φτιάξουμε επιπλέον hot spots με τον κ. Μουζάλα τον υπεύθυνο Υπουργό για να βρούμε χώρους. Μέσα σ ένα μήνα οι χώροι αυτοί θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί, να έχουν υλοποιηθεί και θα δείτε τεράστια διαφορά στη διαχείριση του προβλήματος.

*Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα στις Εσωτερικές Υποθέσεις, έχει μόνο η Αστυνομία . Έχει ακουστεί ότι για την ταυτοποίηση θα μπούνε και από το Στρατό. Ισχύει αυτό; Και αν συνεχίσετε το έργο του κυρίου Πανούση σε σχέση με το ιστορικό αρχείο της Αστυνομίας;

*Υπουργός: Εννοείτε για η ταυτοποίηση των μεταναστών έτσι; Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, δεν υπάρχει πρόθεση να εμπλακεί στρατιωτικό προσωπικό απλά θα ενισχυθεί το προσωπικό που βρίσκεται στα ακριτικά νησιά, τα οποία είναι είσοδοι, όπου υπάρχουν είσοδοι μεταναστών θα ενισχυθεί το προσωπικό αυτό με άλλο προσωπικό απ’ όπου μπορέσουμε. Και θα ‘ρθουν εξακόσιοι (600) ξένοι αστυνομικοί της FRONTEX , οι οποίοι από τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να έρχονται σιγά σιγά κι οι οποίοι δεν θα αναλάβουν το ρόλο της Διοίκησης, θα ενταχθούν στις Διοικήσεις τις δικές μας, υποστηρικτικά, θα επικουρούν, θα είναι υποστηρικτικό προσωπικό σε μας.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εα Υ/Γ Νίκου Τόσκα.