Ν.Μηταράκης: “Όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα μεταφέρονται από σήμερα σε κλειστές δομές”

Ξεκινούν οι μεταφορές σε κλειστές δομές στις Σέρρες και τη Μαλακάσα λαθρομεταναστών που  εισήλθαν στη χώρα από την 1η Μαρτίου και έπειτα

Σταδιακά με 450λαθρομετανάστες αρχικά από τη Λέσβο (14/03), και μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν μεταφορές και από τα υπόλοιπα νησιά, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως  υπογράμμισε ο Υπουργός, υπάρχει ανάγκη να αντικατασταθούν οι ανοιχτές δομές με κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα για λόγους δημόσιας ασφάλειας, τάξης και υγείας.

«Η Ευρώπη, πλέον, είναι πολύ πιο αποφασισμένη σε τρία σημεία. Πρώτον, η ασφάλεια των συνόρων. Δεύτερον, η υποχρεωτική συνεισφορά στο σύνολο των μεταναστευτικών βαρών. Τρίτον, η ανάγκη των επιστροφών όχι μόνο μέσω Τουρκίας και Κοινής Δήλωσης, αλλά και την δημιουργία διαδρόμων επιστροφών σε τρίτες χώρες, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αποδοχή των υπηκόων τους. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει έκτακτη στήριξη από την ΕΕ για την επιστροφή όσων μπήκαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, η οποία και ενεκρίθη σε υπηρεσιακό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επισκέφτηκε ο ίδιος (14/03) τη δομή στη Μαλακάσα συνοδευόμενος από το Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργο Γιασεμάκη.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών που εκτελούνται με σκοπό την κατασκευή κλειστής δομής και την μετατροπή της υφιστάμενης δομής σε ελεγχόμενη, θα περιοριστούν οι επιπτώσεις της δομής στην τοπική κοινωνία και θα προσφερθούν πιο ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης στους διαβιούντες λαθρομετανάστες.