Ν.Μηταράκης: «Η χώρα δέχθηκε και δέχεται ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία»- Στις δομές Ριτσώνας και Μαλακάσας, 28 κρούσματα

“Εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε 2 δομές ευτυχώς χωρίς κανένα θάνατο”

Συνολικά, 28 κρούσματα στις δύο δομές λαθρομεταναστών σε Ριτσώνα και Μαλακάσα, έχουν εντοπίσει οι υγειονομικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ενώ ανέφερε ότι σε όλες τις Δομές διαβιούν συνολικά 70.000 λαθρομετανάστες , και πρόσθεσε ότι “από την πρώτη στιγμή πήραμε μέτρα προστασίας για μετανάστες, προσωπικό και τοπική κοινωνία”.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση υπογράμμισε πως “η χώρα δέχθηκε και δέχεται ασύμμετρη απειλή από την γείτονα χώρα που μπορεί να πάρει κάθε μορφή και είμαστε έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης και για τις δομές και για τις τοπικές κοινωνίες”, κι επισήμανε ότι η Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζονται στενά για τον περιορισμό της πανδημίας στις Δομές . Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε, ότι υπάρχουν προτάσεις από Δημάρχους και Περιφερειάρχες προς το Υπουργείο για την μίσθωση κρουαζιερόπλοιων για να τεθούν σε καραντίνα οι νεοεισερχόμενοι λαθρομετανάστες.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι τις τελευταίες 15-20 ημέρες οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές ενώ οι αφίξεις έχουν περιοριστεί και όσοι προσεγγίζουν τα ελληνικά νησία του Βορειοανατολικού Αιγαίου, “μεταφέρονται σε δύο νέες δομές (Σέρρες και Μαλακάσα) που είναι κλειστές για λόγους Δημόσιας Υγείας. Επίσης υπάρχουν αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας”. Ο Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι “για τους διαμένοντες στις δομές των νησιών δεν θα καταβληθεί το επίδομα Απριλίου που δίνει η Υπατη Αρμοστεία μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ. Επίσης η προμήθεια βασικών ειδών θα γίνεται εντός των δομών. Σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες δημιουργήθηκαν χώροι καραντίνας στην Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο”.