Ν.Διαμαντής: “Eικόνα οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών”

Ο Νικόλαος Διαμαντής Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός εα του Πυροσβεστικού Σώματος και Νομικός- Δικαστικός Πραγματογνώμονας σε θέματα διερεύνησης Εμπρησμών σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «Π» δίνει καίριες απαντήσεις στα ζητήματα που αφορούν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν πρόσφατα στην χώρα μας.

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΡΗΓΑΤΟΥ

Ο κ. Διαμαντής ανέφερε ότι οι πυρκαγιές της Ζακύνθου και ορισμένες πυρκαγιές της Αττικής παρουσιάζουν την εικόνα οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία δεν κατάφερε να υλοποιήσει έγκαιρα τη μίσθωση των 7 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου με αποτέλεσμα μέχρι και τις 10/08/2017 τα μέσα αυτά να λείπουν από τον σχεδιασμό, γεγονός που παρεμπόδισε καίρια το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια, έκανε μνεία για την κρίσιμη περίοδο 2006-2007, όταν με εντολή του τότε υπουργού Β. Πολύδωρα, η αρμόδια επιτροπή για την αξιολόγηση των μέσων αεροπυρόσβεσης και την υποβολή πρότασης για την αναδιοργάνωση και ανανέωση του στόλου αποτελούμενη από εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, την Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος κατέληξε σε πολύ συγκριμένα αποτελέσματα για τη χρήση νέων και σύγχρονων μέσων αεροπυρόσβεσης, τα οποία δυστυχώς ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Κύριε Διαμαντή, σχετικά με την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών, εκτιμάτε ότι υπήρξαν ελλείψεις; Και αν ναι, ποιες ήσαν αυτές;

Είναι γεγονός ότι την φετινή αντιπυρική περίοδο ο μηχανισμός γενικά για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικότερα, παρουσίασε σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες είχαν αναδειχθεί πολύ πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά δυστυχώς δεν έγινε δυνατό να καλυφθούν. Συγκεκριμένα, πλέον της παλαιότητας των εναέριων μέσων όπως είναι τα Canadair 215 και τα PZL παρουσίασαν πρόβλημα διαθεσιμότητας λόγω βλαβών και τα Canadair 415, αποτέλεσμα αυτού ήταν η μέση διαθεσιμότητα των Canadair να είναι από 3 έως 6 μέσα την ημέρα.

Πλέον αυτού η πολιτική ηγεσία δεν κατάφερε να υλοποιήσει έγκαιρα τη μίσθωση των 7 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου με αποτέλεσμα μέχρι και τις 10/08/2017 τα μέσα αυτά να λείπουν από τον σχεδιασμό.

Επιπλέον τα οχήματα του ΠΣ λόγω βλαβών, έλλειψης συντήρησης και φθοράς ελαστικών δεν ήταν διαθέσιμα στο σύνολό τους ή αποχωρούσαν από τις επιχειρήσεις λόγω αδυναμίας να επιχειρήσουν.

Τέλος από τον μηχανισμό αφαιρέθηκαν πλέον των 500 πυροσβεστών, χωρίς να αναπληρωθούν προκειμένου να επανδρώσουν τα Αεροδρόμια της FRAPORT.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας των πυροσβεστών που επιχειρούσαν και την πεισματική άρνηση του Υπουργού κ. Ν. Τόσκα να θεσμοθετηθούν και να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και για τους πυροσβέστες στις επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά τους. Την έλλειψη πιστώσεων για κάλυψη νυχτερινών, αργιών και υπερωριών των ΠΠΥ και των εποχικών πυροσβεστών με αποτέλεσμα την αδυναμία υλοποίησης του τακτικού σχεδιασμού του ΠΣ.

Ακόμα και η μη ενεργοποίηση από την κυβέρνηση του νόμου για την πιστοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών ουσιαστικά τους καθιστά μη ικανούς να χρησιμοποιηθούν από τον μηχανισμό σε επίπεδο σχεδιασμού και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρει ότι «στα χρόνια που έπρεπε να ανανεωθεί ο στόλος και περίσσευαν τα χρήματα δεν έγινε απολύτως τίποτα». Ποια είναι η γνώμη σας;

Για άλλη μια φορά ο κ. Υπουργός επικαλούμενος λαϊκίστικα μια γενική απλούστευση, υποστηρίζει ένα μεγάλο ψέμα και αυτό γιατί ξέρει ή αν δεν ξέρει, όφειλε να γνωρίζει ότι από το 1998 το ΠΣ υλοποίησε και υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ανανέωσης και ενίσχυσης των μέσων και του εξοπλισμού του και συγκριμένα τη δεκαετία του 2000 δημιούργησε την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του ΠΣ και προμηθεύτηκε 3 Πυροσβεστικά Ελικόπτερα BK 112 και 2 SUPER PUMA, τα οποία σήμερα επιχειρούν αεροπυρόσβεση με κάδο και αεροδιακομιδές, δράσεις για τις οποίες βέβαια ο κ. Υπουργός καμαρώνει. Επιπλέον, το ΠΣ προμηθεύτηκε πλέον των 800 πυροσβεστικών οχημάτων και οχημάτων ειδικού εξοπλισμού καθώς και 5 πυροσβεστικά πλοία, χωρίς να αναφέρουμε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα οποία δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να αντικαταστήσει, αλλά ούτε και να ανανεώσει και τα οποία είχαν καταστήσει τον Ελληνα Πυροσβέστη από τους πιο σύγχρονους στην ΕΕ και το ΠΣ ένα από τα ελάχιστα σώματα στην ΕΕ που αντιμετωπίζουν ολιστικά τα θέματα πυρασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Είναι κρίμα για λόγους στιγμιαίας επικοινωνίας να απαξιώνουμε το έργο δεκαετιών που δεν το έκαναν «άλλοι» το έκαναν οι πυροσβέστες και τα στελέχη του ΠΣ.

Με δεδομένο ότι τα Canadair έχουν παλαιώσει, υπάρχει δυνατότητα χρήσης άλλων μέσων;

Είχε γίνει την περίοδο 2006-2007 με εντολή του τότε Υπουργού κ. Πολύδωρα επιτροπή αποτελούμενη από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα για την αξιολόγηση των μέσων αεροπυρόσβεσης και την υποβολή πρότασης για την αναδιοργάνωση και ανανέωση του στόλου. Η επιτροπή κατέληξε σε πολύ συγκριμένα αποτελέσματα για τη χρήση νέων και σύγχρονων μέσων αεροπυρόσβεσης, αλλά δυστυχώς μετά την αποχώρηση του κ. Πολύδωρα τα αποτελέσματα θα βρίσκονται ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου.

Σε πρόσφατη δήλωσή σας αναφέρατε ότι «απαιτείται ένας επανασχεδιασμός για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα». Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτόν.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναγκαιότητα και του μέσου και του αριθμού των ελικόπτερων μεσαίου τύπου με δεδομένο ότι επιχειρούν αεροπυρόσβεση και τα δύο SUPER PUMA του ΠΣ και τα CHINOOK του Στρατού. Αυτό όμως που προέχει, είναι η ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα μας φέτος, εκτιμάτε ότι αποδίδονται σε εμπρησμούς από πρόθεση ή αμέλεια;

Οι πυρκαγιές της Ζακύνθου και ορισμένες πυρκαγιές της Αττικής παρουσιάζουν την εικόνα οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών και σε κάθε περίπτωση χωρίς πολιτική στόχευση, οι υπόλοιπες πυρκαγιές στην υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς θα πρέπει να αποδοθούν σε εγκληματικές αμέλειες των συμπολιτών μας, σε εμπρησμούς συγκεκριμένης οικονομικής και τοπικής στόχευσης και σε δράση ατόμων με ψυχοπαθολογικά προβλήματα.

Πριν λίγους μήνες έγινε η παρουσίαση του βιβλίου σας που φέρει τον τίτλο «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα».

«Ασύμμετρες» με την έννοια του μεγέθους ή με την έννοια της ενσυνείδητης πρόκλησης; Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Η ασύμμετρη απειλή έχει την έννοια ότι χρησιμοποιούμε απλά και συνήθη μέσα τα οποία προκαλούν απροσδόκητη και απρόσμενη αλλά ιδιαίτερη αποτελεσματική καταστροφική δράση στοχεύοντας και στοχοποιώντας τον άμαχο πληθυσμό, ασκώντας ψυχολογική τρομοκράτηση. Συνήθως με τον όρο ασύμμετρες απειλές, μπορούν να αποδοθούν και απειλές επιθέσεων για τον εκφοβισμό ή την εξουδετέρωση μιας κυβέρνησης, του αστικού πληθυσμού ή τμημάτων του προκειμένου να επιτευχθούν πολιτικές ή κοινωνικές επιδιώξεις.

____________

* “Πελοπόννησος”