Μυτιλήνη, Μόρια: Εξετάζεται για “ύποπτες” διασυνέσεις- δηλώνει μέλος του “Free Syrian Army”

Κλιμάκιο της ΕΥΠ κλήθηκε να εξετάσει αλλοδαπό ο οποίος εντοπίσθηκε  από το Λιμενικό και κρίθηκε ύποπτος για “διασυνδέσεις” του.

karavi_metanastesΤο Λιμενικό στο ΚΕΠΥ στη Μόρια Μυτιλήνης, εντόπισε κατά τη διαδικασία της καταγραφής αλλοδαπός- ο οποίος εμφανίζεται ως Σύρος-. Σε έλεγχο στο κινητό του τηλέφωνο, εντοπίσθηκε να κατέχει καταχωρήσεις φωτογραφιών, με τον ίδιο να απεικονίζεται με όπλα και λάβαρα. Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε, δήλωσε ότι ανήκει στο “Free Syrian Army”. Κρίθηκε ύποπτος, και προκειμένου να διερευνηθού τυχόν διασυνδέσεις του, με εξτρεμιστικές ομάδες ή τζιχαντιστές ενημερώθηκε η ΕΥΠ

Ωστόσο,-μέχρι στιγμής-ούτε από το Λιμενικό ή άλλη αρμόδια Αρχή, δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις.

Κινητοποίηση προκλήθηκε κατά τον έλεγχο και στην Κάλυμνο, με τον εντοπισμό κατά δηλωση του Σύρου, ο οποίος συνελήφθη καθ υπόδειξη ως δουλέμπορος, κι εξετάζεται ως ύποπτος για τυχόν σχέσεις με τον ISIS. Σύμφωνα με πληροφορίες από έλεγχοστο κινητό του  τηλεφώνου, κρίθηκε ύποπτος για επαφές που ενδεχομένως διατηρεί, και εξετάζεται.

Αντίστοιχη περίπτωση, είχε εξετασθεί και για δύο ταυτοποιημένους με τις μετανατευτικές ροές, Σύρους, οι οποιοι είχαν κριθέι ύποπτοι και είχαν συλληφθεί από το Λιμανικό στην Κω (18/11), ωστόσο από τις έρευνες δεν προέκυψε διασύνδεσή τους με τον ISIS, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ένας από τους δύο δήλωνε μέλος παραστρατιωτικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης στη Συρία που μάχεται κατά του Άσαντ, και βρισκόταν επίμονα στο στόχαστρο του ισλαμικού στρατού για την στρατολόγησή του.Οι Ελληνικές Αρχές, είχαν εκφράσει τη θέση, ότι οι δύο ύποπτοι, «δεν είναι επικίνδυνοι, όπως αρχιά είχε κριθέι, όχι όμως και άσχετοι». Καθώς όπως σημείωναν στο πλαίσιο της «στρατολόγησης» έχουν εντοπισθεί περίπτώσεις με αλλοδαπούς να κατέχουν τέτοιο υλικό, δεν έχουν ενταχθεί, αλλά εξετάζεται να έχουν “γοητευτεί” από την δράση τους και να βρίσκονται στο πλαίσιο «ένταξης». Τις έρευνες, είχε αναλάβει η ΕΥΠ.