Μόρια Λέσβου: Η “φήμη” αφορμή που προκάλεσε τα επεισόδια- Όσα κατέγραψαν οι κάμερες (video)

Με το κυβερνητικό επιτελείο να επιχειρεί να ανακτήσει τη “χαμένη” διαχείριση του μεταναστευτικού μετά τα πρωτοφανή για τη χώρα επεισόδια στη Λέσβο, η τοπική κοινωνία προσπαθεί να ανακτήσει τους ρυθμούς της, και τις “φήμες” να ..διαδίδονται με “σκοπούμενη πρόθεση” ..

Το κέντρο κράτησης στη Μόρια μετά τον εμπρησμό (19/09) έγινε παρανάλωμα, με το σχεδόν 60% των εγκαταστάσεων να έχουν καταστραφεί από τη φωτιά . Αφορμή -και πάλι- “φήμη”- που διαδόθηκε ανάμεσα στους υπεράριθμους λαθρομετανάστες για ομαδικές επαναπροωθήσεις στις χώρες καταγωγής τους.
Όπως μεταφέρουν Αστυνομικές πηγές, στο nantiareport.gr- τα επεισόδια ξεκίνησαν (19/09-19.00) με “τεχνιτή αφορμή”, ενώ ήταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση των κατοίκων (19/09- 11.00)  μετά το επεισόδιο παρεμπόδισης υποστολής της σημαίας στο λιμάνι του νησιού, από το στρατιωτικό άγημα (18/09). Οι αφρικανοί λαθρομετανάστες -είναι σε αντιπαράθεση με τους Αφγανούς-, και πρόκειται να επαναπροωθηθούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή συμφωνία, αντέδρασαν καθώς επιθυμούν να μπορούν να ταξιδέψουν με πλοία της γραμμής στον Πειραιά, για την Αθήνα. Κατά τη διανομή του φαγητού, οι αφρικανοί έγκλειστοι, αποφάσισαν να απέχουν από το συσσίτιο -ως διαμαρτυρία- όλοι έκτος από τους Αφγανούς οι οποίοι σιτίστηκαν κανονικά. Αρχικά, φραστική αντιπαράθεση προκάλεσε «τεχνητή ένταση» και αναστάτωση, με συνέχεια τα εκτεταμένα επεισόδια, την εξέγερση και τον εμπρησμό της εγκατάστασης του Κεντρου Κράτησης.

Οι κάτοικοι της Μοριας, καταγγέλλουν το ρόλο “αλληλέγγυων” και μελών ΜΚΟ, τα οποία φέρονται να διέδιδαν στους λαθρομετανάστες ότι δεν θέλουν την παρουσία τους στο νησί. Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι της Μόριας αίτημα τους στην πολιτεία είναι να αποσυμφορήσει το νησί καθώς το κέντρο κράτησης έχει υπεράριθμους και στο νησί κυκλοφορούν περίπου 5.700 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.

Για τα εκτεταμένα επεισόδια που προκλήθηκαν και τους εμπρησμούς στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, η Αστυνομίας προχώρησε σε 18προσαγωγές αλλοδαπών με 9 εκ των οποίων να έχουν συλληφθεί και σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία.

Αιχμές και υπονοούμενα Τόσκα

Ο αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Τόσκας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9,89 (20/09) – μετά τη νύχτα που προηγήθηκε στην Λέσβο– ερωτηθείς σχετικά, αναγνώρισε ότι στην πορεία στη Λέσβο «αυτοί που διαδήλωσαν προφανώς ήταν Μυτιληνιοί» ωστόσο κατηγόρησε τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τη δήλωσή του ότι στέκεται δίπλα στον αγνό αγώνα για την διάσωση της Λέσβου. «Δεν ξέρω αν ο κ. Αθανασίου προσπαθεί να συμβάλλει στη δημιουργία κάποιου μετώπου «γαλαζομαύρου», τύπου Μπαλτάκου, αν ονειρεύεται τέτοια πράγματα, είναι όμως σε λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

« Υπάρχουν 5.700 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο και 3.700 στη Χίο και μικρότεροι αριθμοί στα μικρότερα νησιά», υποστήριξε ο Νίκος Τόσκας, και συμπλήρωσε, « Έχουμε δίκτυα πληροφοριών που μαθαίνουμε πολλά πράγματα» σημείωσε για τη «φήμη» που προκάλεσε την εξέγερση και τα επεισόδια, ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι «Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος διαδίδει τις φήμες».

«Είναι η ώρα του κράτους τώρα, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ. Η Ε.Ε. έχει δώσει ήδη 80 εκατ. στις ΜΚΟ…. «Μεγάλο μέρος της βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ και εκείνες σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που είχαν υποσχεθεί στην Ε.Ε. που τους έδωσε τα λεφτά.» επεσήμανε και άφησε αιχμές ο αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Τόσκας στη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Δυο διμοιρίες ΜΑΤ στη Λέσβο και πλωτό Κέντρο Κράτησης

Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 αναχώρησαν (20/09) από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 Αστυνομικοί), σε ενίσχυση των τοπικών και ενισχυμένων Αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο νησί.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή Θοδωρή Δρίτσα, εξέδωσε προκήρυξη (20/09) ενδιαφέροντος για μίσθωση πλοίου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό Κέντρο Κράτησης στη στέγαση των λαθρομεταναστών, μέχρι να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές στη Μόρια.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται θέσεις -ο ρόλος των οσων τις διατυπώνουν ελέγχεται ως προς τα κίνητρά τους- να επιχειρούν το παραδοσιακά αριστερό νησί, την «κόκκινη Λέσβο» να την περιγράψουν ως «μαύρη Λέσβο». Να αποδώσουν την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου, ως υποκινούμενη από «ακροδεξιούς και φασίστες», μια εξίσωση που μόνο ακράιες αντιδράσεις μπορεί να επιφέρει.

_______
*video από κατοίκους /τηλεοπτικά δίκτυα /τοπικά site (Λεσβου)