Μονή Πετράκη: Ερευνούν το “μεταφορέα” της φιάλη υγραερίου μέσα στη βαλίτσα- Εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας

Τα ευρήματα εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ προανάκριση διενεργεί η Κρατική Ασφάλεια

Η αυτοσχέδια κατασκευή, σύμφωνα με τα ευρήματα, και τη θέση που επέλεξε ο δράστης να τοποθετήσει τη βαλίτσα με τη 17lt φιάλη υγραερίου στην είσοδο της Ιεράς Συνόδου εντός της περιφραγμένης Μονής Πετράκη (21/04-13.00), έχει προκαλέσει προβληματισμό , καθώς όλα συγκλίνουν στην εκδοχή ότι πρόκειται για παράτολμη ενέργεια.

Τα κίνητρα και ο δράστης της αποτυχημένης επίθεσης, δεν έχουν προσδιοριστεί από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, ωστόσο δεν αποκλείεται να πρόκειται για πράξη αντίδρασης στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για διεξαγωγή των θρησκευτικών τελετών τις ημέρες του Πάσχα, χωρίς να επιτρέπεται η πρόσβαση πιστών εντός των Ναών. Η απόφαση είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ θρησκόληπτων οι οποίοι είχαν ομαδική ταύτιση , καθώς είχαν στοχοποιήσει τις εκκλησίες και τους εκπροσώπους τους, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν προβεί σε υλοποίηση των απειλών που εξέφραζαν με τη πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ενέργειας . Παράλληλα με τα ευρήματα, εξετάζονται και υποθέσεις οργανωμένων ομάδων του αντάρτικου πόλης, όπως η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα», η οποία είχε τοποθετήσει το 2018 εκρηκτικό μηχανισμό στον Aγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, χωρίς να προκύπτει διασύνδεση των ενεργειών.

Από τα ευρήματα – υπολείμματα καύσης – στο εσωτερικό της βαλίτσας, εξετάζεται να επιχειρήθηκε η πρόκληση φωτιάς για τα πυροδοτήσει τη αυτοσχέδια εκρηκτική κατασκευή με τη φιάλη υγραερίου,  ωστόσο – υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- έδωσε ημιτελή πυροδότηση και ατελή καύση. Όπως σημειώνουν στο NantiaReport.gr Αστυνομικές πηγές, «στο ενδεχόμενο πυροδότησης της φιάλης υγραερίου,  η έκρηξη εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές που θα προκαλούσε, θα υπήρχαν τραυματισμοί καθώς σε μικρή απόσταση στεγάζονται τα κελιά των μοναχών που μένουν εντός της Μονής Πετράκη».

Κατά την αυτοψία στο χώρο της Μονής Πετράκη, οι πόρτες διαπιστώθηκε ότι ήταν κλειδωμένες . Από τις Αρχές εξετάστηκε το βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται εγκατεστημένες στο χώρο,  και έχει καταγραφεί άτομο να υπερπηδά την υπερυψωμένη περίφραξη και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής Πετράκη. Χωρίς να γίνει  αντιληπτή η κίνησή του, προσέγγισε την είσοδο της Ιεράς Συνόδου και τοποθέτησαν τη βαλίτσα μέσα στην οποία μετέφερε τη φιάλη υγραερίου με το προσαρμοσμένο στο στόμιο εξόδου λαστιχένιου σωλήνα.