Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ζώων

Ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης αναφορικά με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ζώων

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σκοπό την υλοποίηση κοινών δράσεων και την ανάπτυξη συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών κακοποίησης ζώων.
Για την ενίσχυση της συνεργασίας και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στην κακοποίηση ζώων. Είναι εξάλλου και μία κεντρική κυβερνητική πρωτοβουλία και προς αυτή την κατεύθυνση τρέχουν διάφορες νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ζώων. Η κακοποίηση ζώων είναι μία από τις χειρότερες μορφές βίας. Έχει έντονες διαστάσεις μιας κουλτούρας που δεν σέβεται τη ζωή. Που δεν διστάζει να βασανίσει ή και να σκοτώσει ένα ζώο. Η συνεργασία και ο συντονισμός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο υπουργείο, την ΕΛ.ΑΣ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήδη από το 2011 και τόνισε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας αναδεικνύει τη θεσμική διάσταση που λαμβάνει το ζήτημα της κακοποίησης των ζώων. Τόνισε, επίσης, την ευαισθητοποίηση που υπάρχει στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ σε ότι αφορά στη διαχείριση θεμάτων κακοποίησης ζώων.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης σημείωσε τη σημασία του Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία των ζώων και την αντιμετώπιση κάθε μορφής κακοποίησης των ζώων. «Η πρόβλεψη εκπαιδεύσεων για το αστυνομικό προσωπικό επί θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ζώων, αλλά και η ανάπτυξη συνεργειών σε ερευνητικά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, συνιστά και στρατηγική μας στόχευση, που σταδιακά μέσω ανάλογων συνεργασιών υλοποιείται», τόνισε.

Αναφορά σε μια νέα εποχή που αναδεικνύεται «τόσο με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο κυρίως με τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση της κακοποίησης ζώων», και με τη χρήση επιστημονικής γνώσης, οι αστυνομικοί θα μπορούν να παρεμβαίνουν πιο αποτελεσματικά σε περιστατικά, τόνισε στο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής, Βασίλειος Παπατσίρος, ενώ ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Κλινικής του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημήτριος Τόντης».