Μέτρα για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός.

Μέτρα και την πολιτική της υπηρεσιακής κυβέρνησης στο πολύπλοκο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, ανακοίνωσε η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός. Προβλέεται η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

wpid-kos-prosfyges-01.jpg

Μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνάντησης (02/09) με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου ανακοίνωσε συγκεκριμένες δράσεις στη διαχείριση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού για τους κατοίκους των νησιών οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις λαθρομεταναστευτικές ροές.
Κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, και τη συμμετοχή των υπηρεσιακών Υπουργών της Κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά από υπηρεσιακή ενημέρωση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την επιχειρησιακή διαχείριση της κατάστασης, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
  • Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport