Μέτρα για Γρηγορόπουλο και ντέρμπι ΠΑΟ ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ.. καθορίζουν τα Μέτρα Τάξης της ΕΛΑΣ

Συσκέψεις και επιχειρησιακος σχεδισμος, ενόψει των εκδηλώσεων για τα 11χρόνια από το θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για τα Μέτρα Τάξης της ΕΛΑΣ στην ομαλή διεξαγωγή των συγκεντρώσεων και των πορειών, την ερχόμενη Παρασκευή 6Δεκέμβρη.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε συνάντηση με τον Αττικάρχη Α/Γ Γιώργο Ψωμά συνατήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης (03/12) ενόψει του σχεδιασμού για τα Μέτρα Τάξης κατά την 6η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 11χρόνια από το θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Αρχηγείου, “τα Μέτρα Τάξης της 6ης Δεκεμβρίου, αποτελούν μεγαλύτερο στοίχημα για την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, μετά το σχεδιασμό της 17ης Νοέμβρη και θέτουν σε επιφυλακή το ένστολο προσωπικό” . Έντονο προβληματισμόωστόσο, έχει προκαλέσει και η διεξαγωγή την ίδια ημέρα (06/12) του ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο μπάσκετ για την Ευρωλίγκα στο Κλειστό του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι. Όπως σημειώνουν οι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την ομαλή διεξαγωγή ενός ανάλογης εμβέλειας αγώνα, και με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μεταξύ των οπαδών των ομάδων, κρίνεται δεδομένη η παρουσία 7 με 8 διμοιριών της Διευθυσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΔΑΕΑ) για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη (05/12), μία ημέρα πριν, λήγει το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στους καταληψίες να εκκενώσουν τα 45κτίρια σε όλη την Αττική. Οι εκδηλώσεις για τα 11χρόνια από τα γεγονότα του 2008 ωστόσο, συνδιαστικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ καθώς και τις συλλήψεις των αντιεξουσιαστών για συμμετοχή στην «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» εκτιμάται ότι μπορεί να πυροδοτήσουν νέο κύκλο επεισοδίων, που αποφέυγχθηκαν την 17η Νοεμβρίου .

Για την 6η Δεκέμβρη, ειναι προγραμματισμένες δύο πορείες- το μεσημέρι, από φοιτητές και αριστερές οργανώσεις, διερχόμενες από τη Βουλή και το απόγευμα από «αλληλέγγυους» και ομάδες αντιεξουσιαστών με κατάληξη το σημείο που έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια, με το σχεδιασμό να περιλαμβάνει επιτήρηση με ασφυκτικό κλοιό στα μπλοκ, από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Έντονη ανησυχία έχει εκφραστεί και για καταδρομικές επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια και Αστυνομικές Υπηρεσίες εκτός κέντρου της Αθήνας, στην Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, ενώ μέτρα έχουν ληφθεί και για τη φρόυρηση των φυλακών Κορυδαλλού. Στα Μέτρα Τάξης της ΕΛΑΣ , έχει προβλεφθεί η συμμετοχή περίπου 4.000 Αστυνομικών από όλες τις Υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί η ομάλή διεξαγωγή της πορείας και των εκδηλώσεων, με εντολές προς όλους τους υπηρετούντες ανεφέρονται σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, επιφυλακή και νηφαλιότητα συμπεριφοράς με σύνεση και ψυχραιμία σε κάθε πρόκληση, χωρίς να ανταποδίδει ύβρεις και λοιπές σε βάρος του ενέργειες.Ενεργές θα είναι από νωρίς το πρωί, περιπολίες αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας στον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων καθώς και επιτήρηση χώρων που ενδεχομένως έχουν επιλεγεί από τους ταραξίες για να συγκεντρώσουν υλικά πέτρες, μάρμαρα, ξύλα και αυτοσχέδιος βομβίδες -μολότοφ, για επιθέσει κατά Αστυνομικών. Στις 35χαρτογραφημένες πλατείες του κέντρου της Αθήνας, πέντε “σκυλάδες” της Κ9, με αλλαγή ανά ώρα, θα εποκπτεύσουν τους χώρους ενώ αν χρειαστεί θα μετακινηθούν ανάλογα. Εναέρια επιτήρηση από τα ελικόπτερα και drone, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται τα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι Ομάδες Επιχειρησιακής Ετοιμότητας “Πάνθηρες” κοντά στις διμοιρίες στο ενδεχόμενο να παρεκτραπούν οι οργανωμένες ομάδες ταραξιών που εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο δρόμο.