Μετακίνησαν αστυνομικό από τη Ραφήνα για βάρδια στην Ομόνοια λόγω νοσούντων και κρουσμάτων από την Όμικρον

Πρόβληματα στην αστυνόμευση έχει δημιουργήσει η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον και στην ΕΛ.ΑΣ, με περίπου 2.200 αστυνομικούς ενεργά κρούσματα, σε  ποσοστό της τάξης του 4% της στελέχωσης του Σώματος

Οι υποχρεωτικές άδειες στους νοσούντες και τις επαφεςτους, έχουν δημιουργησει μεγάλα κενά στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαρκώς μετακινήσεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις. Χαρακτηριστικό η υπηρεσία Αξιωματικου Υπηρεσίας στο ΑΤ Ομόνοιας καθώς λόγω ελλείψεων προσωπικού σε εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου- νοσούντες και οι επαφές τους- δεν υπήρχε διαθέσιμος αστυνομικός για βάρδια και σε κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών μετακινήθηκε αστυνομικός από Τμήμα της Βορειοανατολικής Αττικής και την περιοχή της Ραφήνας.

Ενω σε νευραλγικό τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από τους περίπου 90 αστυνομικούς που υπηρετούν λόγω νοσησης και επαφών τους, 16 βρίσκονται σε υγειονομική απομόνωση. Όπως αναφέρεται οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, αλλά το πρωτόκολλο τους καθιστά ανενεργούς για την Υπηρεσία, για τουλάχιστον 10 ημέρες, καθώς η επαναφορά τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του ιού.

Οι Διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών, επισημαίνουν ότι οι αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων στο προσωπικό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αστυνόμευση.

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ ανέρχεται σε ποσοστό 30%-35%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό και στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Από την αρχή της πανδημίας σε ποσοστό 20%-25%, και στα δύο Σώματα, είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί, ενώ το 10%-15%, ανεμβολίαστων, που είχε νοσήσει, και μετά έξι μήνες από την νόσησή τους, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ενω σε κάθε Αστυνομική Υπηρεσία  νοσεί το στελεχιακό δυναμικό του σε ποσοστό 10%-15%.

Μέχρι σήμερα,  τα ενεργά κρούσματα στην Ελληνική Αστυνομία ανέρχονται σε περίπου 2.200, σε συνολικά 56.500 αστυνομικούς, ποσοστό 3,7%. Ενω στο Πυροσβεστικο Σώμα περίπου 300 είναι τα ενεργά κρούσματα στο μεταξύ των Πυροσβεστικών, στο σύνολο των 13.720 στελεχών της Υπηρεσίας, σε ποσοστό 2,06%.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά στοιχεία 20 αστυνομικοί νοσούν από την μετάλλαξη “Δέλτα”. Το 60%-65% των ενεργών κρουσμάτων στην Ελληνική Αστυνομία, είναι σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής- Άμεση Δράση, Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και “Δράση”, ΟΠΚΕ, Ασφάλεια και ΜΑΤ.

Έντονο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί η διαδικασία διάγνωσης για τους νοσούντες, καθώς οι περισσότεροι αστυνομικοί προέκυψαν θετικοι μετά από μοριακά τεστ, καθώς τα self και rapid τεστ είχαν ενδείξεις αρνητική, με την εκτίμηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, Καμία διατάραξη της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει επιφέρει η πανδημία.

Οπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση (05/01) «Σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων, ενημερώνουμε ότι το ποσοστό των νοσούντων από την πανδημία στο Πυροσβεστικό Σώμα ανέρχεται σε ποσοστό 2% από τη συνολική δύναμη των 13.720 υπηρετούντων σε αυτό. Το ποσοστό αυτό δεν επηρεάζει κατά κανένα τρόπο την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στο σύνολο της Επικράτειας. Δεν υφίσταται, συνεπώς, κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς όλες οι Υπηρεσίες είναι επαρκώς στελεχωμένες και συνεχίζουν κανονικά το έργο τους.»

_____________________

* theToc.gr