Μελβούρνη: Τεταμένο κλίμα και αποδοκιμασίες σε Βαρεμένο

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρη με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής, Γιώργου Βαρεμένου στην παρέλαση της Μελβούρνης για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Συνθήματα και αποδοκιμασίες από ομογενείς προς το πρόσωπο του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Βουλευτή Γιώργου Βαρεμένου εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ομογενείς δήλωσαν ενοχλημένοι από την παρουσία του Γιωργο Βαρεμένου. Με έντονη Αστυνομική παρουσία και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, οι ομογενείς της Μελβούρνης παρακολούθησαν  στη Βικτώρια, την παρέλαση για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821, υπερήφανοι για τους αγώνες των προγόνων μας στην απόκτηση της πολύτιμης ελευθερίας των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό.

Στο λόγο του, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, έκανε λόγο για ενότητα και ομοψυχία, υπό έντονες αποδοκιμασίες με τις οργισμένες φωνές τόσο έντονες, που το μήνυμά του δεν ακούστηκε στο Ναό. Ο Γιώργος Βαρεμένου έκρινε ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τον χώρο, όπως κι έγινε.

Η πολιτειακή υπουργός Υγείας, Τζένη Μικάκου, σχολίασε οτι είναι απογοητευμένη από όσα προηγήθηκαν. Με την ομοσπονδιακή βουλευτή Μαρία Βαμβακινού να εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της για τα γεγονότα.

Σύμφωνα με ομογενή που εκπροσωπεί το Μνημείο των Πεσόντων, τέτοια επεισόδια δεν έχουν σσημειωθεί κατα το παρελθόν

Εκπρόσωπος του Μνημείου, σχολίασε, “Αυτό που χρειάστηκε να γίνει ήταν να παρθούν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και ο χώρος της κατάθεσης των στεφάνων να περιοριστεί και η πρόσβαση σ’αυτόν να είναι ελεγχόμενη”.Η

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ_Greek National Day Para Greek National Day Parade in Melbourne

Η Παρέλαση, ξεκίνησε από την κεντρική Λεωφόρο St Kilda Road, μπροστά από το Μνημείο των Πεσόντων- “Shrine of Remembrance”, με συμμετοχή 79 τμημάτων, με μέλη της  ομογένειας της Μελβούρνης με σημαίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστραλίας.

Νωρίτερα κατά πρωινή λειτουργία εξω απο τον Ιερό Ναό του Αγίου Ευστραθίου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο South Melbourne, σημειώθηκε ένταση καθως υπήρχε αναφορά ότι επρόκειται να μεταβεί ο αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής. Ωστόσο, στο ναό παρέστη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Δημήτρη Μιχαλόπουλος. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε ομαλά.

Στην παρέλαση συμφωνα με το Ομογενειακό Δίκτυο Ενημέρωσης, παρέστησαν η  ομοσπονδιακή βουλευτής, Μαρία Βαμβακινού, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος της Βικτώριας, Michael O’Brien, η πολιτειακή υπουργός Υγείας, Τζένη Μικάκου, και ο γενικός γραμματέας Οργανωτικής Επιτροπής της Παρέλασης, Αντώνης Τσουρδαλάκης κατέθεσαν όλοι μαζί από κοινού προς το μνημείο και κατέθεσαν στεφάνι, την ώρα που δεκάδες ομογενείς φώναζαν συνθήματα κατά του αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής.

Την Επιτροπή Πολυπολιτισμού της Βικτώριας εκπρόσωπησε ο αντιπρόεδρός της, Σπύρος Αλατσάς, ο οποίος σχολίασε ότι νοιώθει ενοχλημένος για τα σημερινά (25/03) γεγονότα. Παρόντες ήταν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων και Ενοριών της Βικτώριας, Κώστας Κόντης.

«Δεν υπάρχει Μελβούρνη και δεν υπάρχει Βικτώρια χωρίς τους Έλληνες» ανέφερε στο μήνυμά του, ο κ. Αντριους, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βικτώριας, Μάικλ Ο’ Μπράιαν είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη Βικτώρια χωρίς τον Ελληνισμό.

Το μήνυμα του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρρισον, μετέφερε η γερουσιαστής Jane Hume, ενώ τον Μπιλ Σόρτεν εκπροσώπησε η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, η οποία είπε ότι σήμερα τιμάται η προσφορά των Ελλήνων που συνέβαλαν στον καθορισμό της αυστραλιανής ταυτότητας.

____________

* με πληροφορίες από Panos Apostolou, Argyro Vourdoumpa, SBS Greek