Με τον.. αραμπά η ρύθμιση “καυτών” θεμάτων του Λιμενικού – Πότε θα “ταιστούν” τα λαγωνικά Κ-9;|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

“Σέρνεται” εδώ και κει τουλάχιστον 8 μήνες αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί η νομοθετική ρύθμιση που θα έδινε λύση σε πολλά καυτά ζητήματα που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα ( δαπάνες προσωπικού, συντήρηση πτητικών μέσων κ.α) και “ανάσα” στα στελέχη του που πληρώνουν από τον πενιχρό μισθό τους υποχρεώσεις του … κράτους.

image

Κραυγαλέο παράδειγμα οι 25 συνοδοί των αστυνομικών σκύλων που δεν έχουν λάβει το επίδομα διατροφής τους τελευταίους 17-18 μήνες με τα χρωστούμενα να έχουν ξεπεράσει τα 3.600 για τον καθένα.

Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα αφού αρκετοί από τους συνοδούς δεν έχουν πια πίστωση στους ιδιώτες κτηνιάτρους (αφού δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι ή κτηνίατροι του Λ.Σ) που εξετάζουν και περιποιούνται τους σκύλους στους οποίους η πολιτεία επένδυσε αρκετά χρήματα για να αποκτήσει και να εκπαιδεύσει κατάλληλα για να ενταχθούν στις υπηρεσίες του Σώματος.

Η διαβίωση και φροντίδα των συγκεκριμένων σκύλων οι οποίοι θεωρούνται προσωπικό του Λ.Σ διέπεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά σε ΦΕΚ.
‘Αρα οι συνοδοί τους πρέπει να τις τηρούν ή μήπως να κάνουν πια ο,τι τους φωτίσει ο Θεός αφού οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς έχουν “παγώσει” εδώ και ενάμιση χρόνο;

Ούτε χωρίς φαγητό , ούτε χωρίς ιατρική φροντίδα όμως μπορούν να αφεθούν οι σκύλοι που είναι…ζωντανοί οργανισμοί και δεν έχουν “κουμπάκι” on/off !

Σύμφωνα, πάντως, με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπεται η αναδρομική πληρωμή του επιδόματος.

Για τα έξοδα συντήρησης – διατροφής των αστυνομικών σκύλων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. χορηγείται πάγιο κατ’ αποκοπή χορήγημα το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην απόφαση του προηγούμενου εδαφίου που εκδίδεται για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προσδίδεται αναδρομική ισχύς από 1η Νοεμβρίου του έτους 2014.

Ενώ στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται: “Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου παρέχεται η δυνατότητα να χορηγείται πάγιο κατ’ αποκοπή χορήγημα για τα έξοδα συντήρησης-διατροφής των αστυνομικών σκύλων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ το ύψος του οποίου καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ίδια δυνατότητα παρεχόταν με την παράγραφο 4 του άρθρου 136 του Ν.3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α 311) όπως αυτή προσετέθη με την παράγραφο 14 του άρθρου 2 του ν.3569/2007(Α 122), κατ’ εξουσιοδότηση της οποίας εξεδόθη η αριθ. 1314/19-03-2008 «Διατροφή Αστυνομικών Σκύλων Λιμενικού Σώματος και έξοδα συντήρησης»(Β’555) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ωστόσο με τη διάταξη του άρθρου 38 του ν. 4256/2014(Α 92) αντικαταστάθηκε η διάταξη της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 3569/2007 και στην οποία δεν συμπεριελήφθη η δυνατότητα χορήγησης του εν λόγω πάγιου κατ’ αποκοπή χορηγήματος με αποτέλεσμα τη κατάργηση της σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης.
Δεδομένου του νομικού κενού που προέκυψε με την προτεινόμενη διάταξη προσδίδεται αναδρομικής ισχύος από την 1η Νοεμβρίου του έτους 2014 μόνο για την απόφαση που θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η διακοπή του επιδόματος για τους αστυνομικούς σκύλους όπως και πολλές άλλες οικονομικές δυσλειτουργίες προκλήθηκαν από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στη μορφή του Υπουργείου Ναυτιλίας και τον διαχωρισμό του από το Λιμενικό Σώμα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε κάποια ζητήματα της νομοθετικής ρύθμισης, ωστόσο , όπως “λέγεται”, η πολιτική βούληση είναι τα ζητήματα αυτά να διευθετηθούν.

Σαφές χρονοδιάγραμμα πάντως δεν υπάρχει προς το παρόν!


*Δώρα Βογιατζάκη/ bloko.gr