«Με στήσανε χωρίς εναέρια σε δύο πυρκαγιές!»

Από τη θέση του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ο Γιάννης Βασιλειάδης, το 2018 στη φονική φωτιά στο Μάτι, έδινε την άνιση μάχη μαζί με δεκάδες άλλους πυροσβέστες και εθελοντές να σώσουν ζωές και περιουσίες.

«Με στήσανε χωρίς εναέρια σε δύο πυρκαγιές.
Υπήρχε η δυνατότητα να σηκωθούν εναέρια μέσα και δεν έγινε;
Δεν είχε τίποτε άλλο, μόνο τη φωτιά στα Κύθηρα. Δεν είχε κανένα άλλο συμβάν στη συγκεκριμένη στιγμή πανελλαδικά. Είχα ζητήσει όλη τη μέρα να κάνουν κύκλο τα εναέρια, ώστε πάντα πάνω από την πυρκαγιά να υπάρχει ένα εναέριο. Ήρθαν τα εναέρια και τα πήρε και τα πήγε στο χωριό του, για μια φωτιά σε κάτι παλιόχορτα. Εσκεμμένα! Ξέσπασε μια ψιλοφωτιά στην Καλαμάτα και τα πήρε χωρίς να με ρωτήσει τα εναέρια. Με αποτέλεσμα, μετά από καμιά ώρα περίπου ξέσπασε μια αναζωπύρωση λόγω του δυνατού ανέμου. Δεν μπορούσαμε να την ελέγξουμε και έγινε ότι έγινε.
Υπήρξε κίνδυνος ζωής για τους κατοίκους;
Όταν η πυρκαγιά μπαίνει μέσα στα χωριά, δεν υπάρχει κίνδυνος; Προφανώς, αλλά καταφέραμε και τον αποτρέψαμε. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα οφείλεται στην καλή διαχείριση που κάναμε. Χωρίς εναέρια μέσα καταφέραμε και τη σβήσαμε.
Η φωτιά στη Μάνη, ήταν κάτι ανάλογο;
Καρμπόν! Πάνω από 20 φορές του τηλεφώνησα (του τότε αρχηγού Καπέλιου). Τις πρώτες 19 δεν μου απάντησε. Την τελευταία πήρα στο ΕΣΚΕ και τον βρήκα μέσω του ΕΣΚΕ και μου τα έστειλε τα αεροπλάνα μισή ώρα πριν τη δύση του ηλίου. Τα ζήτησα γύρω στις 13:00 το μεσημέρι και μου τα έστειλε 7:30 το απόγευμα.
Με τη δύση του ηλίου, δηλαδή.
Ναι, μα αφού σας λέω, κάναν μία ρίψη νερού όλο κι όλο. Και δυστυχώς ο φίλος μας ο Τόσκας, με αποστράτευσε γιατί πίστεψε τον Καπέλιο. Τα ήξερε όλα! Τον είχα ενημερώσει τρεις φορές τον υπουργό.
Πως αισθάνεστε τώρα που ακούσατε γι’ αυτή την ιστορία;
Ηθική δικαίωση κ. Σύρρο, ηθική δικαίωση. Τόσα χρόνια δεν έχω μιλήσει. Τραβάω ένα Γολγοθά που μόνο η οικογένεια και οι φίλοι μου το ξέρουν. Δικαιωμένος επιτέλους!», τονίζει ο εα Υπαρχηγός του ΠΣ, Γιάννης Βασιλειάδης στο Δημοσιογράφο του Star, Βάιο Σύρρο.