Μάρτυρας για Ζακ Κωστόπουλο: “Αν δεν κάνανε ό,τι κάνανε (οι ΔΙ.ΑΣ) δε θα μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν”

Μαρτυρία στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, περιγράφει τις ενέργειες του Αστυνομικού προσωπικού, απολύτως νόμιμη και αναγκαία.

Πολίτη ο οποίος διακρίνεται στο βιντεοληπτικό υλικό  που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, κατα την εξέλιξη του περιστατικού και την εμπλοκή του Ζακ Κωστόπουλο με τους Αστυνομικούς, εντοπίσθηκε ύστερα από αίτημα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, και η μαρτυρία του κρίθηκε άκρως απαραίτητη.

Αλλοδαπός εργαζόμενος σε εταιρεία στον πεζόδρομο της Ομόνοιας

Ο 44άχρονος μάρτυρας κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής (12/04), καθώς προσήλθε αυτοβούλως στον 23ο Τακτικό Ανακριτή, Ανδρέα Λίλο. Μεταξύ άλλων κατέθεσε, ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση σύγχυσης και εκδήλωνε επιθετικές τάσεις, αυτοτραυματίσθηκε κατά την έξοδό του από το κοσμηματοπωλείο, ενώ έκρινε ότι οι Αστυνομικοί ενήργησαν απολύτως σύννομα..

«..ταυτόχρονα ήρθε η ΔΙΑΣ και έδωσε σήμα ”αφοπλίστηκε ο ληστής από πολίτες” και πηγαίνοντας προς το Ζακ έδωσε σήμα ”καλέστε άμεσα ΕΚΑΒ υπάρχει τραυματίας, πιθανά κομμένος στο λαιμό”. Εκεί είπα εγώ στον αστυνομικό, δεν είναι κομμένος στο λαιμό αλλά στα χέρια του.

Μόλις μαζεύτηκε η ΔΙΑΣ από πάνω του εκεί είναι που πήρε το γυαλί και το προέταξε προς τον κόσμο. Εξαφανίστηκαν όλοι, πετάχτηκαν σαν τις κατσαρίδες.

Αφού έπεσε στο τραπέζι τον κλώτσησε ο ΔΙΑΣ για να πέσει κάτω. Προηγουμένως έτρεχε με το γυαλί στο χέρι. Εκεί τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί, και πάλι δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά, μιλάμε για αγρίμι, δεν μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες για κανέναν λόγο. Δεν συνεργαζόταν με τίποτα για την να του βάλουν χειροπέδες.

Από εκεί και πέρα και οι οκτώ της ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να τον συμμορφώσουν, με καμία επιτυχία, αντιστεκόταν πολύ, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, ήταν πρωτοφανές. Ο ένας είχε βάλει κόντρα το πόδι του στο πάτωμα, ο άλλος προσπαθούσε να του ισιώσει τα πόδια για να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να του βάλουν τις χειροπέδες εκεί ήταν που έπεσε από τον έναν αστυνομικό το γκλομπ και το σήκωσα για να μην το πάρει κανένας.

Η διαδικασία κράτησε περίπου ένα με ενάμιση λεπτό που είναι μεγάλος χρόνος. Εγώ είχα βάλει κόντρα το πόδι μου στον έναν αστυνομικό γιατί γλίστραγε, για να μην πέσει κάτω.

Για κανέναν λόγο δεν θεωρώ ότι οι αστυνομικοί υπερέβησαν το όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. Οι ενέργειες που κάνανε ήταν ανάλογες με την αντίσταση που προέβαλε ο κατά την ώρα δράστης. Αν δεν κάνανε ό,τι κάνανε δεν θα μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν, αυτά δεν τα βλέπεις ούτε στις ταινίες.

Τη στιγμή που έφτασε το ΕΚΑΒ κατάφεραν να του βάλουν χειροπέδες. Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. Πρέπει να λιποθύμησε στο φορείο».