ΠΕΑΛΣ: Επιστολή προς την Κυβέρνηση, για το "Λιμενικό Καλλικράτη".

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Λιμενικών, με τις ενστάσεις τους αναφορικά με το “Λιμενικό Καλλικράτη” -αναδιαρθρωση των υπηρεσιών και την κατανομή του προσωπικού- ο οποίος πρόκειται να εφαρμοστεί την ερχόμενη Παρασκευή (29/08).

Πηγές του Υπουργείου Ναυτηλίας και Αιγαίου, διαβεβαιώνουν ωστόσο, ότι ο «Λιμενικός Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί κανονικά, αφού από τις αρχές Αυγούστου, ο αρμόδιος Υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε υπογράψει απόφαση για την οργανική σύνθεση και κατανομή του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Όπως προβλέπεται στο υπ’ αριθμόν 81 Προεδρικό Διάταγμα «Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών» που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Α’, αρ. φύλλου 125, 29.5.2014), η εφαρμογή του “Λιμενικού Καλλικράτη”, προσδιορίσθηκε ως έναρξη εφαρμογής την ερχόμενη Παρασκευή (29/08). Σύμφωνα με την απόφαση, «το 80% του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σώματος κατανέμεται με ορθολογικότερο τρόπο στην επικράτεια, αποκτώντας ενισχυμένη παρουσία σε ακριτικά σημεία, με γνώμονα την θωράκιση των θαλασσίων συνόρων και την αποτελεσματικότερη άσκηση της πολυδιάστατης αποστολής του, προς όφελος των υπηρεσιών».

Από την πλευρα του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος είχε εκφράσει ενστάσεις, ενώ σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν χαρακτηριστικά, «για ένα «μπράβο» της Τρόικας….«εκπτώσεις στην ασφάλεια, στην αστυνόμευση, στην έρευνα και διάσωση, στη φύλαξη των συνόρων, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στη ναυτιλία, δεν χωρούν». Σύμφωνα με την ΠΕΑΛΣ, τα κενρικά Λιμεναρχεία θα λειτουργούν με οργανικές συνθέσεις μειωμένες έως και 50% και χαρακτηριστικά ανέφεραν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο θα λειτουργεί με μειωμένη σύνθεση άνω του 20%, ενώ η αντίστοιχη μείωση για το Λιμεναρχείο της Θεσσαλονίκης είναι άνω του 50%. «Εν κατακλείδι η απεμπόληση 2.500 περίπου θέσεων εργασίας, εν αντιθέσει με ότι προβλέπεται από το Ν. 4150/2013, δεν αποτελεί ορθολογικότερη κατανομή, ούτε ενίσχυση της παρουσίας του Λ.Σ. σε κρίσιμα σημεία της επικράτειας, αντίθετα πρόκειται για μια πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω, χωρίς στρατηγική και στόχο αν μιλάμε για την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Σώματος και θα έχει συνέπειες όχι μόνο στο “αξιόμαχο” των στελεχών αλλά κυρίως στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη» αναφέρεται στη σχετική ανακόινωση της ΠΕΑΛΣ.

Σε “ναυάγιο Καλλικράτη” αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, ενώ ανέφερε ότι «η οριζόντια μείωση των οργανικών συνθέσεων του συνόλου των Λιμενικών αρχών, υπηρεσιών, μέσων και ειδικών μονάδων του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ, βάζει την ταφόπλακα στην έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενη αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. Ο αρχικός και φιλόδοξος υποτίθεται σχεδιασμός της συνένωσης δυνάμεων για πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αποδείχθηκε κενό γράμμα αφού ο πραγματικός στόχος ήταν αφενός η μείωση κατά 25% περίπου του συνόλου των οργανικών θέσεων με συνέπεια την ανισόρροπη κατανομή χωρίς καμία λογική και κανένα σοβαρό επιχείρημα και αφετέρου η μείωση των Λιμενικών αρχών που όπως αποδείχθηκε ήταν λάθος αφού στην πράξη δεν προέκυψε καμία μείωση και καμία εξοικονόμηση πόρων και μέσων».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport